måndag 1 juni 2020

Premiärhelg med vår nya husbil...Hela vintern och våren har vi funderat över vårt husbilsliv framöver. Skulle vi lägga ut en summa pengar på vår 10 år gamla husbil, som vi delat många härliga resor med de senaste fem åren eller skulle vi byta till oss något nyare och fräschare. Vi har varit runt och tittat hos husbilsfirmor och tittat på Blocket och andra sighter på nätet, men inte hittat den rätta. För ett tag åkte vi ner till Jönköping för att titta på en begagnad husbil som verkade intressant men väl på plats fick vi syn på en Laika Ecovip 409, årsmodell 2019, som var helt ny och i den trivdes vi omedelbart. Efter ganska mycket eftertanke bestämde vi oss och de senaste veckorna har vi bara väntat på att den skulle bli klar att hämta och att vår Bürstner skulle vara OK som inbyte.
I onsdags var det dags att hämta vårt nya rullande hem. Allt var klart förutom registreringsskyltar, som ska komma på posten nu i veckan. Så kul, men samtidigt svårt att plocka allt på plats i skåp, lådor och garage.

Visst var det värt att fira med ädla bubblor.
I fredags eftermiddag var det äntligen dags för premiärtur. Vi åkte mot Hjo och stannade på  ställplatsen vid Stampens Kvarn, några km från Hjo centrum. Stampens Kvarn är numera en restaurang i den gamla kvarnen med anor från 1600-talet och där man malde till mitten av 1960-talet.


Ställplatsen har det mesta man kan önska i serviceväg, som duschar, toaletter tvätt - och diskmöjligheter. Kostnad 150 kr (+35 kr för el). På kvällen kunde vi njuta av kvällssolen och visst hade vi fått ett otroligt helgväder för vår premiärtur.På lördagen gick vi längs Hjoån fram till mysiga Hjo. Det blev en riktigt fin promenad då åns dalgång är ett naturreservat. 
Här i ån går Vätteröringen upp i oktober-november för att leka. Den befruktade rommen grävs ner och kläcks på våren. Efter 2 - 3 år vandrar den ca 15 cm långa öringen, som då kallas smolt, ut i Vättern. På hösten kan man gå med på en guidad öringsafari längs ån. 
I Vättern finns Sveriges sydligaste naturliga bestånd av harr och även den vandrar upp här för att leka, men de gör det under april - maj.
Längs ån har det funnits flera kvarnar, fabriker och elverk. Fallhöjden från Mullsjön till Vättern är 45 meter  och den lilla åns vatten utnyttjades till driften av dessa. För att inte vara beroende av varierande vattentillgång anlades flera dammar. den största av dessa var Hammarsdammen som anlades 1901 och hade en fallhöjd på 7 meter. Den tömdes när dammfästet brast 1968.
Vi passerade Grebbans  Kvarn. det är den enda plats längs ån där berget går i dagen och bildar ett naturligt vattenfall. Den gamla kvarnen fick stå och förfalla men på 1990-talet restaurerades den och numera används den för konstutställningar, musikevenemang och av skolor i undervisningssyfte.När vi kom fram till hamnen tog vi oss en titt på ångaren Trafik, som är ett av Sveriges bäst bevarade ångfartyg. Den blev K-märkt 2001 och tjänstgör numera som turistattraktion med turer till Visingsö, Hästholmen och Vadstena. Den gör även jazzturer på sommarkvällarna. Jag (B-M) har varit ute på Vättern med Trafik och det är något jag verkligen kan tänka mig en repris på.Sedan var vi naturligtvis tvungna att svalka oss med en glass på Moster Elins glasscafé...
...innan vi drog vidare mot de gamla kvarteren med trähusbebyggelse som gjort att Hjo tillsammans med Nora och Eksjö räknas som "Tre Trästäder" och har belönats med Europa Nostras hedersmedalj för deras bevarande av den gamla bebyggelsen.
Sedan går vi tillbaka till husbilen och efter en sen lunch beger vi oss norrut mot Brevik. Där har vi sett ut en vandringsstig med geocacher. Inte nog med att den var lång, den var också vansinnigt kuperad, så när vi kom tillbaka till husbilen efter att ha loggat 18 cacher (och fått ge upp några..) stod stegräknaren för dagen på över 28 000 steg och vi hade gått drygt 2 mil. Det roliga var att det var riktiga blåbärsmarker och blir det blåbär av alla blommor så är det bara att ge sig ut i skogen om några månader.


Gissa om det var skönt att komma till Brevikens GK och deras fina ställplats på kvällen. 
På söndag förmiddag spelade vi en golfrunda på en bana i ett mycket bra skick.


Sedan var det bara att släppa handbromsen och nästa stopp blev en trevlig trädgårdsfika hos Lars svägerska i Tibro innan vi fortsatte mot nya mål.
Även om vår första helg i vårt nya rullande hem var över så kan ju vi som pensionärer utan ett väntande arbete på måndagsmorgonen bara säga; fortsättning följer... 

15 kommentarer:

 1. Stort grattis till nya bilen. Laika gör fina bilar! Hjo är en mysig stad som bjuder på mycket. Och stampen en mycket trevlig ställplats. Vi rullar också ut i morgon, upp till Westerqvarn, strax utanför Köping. Ha en fortsatt fin tur

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tackar! Vi hoppas Laikan ska. bli riktigt bra. Hjo är en riktig sommarstad, lite mycket folk bara. Ha det så skönt på fina Westerqvarn!

   Radera
 2. Grattis till nya bilen, hoppas allt blir som ni tänkt er med den!
  Trevligt att läsa om nya eskapader och Hjo sätter ägarna in på bucketlist för där verkade det vara mysigt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack! Vi hoppas det blir riktigt bra. Vi kan varmt rekommendera Hjo som en mysig sommarstad!

   Radera
 3. Stort GRATTIS till nya bobilen! :-)

  WOW!!! 28.000 steg - det var inte illa det - snyggt stegat! :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack, tack!
   Det blev lite onödigt många steg, men så går det när man inte kollar upp hur långa rundorna är....

   Radera
 4. Så fin bil ni köpt den kommer ni att få mycket glädje av. Hjo är en fin stad speciellt om sommaren . Moster Elins glass är mumsig

  SvaraRadera
  Svar
  1. Visst är det mysigt i Hjo och nog hoppas vi få mycket nöje av bilen. Tack för besöket och ha det så bra på kusten.

   Radera
 5. Visste inte att ni var i bytartankar..men jag har inte läst så mycket på bloggar så jag har nog missat en del...Stort grattis till er fina husbil och hoppas att ni blir nöjda. Nu får ni göra många turer i Sverige i alla fall i sommar och känna in bilen. Kram och grattis igen

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack, vi hoppas det blir jättebra! Vi har inte skrivit något om tankar på byte för vi har inte etat hur det skulle bli. Ha en riktigt bra husbilssommar nu när bilen är hemma igen.

   Radera
 6. Vilken trevlig premiärtur! Många fina igenkännande foton!Hjo är en ort som vi återkommer till med ojämna mellanrum! Ha dé riktigt gott!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Visst är Hjo en härlig sommarstad. Det finns många pärlor runt Vättern både på er och vår sida.

   Radera
 7. Grattis till nya bilen! Hjo har vi oxå besökt och gillade, återvänder säkert för den goda glassen vi köpte direkt från fabriken inne i stan.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack! Visst är Hjo en mysig sommarstad och glassen är inte fel heller...

   Radera
 8. Hi,

  Extremely impressive! Will you report more on this later?

  Thanks,
  Wajos

  SvaraRadera