tisdag 3 maj 2022

Från öldistrikt till vinsluttningar.


Från ställplatsen i Hochstahl åkte vi ett 10-tal mil mot Würzburg för nu tänkte vi byta ut ölbryggerierna mot vinodlingar. Vi åkte först till Iphofen, där vi kan tipsa alla husbilsåkare om en helt gratis ställplats med el, toalettbyggnad o s v. helt centrumnära. Så här på Valborgsmässoaftons förmiddag var naturligtvis de 12 platserna upptagna så vi fortsatte ett par mil norrut till Dettelbach. Här finns en ställplats, med 30 platser, vid stranden av Main (3 An der Mainlände) och vi hade tur och fick en plats på första parkett. Det finns tillgång till el, som betalas separat, färskvatten och tömning. Båda ställplatserna finns i Park4Night.Lördagen blev en riktig slödag då regnskurarna avlöste varann och t o m några åskknallar hördes. Mellan skurarna hann vi ändå ta en promenad för att proviantera på Edeka och besöka turistinformationen framme vid Rådhuset för att få lite info om de vandringsturer som kallas ”Traumrunden” och finns här i området. Sedan blev det en myskväll i husbilen.

 På söndagen vaknade vi till en dag med soldis och efter frukost vandrade vi iväg på den rutt vi valt genom vinodlingarna på sluttningarna längs Main.


Nu ska det konstateras först som sist att gå eller cykla bland vinodlingar görs med fördel fram emot hösten när druvklasarna hänger tunga och klara för skörd och stockarna är täckta med stora gröna blad. Nu är vinstockarna en ganska tråkig syn även om de kommer att stå i full grönska så snart det kommer lite värme.

Den kortaste vandringen var en dryg mil, men vi genade lite när vi nått de vackraste utsiktspunkterna över floden och Dettelbach.

Det blev faktiskt en svettig vandring och vi nästan ångrade att inte shortsen kom på då solen tittade fram och stigningarna var både långa och branta.

Väl tillbaka på ställplatsen satte vi oss i bilen och passade på att åka till vårt nästa mål som var ”vår” vingård, Weingut Wolfgang Born i Alzey, söder om Mainz.


I år blir det tre år sedan vi var här senast. De har en liten camping bredvid vingården med ett 20-tal platser. Där finns el och ett litet med mycket fräscht servicehus med dusch och toaletter. Sedan är man välkommen mellan kl. 18-19 för att provsmaka deras viner, som vi tycker är så goda, men också mycket prisvärda. Vi lämnade in en beställning och morgonen efter är det packat och klart för avhämtning.Det blev en riktigt fin kväll så vi hade inte fått nog av promenader för dagen, utan vi tog en promenad över fälten. Här lyste rapsfälten knallgula och så länge solen var uppe var det riktigt skönt. Sedan kom kylan som ett brev på posten. 
 Vi har faktiskt sökt oss till ställplatser med el eftersom vi bara har svenska gasoltuber, som vi gärna vill ska räcka ett par veckor till och det hittills bara varit ett par nätter vi klarat oss utan värme.
Nästa morgon var det dags att vinka på återseende till familjen Born och nu väntar Moseldalen, ett av våra favoritområden i Tyskland.
 

 

 

14 kommentarer:

 1. Hej på er selfieproffs!
  Tack för trevliga tips på både vandringar och ställplatser i främst Tyskland. Vi har samma erfarenhet, vinodlingar är vackrast på hösten. Men korsvirkeshus funkar året om! 👍😊

  SvaraRadera
  Svar
  1. Selfieproffs, jo, jag tackar! Det är väl så att ibland är det kul att se att vi varit på samma plats samtidigt. Skoj om vi kan bidra med resetips för själva har vi fått massor genom att läsa bloggar och andra reseberättelser.

   Radera
 2. Så fantastiskt fint och åka i dessa trakter. Vinodlingar ska upplevas på hösten, men är vackra nu också.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nog är det så att vinsluttningarna ska upplevas på hösten men omgivningarna är vackra året runt!

   Radera
 3. Från öl till vin är inte resan så lång :). Även om det kanske inte är den riktiga högsäsongen för vindelen så har ni säkert fått ut en hel del av denna del ändå. Att bara få vara ute och åka är ju en dygd i sig.
  Allt gött

  SvaraRadera
  Svar
  1. Visst är det så att bara att få var ute på rull och få ta dagen som den kommer är alldeles underbart, att sedan omgivningen och naturen är vacker får ses som en bonus.
   Allt gott till dig och ägarna!

   Radera
 4. Vilken trevlig tur ni är ute på och fina ställplatser har ni också hittat. Här har inget regn kommit ännu, men det behövs. Ha en fortsatt trevlig tur i Moseldalen, där är så fint.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Visst är naturen i Moseldalen alldeles underbar. Vi har ett par dagar kvar här och i kväll sitter vi faktiskt inne och hör hur regnet smattrar på taket efter en riktigt solig och fin dag.

   Radera
 5. Vilka vackra omgivningar och härliga vandringar! Vinprovning är ju inte heller fel :-)
  Ha det fortsatt toppenbra!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vindistrikten i Tyskland är fantastiskt vackra och goda viner kan de göra också!
   ni får också ha det så gott på er kryssning.

   Radera
 6. Ni får då upp erat flås med alla vandringar ni ger er ut på. Härligt att gå runda bland vinstockarna med vacker utsikt. Fina ställplatser har ni också hittat. Kram

  SvaraRadera
 7. Visst är det härligt att vandra i fin natur, men nu har vi nött cykelsadlarna ett par dagar. Ställplatser är lite av vinst eller förlust, ibland blir det jättemysigt och ibland får man vara glad att det går att sova där….
  Kram

  SvaraRadera
 8. Ett härligt ställe med vackra vyer. Jag fixar tyvärr inte de uppfäörsluten, så det är skönt att få se med era ögon!

  SvaraRadera
  Svar
  1. De vyerna bjuder vi gärna på! För min del är backarna nerför värre för mina knä även om det är lustigare uppför….

   Radera