lördag 26 mars 2022

Husbilspremiär - äntligen!

 


I tisdags var det dags att åka den vackra vägen mot Varnhem med utsikt över Hornborgasjön för att hämta hem Laikan från vinteridet.



Vi åkte direkt och tvättade av vinterdammet.


Vädergudarna var verkligen på vår sida, solen flödade och tack och lov var vi inte speciellt påverkade av det lilla covidviruset vi fått påhälsning av. Det enda som gällt har varit att inte träffa andra i vår omgivning för visst är vi snoriga och hostiga, men då är husbilen verkligen perfekt! Till onsdagen återstod den invändiga städningen och trots alla musfällor, laddade med Snickers, och elektriska skrämmor hittade vi åtskilliga lämningar från de små objudna gästerna, Grrr...De verkar dock inte gjort någon åverkan som förra året när de tuggade i sig dieselslangen.

Nu var vi klara för årets premiärtur och efter att packat det sista styrde vi mot Kinnekulle på torsdagsförmiddagen. Vi tänkte bo uppe i Stenbrottet och den här tiden på året fick vi en enda granne fram på kvällen. Det ser nog helt annorlunda ut en helg i maj-juni... Här består servicen av en soptunna och jag tror också en toalett. Runt stora delar av sjön finns picnicbord och på flera ställen iordningställda grillplatser. Man kan swisha en frivillig avgift på 100 kr som används till skötseln av platsen och det gör man gärna.


Stora Stenbrottet är ett 40 meter djupt brott, som ibland kallas "Lilla Grand Canyon". Vi tycker miljön nästan ger lite präriekänsla från barndomens cowboyfilmer... Tittar man på de lodräta väggarna ser man hur tydligt skiktad kalkstenen är. Den är olika färgad på olika nivåer och kan vara grå, gröngrå eller rödbrun. Skikten är av olika kvalitet och sålunda använts till olika ändamål. Den undre kalkstenen har brutits för cementtillverkning och de övre har främst använts till olika typer av byggnadsmaterial. Man bröt kalksten för cementtillverkning under åren 1892-1979. När vi läser på informationstavlorna förstår man att många verkligen har slitit hårt här i brottet. 


Det har brutits otroliga 80 miljoner ton kalksten innan brottet fixades till och den konstgjorda sjön  anlades. Detta gjorde man eftersom det fanns en risk för att vattentillförseln till det närbelägna naturreservatet Munkängarna skulle skäras av. Vi käkar en sen lunch och tar sedan en promenad på brottets kant. Naturen är verkligen spektakulär!






Uppe på Högkullen ser vi utsiktstornet.


Över vårt huvud seglar ett par av de korpar som har sina bon uppe på branterna.


Det simmar också lite gäss i dammen.


Vi ser också vide som börjar knoppas. Då är det väl ändå vår.


När vi kommer tillbaka kan vi ta årets första utefika vid husbilen, visserligen med dunjacka på, men ändå.


På kvällen öppnades naturligtvis en flaska bubbel och vi skålade in den nya säsongen, medan vi såg hur Sverige lite tursamt tog sig ännu ett steg närmare VM i fotboll innan vi somnade och kunde bocka av första husbilsnatten 2022.





 

 

 

12 kommentarer:

  1. Så härligt att vara igång igen efter vintern. Vi åker imorgon på vår premiärtur och skall fukttesta i Jönköping på tisdag. chrisobenny.blogspot.se

    SvaraRadera
    Svar
    1. Visst är det kul att vara igång igen! Vi har tid för fukttest hos Din Husbil i slutet av maj, så tills dess måste vi vara hemma från vår Europaresa.

      Radera
  2. Nu börjar den äntligen, husbilssäsongen. Så gôtt väder det varit och så härligt att sitta ute och ta sig en fika, det är väl ändå livsglädje.
    Kalkbrottet står på mina ägares önskelista som är så lång. Men för ägarna krävs det nog en längre tid än en weekend för att uppleva det på ett bra sätt.
    Allt gôtt

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nog behöver ägarna åtminstone en långhelg för att uppleva ”Det blommande berget”, som Linne’ kallade det. Samtidigt är det skönt om man kan undvika helgdagar under den mest intensiva perioden.
      Visst är det en härlig tid vi går till mötes!

      Radera
  3. Härligt att ni är på rull igen och vilket fint ställe ni valde för premiären :-)

    Ha en skön söndag!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Visst är Stenbrottet en häftig plats och vi trivs så gott när vi får komma ut på rull!
      Ha det gôtt!

      Radera
  4. Så härligt med husbilspremiär! Fin och lite dramatisk miljö där vid stenbrottet! Vi har inte hämtat vår husbil från vinteridet ännu, men det närmar sig.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vi har nog väntat extra mycket på husbilspremiär i år, kanske för att släppta restriktioner gett nya möjligheter. Glädjen blev dock inte så långvarig när idioten borta i öst började röra på sig. Nu ser vi hur som helst fram emot en sommar fylld med reseupplevelser.

      Radera
  5. Där var vi för ett par år sedan, men vi var inte ensamma. Tydligen så har inte alla fått ut sina bilar ännu. Här har Ingemar tvättat båda våra bilar och snart ska vi börja packa husbilen för avfärd mot nya spännande mål. Njut av vädret för snart kommer kylan tillbaka.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det är nog bara så här års man slipper trängas i det populära stenbrottet. Så härligt för er att åka iväg snart. Vi får följa er på bloggen tills det blir vår tur om drygt två veckor.

      Radera
  6. Vilken härlig helg ni har haft, vi längtar också ut med våran bil.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det var så mysigt. Det känns som vi längtat lite extra på att komma ut i år. Nu får vi hålla oss hemma ett par veckor. Det blir husbilsservice, barnvakt och förberedelserinför vårresan.

      Radera