söndag 29 maj 2022

Alphems Arboretum - en lantbrevbärares trädgårdsdröm.


Alphems Arboretum ligger i Floby, ett par mil utanför Falköping och är en av landets största trädsamlingar som anlagts av en enskild person.

Vi har pratat om att åka hit i flera år, men som vanligt är det så svårt att komma iväg till sevärdheter på hemmaplan. Den här söndagen hade vinden mojnat och efter en golfrunda på fm och en välbehövlig lunch åkte vi iväg ut mot Floby. Alphems Arboretum skapades av lantbrevbärare Frans Johan Gegerfeldt under perioden 1903 - 1953. Under dessa 50 år byggde han upp dagens oas med sällsynta buskar och träd från hela världen. 


Han föddes under mycket fattiga förhållanden 1865 i Floby socken. Han gick endast 10 dagar i skola så han fick istället själv lära sig läsa och räkna och det gjorde han med bravur. Efter giftermålet flyttade han och hustrun till torpet på Rolkebacken, som de valde att kalla Alphem. Här fanns inga berg, men massor med sten som förvandlades till murar och stenpartier. Som lantbrevbärare såg Gegerfeldt ofta märkligt formade och vackra stenar på sina turer. Efter en lång dags arbete tog han därför skottkärran och hämtade hem “fyndet”. Dessa turer skedde ofta sena kvällar och nätter, då stensamlaren inte ville bli upptäckt. Under sin levnad hann Gegerfeldt slita ut 11 skottkärror. Den 12:e kan beskådas här i parken.


Av stenarna byggde han t ex
Den döda floden som består endast av stenar och inget vatten. Den går i en båge från en symbolisk källa till en symbolisk sjö. 


Runt ingången till den äldsta delen av trädgården byggde han en stenanläggning, som han kallade "Domedagsfrid". Där samlade han sina mest märkliga stenar.

Många olika arter finns det. I en informationsbroschyr står det att det finns ca 220 olika sorters lövträd och buskar samt över 100 olika barrträd. Vi blev mest fascinerade över ett snödroppsträd som blommade nu. Enligt guiden i huset ska de här träden bli 3 - 5 m, men det här var gigantiskt.
Här finns också
huset som inspirerat till dvärgarnas hus i Walt Disneys "Snövit och de sju dvärgarna". Det var den svenske tecknaren Gustav Tenggren som besökte huset som barn. Sedan fick han arbete hos Walt Disney där han tecknade miljöerna till Snövit och de sju dvärgarna. Huset är verkligen unikt och här bodde Gegerfeldt med sin fru Amanda och 10 barn. Nu är stugan öppen kl. 11-16, lörd - sönd t o m augusti.Här finns också en kaffestuga som serverar smörgåsar, våfflor och hembakt kaffebröd. Här blev det en fikapaus även om solen gått i moln och det började blåsa kalla vindar igen. Aktuella öppettider och sommarprogram finns på  Alphems hemsida


Redan på 1920-talet uppmärksammades Arboretum i pressen och 1948 fick Gegerfeldt Kungliga Patriotiska Sällskapets guldmedalj för sina insatser. Landshövdingen delade ut den i Floby kyrka och i tacktalet lär Gegerfeldt ha sagt att "den medaljen har jag förtjänat". Det kan vi nog hålla med om. Här i trädgården står en minnessten över den märklige mannen.


Sommaren 1953 avled Frans Johan Gegerfeldt, 88 år gammal. 


Några år senare var Alphem till salu och för att förhindra att anläggningen kom i privat ägo köpte Vilske Hembygds- och Fornminnesförening densamma på auktion. Nu drivs anläggningen av Föreningen Alphems Arboretum, en ideell förening som sköter den i sann Gegerfeldtsk anda.Vilken tur att denna otroliga trädgård tagits om hand så vi kan få uppleva den. Har ni vägarna förbi Falköping och Floby så är det väl värt en tur hit! 


 

 

 
 

6 kommentarer:

 1. Så många gånger vi passerade skylten när vi bodde i Vimle. Tänkte alltid att jag ville åka in, men det blev aldrig så. Så tack för upplevelsen!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Visst är det konstigt att det ska vara så svårt att besöka sevärda platser i vårt närområde när vi kan åka långa sträckor för att besöka en del platser. Lars hade varit här på arboretum för kanske 30 år sedan annars har vi gjort som ni gjorde; åkt förbi skylten…
   Mycket välskött och fint var det i alla fall.

   Radera
 2. Åter ett spännande och sevärt ställe som ni presenterar. Har aldrig hört talas om detta ställe. Nu får det bli en utflykt dit i sommar.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Här har ni ett besöksmål på lagom avstånd för en dagsutflykt. Det går säkert att övernatta med husbil här också (inga förbudsskyltar som vi såg). Visst finns det många fina ställen i våra trakter.

   Radera
 3. Vilket häftigt och härligt ställe! Ibland missar man guldkornen i närområdet för att man har siktet inställt på "längre bort". Kul när man äntligen kommer till skott ändå :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nog är det så att man glömmer sevärda platser i vårt närområde och istället åker långt bort för att besöka sevärdheter, så himla dumt egentligen!

   Radera