Nu när husbilen kommit på plats i vinteridet och hösten gjort sitt intåg på allvar tog vi tåget till Stockholm för första gången sedan februari 2020. Det är en tur vi annars gör ett par gånger om året för att uppleva huvudstaden under ett par dygn. Nu när vi kom upp på torsdagsförmiddagen gick vi direkt till Stadshuset, som med tornspirans gyllene Tre Kronor är en av Stockholms mest kända silhuetter och inrymmer lokaler för både fest och politik. Stadshuset är byggt på den gamla Eldkvarnstomten och arkitekt till det imponerande bygget är Ragnar Östberg. Bygget påbörjades 1911 och stod klart för invigning 1923.
Naturligtvis besöker vi också Birgerskansen på stadshusets östra sida. Ragnar Östberg ville skapa ett monument över Bjälboätten och Birger Jarl, som anknytning till Stockholms äldsta historia. Den slutgiltiga utformningen blev en sarkofag i förgyllt bly föreställande en liggande Birger Jarl iklädd full riddarrustning och med fötterna riktade mot Stockholm och Riddarholmen. Över honom svävar en baldakin,
som bärs upp av fyra kolonner huggna i granit, omgivna av ett
smidesräcke. Nu blev det ju ingen sarkofag eftersom hans kvarlevor ligger kvar i Varnhems klosterkyrka, då Varnhems kyrkofullmäktige sa nej till att förflytta dem. Det är istället en kenotaf, eller skengrav, men nog är den vacker.
Numera kan man bara besöka Stadshuset vid guidade visningar och den här årstiden fanns det guidning på svenska kl. 12 och 14. Priset är 130 kr för vuxna, medan vi pensionärer (och studerande) betalar 110 kr. För yngre barn var kostnaden 0-70 kr.
Vår rundtur började i den mest kända salen, nämligen i Blå hallen, där Nobelbanketten hålls den 10 december varje år, sedan 1930. Nu har det p g a ett litet virus blivit ett uppehåll på två år, men 2022 hoppas man åter på ett ståtligt firande.
Hallen är 50 meter lång, 30 meter bred och 22 meter hög. Blå hallen är gestaltad som en täckt gård med oputsade tegelväggar. Salen skulle enligt de ursprungliga arkitektritningarna ha putsats och målats blå för att ge rummet en färgskala som antydde närheten till vattnet, men det vackra röda teglet fick sedan vara kvar som det var. Den fina marmortrappan är verkligen som gjord för att damerna ska kunna "skrida" ner för den...
Rådssalen är Kommunalfullmäktiges sammanträdesrum. Rådssalens inredning hålls i röda, varma färgnyanser. Den 19 meter höga takhöjden kan anas mellan de frilagda takstolarna, som är utförda med inspiration från vikingatiden. Högst upp finns ljusblåa moln och himmelsmotiv som förstärker intrycket av takhöjden. Möblerna här inne är formgivna av Carl Malmsten.
Sedan kommer vi till Prinsens Galleri. Den långa salen med den vackra utsikten över Riddarfjärden och Södermalm har fått sitt namn från att prins Eugen, mellan 1917 och 1923 målade den motsatta, 45 m, långa väggen med al frescomålningar, som kallades "Stockholms stränder".
Sist men inte minst besökte vi Gyllene salen vars väggar är dekorerade med 18,6 miljoner små mosaikbitar av färgat glas och det gick åt 11 kg 23,5 karats bladguld. Skisserna gjordes av en ung konstnär, Einar Forseth och visar många händelser ur Sveriges historia i en stil, som samtiden kallade för ultramodern. Mosaiken sattes ihop i rutor hos Puhl & Wagner i Berlin. Sedan transporterades de till byggarbetsplatsen i Stockholm, där de trycktes in i fuktig väggputs.
Mälardrottningen, symbolen för Stockholm, upptar hela norra fondväggen och utgör rummets centralmotiv. I sina händer håller hon spiran och kronan och i hennes sköte syns Stockholms stadshus, Stockholms slott, Stockholms rådhus och Storkyrkan.
Vid hennes högra sida avbildades moderna stadsmotiv från New York och Paris och på den vänstra sidan exotiska motiv från orienten; motiv som symboliserar Stockholm "hyllad av Österland och Västerland".
På södra fondväggen syns olika motiv från Stockholm. Högst upp ser man Sankt Erik ridande på en häst men med osynligt huvud. Det
var inte meningen, men när man glömde räkna med den höga golvsockeln hamnade huvudet över taket. Så det kan bli...
När vi kom ut från visningen hade ett rejält oväder brutit ut, så efter att ha checkat in på Haymarket by Scandic vid Hötorget...
...blev det en blöt promenad till Pickwick Pub, längst ner på Drottninggatan. Det har blivit lite av en tradition att gå hit och ta en öl eller två efter några timmar i storstaden....
Forts följer....
Så mysigt med Stockholmsbesök. När Ingemar jobbade med segelbåtar var vi ibland på mässan i storstaden. Det tillhör våra minnen numera. Stadshuset har vi aldrig besökt.....kanske på tiden. Hade ingen aning om alla dessa enorma rum och tavlor.Ha det så trevligt och hälsa Yvonne och Jacob om ni träffar dem.
SvaraRaderaVisst är det kul att besöka huvudstaden ibland och för vår del så lätt att bara sätta sig på tåget. En guidad tur i fina stadshuset kan vi bara rekommendera. Yvonne och Jakob tillbringade vi fredagen ihop med, alltid lika trevligt.
RaderaStadshuset är nästan ett måste att besöka med guide. Vi gick där också för ett antal år sedan och det var verkligen intressant. Rådsalen med det fina taket upp i nock, den långa målningen osv Ja allt var intressant att få se, rum som man annars inte får se på tv.
SvaraRaderaBra att vädret vände sedan.
Visst var det tur att vädret vände så vi fick en underbar fredagspromenad och Stadshuset får man numera inte besöka utan guide, kanske av säkerhetsskäl???
RaderaVad härligt att återigen få uppleva dessa resor som nu möjliggjorts. Rådhuset har mina ägare enbart sett utifrån men inser nu att de framöver måste ta en guidad tur. Det finns oftast mycket att se och göra i storstäderna så det är svårt att hinna med allt, och då är det bra att få ta del av tips från andra bloggar.
SvaraRaderaAllt gôtt
Det var så kul att åter kunna åka till Stockholm. Vi försöker besöka någon sevärdhet eller museum varje gång och visst finns det otroligt mycket att välja på. Ofta besöker vi vårt favoritmuseum, Fotografiska, men den här gången var det otroligt nog ingen av utställningarna som lockade.
RaderaEn guidad tur på Stadshuset kan vi varmt rekommendera, riktigt intressant.
Vad kul att ni kom iväg till Stockholm nu igen! Stadshuset är verkligen otroligt vackert både utifrån och inuti. Sommaren 1992 tog jag mig ända upp i tornet och fick en fantastisk utsikt över Sveriges vackra huvudstad :-)
SvaraRaderaHa det fint!
Vi har också varit uppe i tornet för snart 10 år sedan, men jag tror bara det är öppet sommartid. Visst är det ett häftigt hus, som du säger är det vackert både utifrån och inuti.
Radera