torsdag 7 oktober 2021

Fornalutx - en av Spaniens vackraste byar.


Ytterligare en solig vandringsdag stod på programmet. Idag skulle vi ta lokalbussen till Fornalutx, för att sedan vandra tillbaka, via Sóller. Idag visade sig lokalbussen vara av modell mindre och varför det var så förstod vi när vi åkte på de vindlande vägarna upp mot byn. Det gick inte att mötas mer än på vissa ställen och på något ställe var det precis att vår lilla buss kunde vända runt.


Historien om Fornalutx börjar för över 1000 år sedan när byn var en arabisk egendom, förmodligen bara en gård. Efter den katalanska erövringen av ön på 1300-talet, växte befolkningen i området. Kyrkan, som fortfarande finns kvar, stod färdigbyggd 1639.
Trots att en del utlänningar under senare år har blivit så begeistrade i den lilla staden att de har valt att bosätta sig här permanent så bor här ändå bara några få hundra människor. Den ursprungliga bykänslan, där det nästan känns som om tiden står stilla, är därför fortfarande intakt. I många undersökningar har Fornalutx blivit klassat som en av Spaniens vackraste byar och efter det här besöket är vi benägna att hålla med.Vi strosar omkring i den vackra byn och kommer även upp i de trappor som är en del av vandringsleden "De tusen trappornas tur". 
I mitten av byn ligger det lilla torget ”Plaça d'Espanya”, omgivet av kaféer och en liten supermarket. Där slår vi oss ner på serveringen Can Benet för lite fika innan vi letar oss ut ur byn och tar vandringsleden ner till Sóller. 

Nu är vi verkligen i "Apelsindalen", då leden kantas av massor med fruktodlingar, bl a fikon, granatäpplen och så naturligtvis apelsiner och citroner.Då Sóller ligger i en dal blir det en långsträckt stad men snart är vi framme på torget i centrum där det finns flera mysiga uteserveringar och spårvagnen från Port de Sóller går rakt över torget.Den imponerande kyrkan Sant Bartomeu byggdes på 1200-talet och ger karaktär till torget.Vi hade tänkt oss ett besök inne i kyrkan men trots att det var söndag var kyrkporten låst.Som närmsta granne ligger Sóller bank i en vacker byggnad i Art Noveau, från 1912.


På andra sidan kyrkan ligger rådhuset. 


Här blev det en lunchrast innan vi fortsatte vår vandring tillbaka till Port de Sóller, längs en riktigt lantlig led med bondgårdar och odlingar, innan vi är åter på strandpromenaden.


Väl hemma på hotellet kan vi se tillbaka på ytterligare en fin vandringsdag och vi kan verkligen tänka oss att komma tillbaka till Mallorca för att utforska andra delar av ön. I boken "Vandra på Mallorca" har vi bara utnyttjat en bråkdel av alla lockande tips. 


Vår sista dag på ön blev en riktig regnvädersdag. Vi försökte ta en promenad ner till hamnen när det höll upp, men det slutade med att vi blev "inregnade" under en parasoll med ett glas vin och där fick vi sitta tills det lugnade ner sig igen. Vi har hur som helst haft en riktigt skön vecka när vi vänder hemåt, där hösten verkar ha kommit på allvar.  

2 kommentarer:

 1. Verkligen vackert där! Känner att jag måste ta mig till Mallorca igen, på tok för länge sen vi var där! Fast det finns många fina ställen här på fastlandet också :-)

  Ha det gott!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vi blev så positivt överraskade av Mallorcas fina natur, så visst tycker vi ni ska ta ”Finlandsfärjan” dit vid tillfälle!

   Radera