I lördags vaknade vi till en blå himmel men kraftiga vindar från väst. Vi hade funderat på lämpliga utflyktsmål för lördagen eftersom en promenad över kala klippor inte kändes speciellt lockande... Våra vänner hade hört om en ravin norr om Hunnebostrand så de hörde sig för hos sina fastboende grannar och mycket riktigt blev detta vårt första mål på lördagsförmiddagen. Det visade sig att den heter Bottna Jätteklåva och ligger några km norr om Bovallsstarnd. Jämfört med sina "systrar" i Havstensund och Fjällbacka är denna spricka i berget mer okänd men minst lika stor, djup och mäktig. Den är 125 m lång och 25 m djup. Vi åker och parkerar vid KKV-Bohuslän (Konstnärernas Kollektivverkstad) och där fick vi en förklaring om hur vi skulle gå.
Där vi skulle ta av från stigen fanns faktiskt den första och enda lilla skylten om detta naturfenomen. På skylten kunde vi läsa om ravinen bildades. Det var en jätte som bodde på berget. Plötsligt såg han hur människorna samlade ihop stenar och staplade dem på varann. Efter många år hade de byggt ett hus med ett torn vid ena gaveln och en dag vaknade jätten av ett "oväsen", som kom från huset. Jätten blev arg och samlade ihop stenar i sitt förkläde och gick sedan upp på berget för att kasta dem på Bottna kyrka, för att få lugn och ro. När han stod på kanten av berget rämnade det och stenarna han hade i förklädet ramlade ner i klyftan som bildades under honom. Dessa stenar hänger fortfarande kvar mellan klyftans väggar och jätten flyttade till Dovrefjäll. Vi tycker det är skoj att läsa de här sägnerna som finns vid många naturformationer.
Vägen fram till klyftan är lättgången men sedan blir det lite stenar att ta sig över och under beroende på hur långt in man vill komma.
Hur som helst tycker vi det är lite konstigt att ingen av oss kände till ravinens existens trots att vi vistats mycket i de här trakterna.
Sedan fortsatte vi ett par km till Anneröd - Hogsäms naturreservat, en plats som vi också hittade när vi sökte efter utflyktsmål på Google. Det visade sig vara en ganska kuperad natur och bokskogen här ska enligt en broschyr vara den nordligaste spontant uppkomna i Sverige. Sotenleden går genom reservatet och det finns också flera andra leder man kan följa. Vi fick en underbar promenad under ett knallgrönt tak av nyutspruckna boklöv. En bokskog i maj är nog något av det grönaste man kan tänka sig.
Vi klättrade upp på en liten kulle, njöt av våra lunchmackor och kaffe och kunde bara konstatera att bättre sätt att tillbringa en solig majdag kunde vi inte tänka oss.
På vägen hem mot Kungshamn gjorde vi ett stopp i Hunnebostrand. Där har de sedan 2011 visat olika skulpturer och installationer i det gamla stenbrottet på Norra Kajen. Området är en del av strandpromenaden och vägen till badplatsen.Det första året var vi där så nu var det tid för ett återbesök. Årets utställning visas 5 juni - 30 september, men nu fanns det ett antal skulpturer som är inköpta och stationära. Som vanligt är inte all konst vacker, men en del av dem är riktigt häftiga.
Vindarnas Hus (2014)
Hållö (2017)
När vi fortsätter förbi konstverken och passerar badplatsen kommer vi till Jättegrytan i Amunddalen. Det som är speciellt med den här jättegrytan är att här är den hårda Bohusgraniten helt genomborrad, så det blir en jättegryta utan botten. Det här kan man verkligen kalla för ett konstverk!
Väl tillbaka till Fisketången börjar det bli dags att förbereda middagen. Efter lite småtugg och bubbel från vår Tysklandsresa...
... bjöds vi på hälleflundra med kräftpoatis, fänkål i citron och ett örtsmör. Oh, så gott det smakade!
På söndagsmorgonen hade vinden avtagit så vi kunde njuta av en lång utomhusfrukost innan det var dags att sätta oss i bilen för hemfärd. Vilken härlig helg vi fick i fina Bohuslän!
Hunnebostrand vill jag gärna till igen. Har besökt den sedan jag var barn, då mina släktingar på farmors sida kommer därifrån. Och Bottna Jätteklåva ser spännande ut. Många fina ställen som ni delger oss, som vi också gärna besöker.
SvaraRaderaVi brukar säga att det inte varit någon sommar om vi inte kommer ut till de här trakterna. Nog är det konstigt att vi inte ens hört talas om Bottna Jätteklåva, men många fina platser finns det!
RaderaHåller med Maggan, många fina ställen som även vi blir nyfikna på att besöka. Tur att Lars inte fastnade under den stora stenen. Så fint slipad Jättegrytan ser ut, som en blank rutschbana. Kram
SvaraRaderaJättegrytan var riktigt fin mot den blå himlen och Jätteklåvan ett riktigt häftigt ställe. Bohuslän har en speciell plats i våra hjärtan och visst är det kul när man upptäcker helt nya ställen!
RaderaKramkram
De är lite läskiga de där klåvorna tycker jag. Har besökt den i Havstenssund. En bokskog är verkligen helt underbar på våren, även bilderna har fått det gröna sticket av ljuset. Fint!
SvaraRaderaVisst känns det lite läskigt när man går under de hängande stenarna, jag tänker tanken att de kan ju faktiskt lossna. Vi konstaterade också att alla foton från bokskogen fick ett grönstick, men är det grönt så är det...
RaderaWOW!!! Tufft att våga stå under den där bautastenen! Härliga bilder och formationer :-)
SvaraRaderaVisst är det lite otäckt med de hängande stenarna, men varför skulle de lossna precis när vi var där (eller varför inte??) Häftigt var det hur som helst!
RaderaSå trevligt att komma till lite vänner så ni får prata lite svenska med andra än er själva efter er resa.
SvaraRaderaDet var allt något ställe mina ägare kände igen i ert inlägg och något annat såsom t ex Hunnebostrand hamnade i tipsboken.
Ett besök på Västkusten, kan det bli fel? Nej det tror iaf inte mina ägare.
Allt gôtt
Ett besök på Västkusten kan nog inte gå fel, åtminstone utanför de mest intensiva sommarveckorna. Det finns hur många fina ställen som helst att besöka, färsk fisk och skaldjur smakar ljuvligt och solvarma klippor i solnedgången är magiskt! Goda vänner är också härligt att träffa!
RaderaHa det så gott!