söndag 13 mars 2022

Tranorna, ett riktigt vårtecken och vi har skaffat en ny leksak...


I veckan har vi upplevt ett par vårtecken. Först drabbades jag (B-M) av en riktig "bonnförkylning". Två covidtester visade negativt så det var bara att ta det lugnt och inse att det även finns vanliga vårförkylningar. Igår kändes det som om livsandarna återvänt och när termometern steg till 7 varma grader packade vi en fikaryggsäck och åkte ut till Trandansen för att titta till årets första tranor. Den 10 mars hade den första räkningen gjorts och då fanns 264 tranor på plats. 


Dessutom såg vi vårens budbärare, tofsvipan och ganska mycket gäss. 



En ringmärkt trana var på plats och det är ganska rejäla don man använder till de här stora fåglarna.



Då matningen av tranorna startar om någon vecka var det ganska lugnt här, så vi fick en skön stund med vårt fika i eftermiddagssolen.



Så här på eftermiddagen landar de tranor som flugit från Rügen under dagen, en imponerande sträcka på 43 mil. De kommer upp i hastigheter på 70-80 km/h.


Det kommer med största säkerhet att bli flera utflykter dit under säsongen!

Vad har vi annars sysslat med i väntan på att ta ut husbilen? Vi åkte och hälsade på Laikan i vinteridet och kunde bara konstatera att det fortfarande var lite för mycket snö kvar på gården, så den får stå kvar ytterligare en vecka. 

Vi fick lite oplanerat en ny "leksak" då en av medlemmarna i vår Fotoklubb skickade ut ett mail och ville sälja en del prylar då hennes utrustning skulle uppdateras. Vi köpte en GoPro kamera med massor med tillbehör och även om vi inte tänker bli några Youtubers så är det lite kul att kunna utöka våra bildspel med lite fler rörliga bilder än vad vi gjort hittills. 


Vi har gett oss ut i närområdet och filmat några små snuttar och sedan ägnat oss åt Moderskeppets kurser i videoredigering med Da Vinci Resolve.


Vi kan bara säga att det är tur att vi är pensionärer för hur fort försvinner inte några timmar när man blir sittande framför datorn med något kul. Det är bara att inse att det inte är helt enkelt att få till något snyggt men det ska förhoppningsvis bli bättre än de små klipp vi filmat med telefon och kompaktkamera, kul är det hur som helst! Tänk så många mörka vinterkvällar vi drömt oss tillbaka till våra resor med hjälp av bildspel på TV:n (även om de numera bara förs över på ett USB-minne).


 

13 kommentarer:

  1. Nu längtar jag också till Tranorna. Förra våren kom vi inte dit men i år ska det bli, hoppas jag. Spännande med eran leksak och kanske att man får se en liten film sedan.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Då får ni planera in en tur till tranorna innan den 13 april (då far vi förhoppningsvis söderut). Visst är det kul med leksaker men det tar nog ett tag innan det blir något sevärt!

      Radera
  2. Fina bilder på tranorna och de andra fåglarna! Vi blev också förkylda för några veckor sedan och när jag gjorde antigen självtest blev det negativt, varje gång. När jag sedan gjorde PCR-test blev det positivt ... Så nu undrar vi om man kan lita på de där hemtesterna? Nåväl, nu är vi friska igen, bara en aning trötta fortfarande ...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vi undrar också lite hur tillförlitliga hemtesterna är men det får vara som det vill. Jag har tillfrisknat hyfsat så nu är vi redo för våren!

      Radera
  3. Nu är det vår när transorna börjar låta utanför mitt vinteride. Det är så härligt att höra när de flyger förbi och uppåt landet.
    Sådana leksaker kan man aldrig få för mycket av, säger iaf min manlige ägare men får inte alltid medhåll i familjen.. ;)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vi fick ett gott skratt till morgonkaffet när vi undrade hur ”transorna” låter utanför ditt vinteride! Naturligtvis förstår vi vad du menar och nog är det vår hos oss också när tranorna kommer för inflygning!
      Hos oss tycker vi båda två om den sortens leksaker…..

      Radera
  4. Visst är det Hornborgasjön! Vi har knappt två mil ut till Trandansen i sjöns södra ände så därför blir det många vårutflykter dit. I förrgår var det 676 tranor så nu ökar de nog ganska snabbt i det fina vädret.

    SvaraRadera
  5. Ja tänk att det fortfarande finns bonnafökylningar .
    Covid har förträngt sådana harmlösa åkommor. Bra att du mår bättre igen och kunnat ut på transafari. Fint att våren och flyttfåglarna återvänder till Hornborgasjön med omnejd. Vi kommer också om några dagar och hoppas på att våren gjort sitt intåg i Götene.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Visst hade man glömt bort att man kan få vanliga förkylningar. Ni kommer verkligen hem till en underbar tid på Storeslätt.

      Radera
  6. Verkligen ett riktigt vårtecken när tranorna återvänder :-)
    Grattis till den nya leksaken!

    Ha en fin fortsättning på våren och veckan :-)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Här i Falköping är nog tranorna vårtecken nr 1.
      Vi tror nog vi får mycket nöje av vår nya leksak, om det sedan duger att visas i offentligheten är en helt annan sak!
      Ha det fortsatt fint!

      Radera
  7. Vilka fina foton ni fick! Nu kommer våren!!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tranorna tycker vi är vårtecknet nr 1! Det brukar bli några besök vid Trandansen varje år, men inte förrän förra året när Linda och Pär (reiselinda) kom på besök blev det av att vi sov över därute i husbilen, så häftigt!

      Radera