måndag 16 maj 2022

Restaurang Tant Anton i Kungshamn, en ny bekantskap med mersmak...


När vi tillbringade vår kväll på Persköps ställplats och skulle komma hem nästa dag efter fyra veckor på rull plingade det i telefonen och ett sms undrade om vi kunde tänka oss att tillbringa fredag-söndag hos goda vänner i deras sommarhus i Kungshamn. Eftersom vi lovat oss själva att i vår ålder tackar man inte nej till något skoj svarade vi glatt ja och efter att röjt upp det viktigaste på hemmaplan satte vi oss efter lunch på fredagen i personbilen och åkte för första (men förhoppningsvis inte sista) gången i år över den fina Uddevallabron ut till ett av våra favoritställen, Kungshamn. P g a pandemi och förkylningar är det alldeles för länge sedan vi träffade våra vänner.


Fredagskvällen tillbringade vi på Tant Anton, en restaurang på bryggkanten, ett stenkast från Smögenbron. Man passerar inte restaurangen av en slump, utan man får gå längs kajen och där Kungshamn slutar ser man det röda huset. 


Våra vänner utnämner den gärna som Kungshamn- Smögens bästa restaurang.
För tillfället är Tant Anton öppet torsdag-söndag. Bord bokades två dagar innan och då fanns bara strötider kvar, så tidig bordbeställning (som lätt kan göras på nätet) rekommenderas. Vi fick sitta på andra våningen, i vad de kallar sitt vardagsrum. Inredningen är en blandning av nytt och gammalt och på sommaren finns här utgång till en takterass.... 


Deras meny bygger på mindre rätter som man delar, "sharing" och vi valde deras avsmakningsmeny på innehållande sju olika rätter (som blev åtta) som kom in allt eftersom. Smakerna är blandade men mycket har en asiatisk touch.Vi kan bara hålla med alla som ger Tant Anton högsta betyg och inte var det underligt att alla bord var upptagna även denna tid på året. Vad sägs om vår meny?

Kataifi pilgrimsmussla (sojaskum, wasabi och wakame). Ceviche på hälleflundra (papayasallad, sataysås, jordnötter och endivesallad) Friterad maki (laxtartar, guacamole och picklad chili). Dessa tre ligger på den nedre tallriken.


Dessutom fick vi Råbiff (sojakräm, gari och rostad schalottenlök), 


Nattbakad fläsksida (äppelchutney och hasselnötter), som inte hann hamna på något foto.

Rökt oxfilé (salsiccia, örter, tomat, smetana och rostad vitlök),


Kål på mer än ett sätt (grönkål, svartkål, brysselkål, blomkålspuré, miso, citron och pecorino) 


och slutligen Flatbread (mozarella, västerbotten, brie, svamp och äpple).


Till detta drack vi ett torrt rosévin. Det blev en riktig matupplevelse och vi ger även den trevliga personalen högsta betyg. Prisbilden är inte heller avskräckande för en restaurang av den här sorten. Vi betalade ca 500 kr för vår meny och i vinlistan kan man hitta bra viner till en kostnad som känns ok. Restaurangen kändes så där lagom opretentiös.Du kommer som du är, äter och dricker så mycket eller lite du vill och hela tiden har man vattnet och utsikten över Smögenbron närvarande. Vi kan bara tänka oss hur det kan vara på uteserveringen en ljum sommarkväll.


Mätta och belåtna fick vi ge oss ut i den blåsiga majkvällen (kulingvarning var utfärdad) och vi fick öka på stegen den sista biten hem eftersom det också började regna, men till lördagen lovades strålande sol även om vinden skulle hålla i sig så vi säger bara fortsättning följer....


 

4 kommentarer:

 1. Vilket bra löfte ni har avgett! Krogen såg verkligen ut att "bjuda" på mycket godsaker :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Visst är det ett bra löfte! De tråkiga sakerna får man göra ändå och rätt som det är kanske man inte orkar göra de roliga, så det är bäst att passa på.
   Tant Anton var verkligen speciellt, med god lite annorlunda mat!

   Radera
 2. Men sluta med de fina matbilderna, jag blir ju superhungrig och inte har jag någon sådan god mat hemma, suck, får bli rabarberpaj för mig. Ni ser då ut för att ha det riktigt gott i Kungshamn. Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Visst var det supergott, men klaga inte för rabarberpaj med lite knäckigt täcke är nästan det godaste som finns. Jag tänkte höra med våra f d grannar om jag kan få ett knippe så vi också kan njuta av vårens dessert nr 1!
   Kram

   Radera