söndag 24 oktober 2021

Promenad på Södermalm - med infödd Stockholmsguide

 


På fredagen sken solen på en klarblå himmel när vi efter en rejäl hotellfrukost travade iväg längs Drottninggatan, genom Gamla stan och över den nya guldbron (som vi tänkt oss betydligt mer gyllene) vid Slussen, för att träffa Yvonne och Jakob (med bloggen JoYtillsammans), den här gången utan golfbagar, men väl klädda i långkalsonger, mössa och vantar. Vi hade bestämt oss för en promenad på Söder, som i mångt och mycket är okända kvarter för oss. Vi började med att vika av från Götgatan mot Urvädersgränd, och här passerar vi Bellmanhuset, där Bellman bodde i ett par vindsrum, 1770-74. Där skrev han många av sina epistlar. Idag ägs och förvaltas huset av Par Bricole, det sångarsällskap som Bellman grundade.


Sedan fortsätter vi upp mot Mosebacke, där bl a Södra Teatern ligger. Den invigdes 1859 och är därmed Stockholms äldsta teater. Vi tar entrén till Mosebacke terrass. Många är det som skildrat Mosebacke men sedan gymnasietiden minns jag nog bäst inledningen i Strindbergs Röda Rummet och naturligtvis Mosebacke Monarki, med genierna Hasse & Tage och deras kompanjoner.




Häftig Street Art i storformat passerade vi också.


Nästa mål för vår promenad blev Katarina Kyrka, som har en häftig historia. Här lät Kristian Tyrann bränna och begrava liken som avrättats vid Stockholms blodbad. Kyrkan byggdes på Pelarbacken som sjömärke för farleder in mot Stockholm. Den stod klar 1682 och har ända sedan dess varit en självklar del av Södermalms siluett.1723 förstördes den i en brand och samma öde mötte kyrkan 1990, varefter den byggdes upp i gammal teknik och kunde återinvigas 1995. Det är en vacker kyrka och en av Sveriges stora barockkyrkor. Den ska också vara den första korskupolkyrkan. 



Vi fascinerades av det moderna verket "Närvaro genom frånvaro", som nu finns i högaltarets portal. Det är olika konstnärer som gjort de olika delarna; svepduken, törnekronan, korset o s v.


På kyrkogården finns många kändisars gravar, bl a Cornelis...


...Anna Lindhs...


...Gösta Ekmans...

...och Kim Anderzons.


Sedan fortsätter vi fram till Nytorgsgatan. Där ligger det som ska vara Stockholms minsta hus. (Vi tycker det nästan skulle vara förbjudet att parkera bilar och elsparkcyklar mitt framför..)


Nu börjar vi bli kaffesugna så vi sätter full fart mot Gunnarssons Specialkonditori på Götgatan. De har bjudit stockholmarna på gofika, bröd och praliner i 75 år, och vi kan bara skriva under på att det smakade så bra!


Styrkta av kaffe och kaloririk fika fortsatte vi upp mot Vita Bergen. Vi kommer upp till Mäster Pers Gränd och Bergsprängargränd och här ligger massor med små röda stugor, som idag är kulturhus för att bevara en del av det gamla Söder, så mysigt !



Nästa stopp blir vid Sofia Kyrka, som är en betydligt nyare kyrka än Katarina. Den invigdes 1906. 1948-51 gjorde man en ombyggnad av interiören och då utförde Hilding Linnqvist den stora kormålningen, som är utförd "al fresko". Den är otroligt detaljrik och högst upp ser man trappan, som leder upp till evighetens port, där någon står med lyftade händer till en välkomsthälsning.




Vägen leder sedan ner förbi Vita bergens friluftsteater, som bara ser ut att vänta på sommar och nya föreställningar.

Vi går ner mot Hammarbykanalen, vilken vi följer i solen. Det är svårt att ta in det oerhörda som skett här i idyllen, för bara något dygn sedan (mordet på Einár). Här passerar vi också restaurangen Thaiboat som gjort i ordning sina igloos, för att kunna ha servering "ute" även i vinter. Det ser riktigt mysigt ut!




Vi fortsätter sedan igenom Tantolundens koloniområde innan vi korsar Södermalm norrut. Sista biten tillbaka mot Slussen går vi på den fina Monteliuspromenaden, som går över Söder Mälarstrand. Där får vi så fina vyer in mot centrum.



Nu lockar en sen lunch på den anrika krogen Blå Dörren (Ölhall & Matsal), vid Slussen. Stället öppnades 1993 och har fått sitt namn efter en krog som låg här i kvarteret på 1600-talet. Menyn innehåller mycket husmanskost och våra val; strömming, Wallenbergare och älgfärsjärpar smakade gudomligt, tillsammans med olika sorters öl ur deras innehållsrika öllista.



Sedan var det dags att säga "På återseende" till Yvonne och Jakob, för vi hade ytterligare en punkt på vårt dagsprogram, när vi kom tillbaka till hotellet efter ca 24 000 steg och massor med frisk luft i trevligt sällskap.

På kvällen hade vi biljetter till "Rain Man" på Oscarsteatern (tack och lov, bara några hundra meter från hotellet). Det var en riktigt bra föreställning. Robert Gustafsson och Jonas Karlsson i rollerna är helt suveräna.



Sedan somnade vi ovaggade och på lördagen blev det lite shopping innan tåget gick tillbaka vid lunch. Så härligt det var att åter kunna åka till Stockholm och få gå på teaterföreställning. Nu får vi bara hoppas på att det inte blir någon ökning av antalet covidfall utan att livet kan få återgå till något som liknar det vi hade innan pandemin.


 

 

4 kommentarer:

  1. Vilken härlig Stockholmstur ni gjort. Tack för all upplysning om kända platser och fina kort. Trots att jag är född i Stockholm så känner jag inte till Söder eller andra stadsdelar. Har visserligen hälsat på syskonbarn där men då har det bara blivit ett besök i deras lägenhet. Stockholm verkar intressant, men jag gillar inte storstäder. Får nöja mig med er fina beskrivning av stadsdelen Söder.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vi är nog inte heller några storstadsmänniskor, men ett par dagar ibland kan vi uppskatta. Stockholm tycker vi är en riktigt vacker stad med mycket vatten och mycket grönområden, speciellt en sådan här fin dag!

      Radera
  2. Vilken härlig promenad i ett underbart soligt väder! Perfekt med infödda guider också, kan ju knappast bli bättre :-)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Visst blev det en härlig dag och så går man och umgås under tiden, så man märker inte hur långt man har gått. Kanonbra med infödda guider!

      Radera