söndag 21 juni 2020

Orkidéer i SkogatorpskärretPå midsommardagen hade vi planerat en utflykt till Skogatorps naturresrvat. Det är beläget mellan Falköping och Skövde. Det ska vara ett eldorado för botaniker och allmänt natur- och kulturintresserade. Vi åkte dit för att se om vi kunde fotografera några olika orkidéer. 


Så här års brukar det anordnas orkidévandringar här, som vi tänkt gå med på någon gång, men i år är även dessa inställda.
Skogatorpskärret är ett så kallat extremrikkärr som är
välkänt för sina orkidéer med bland annat luktsporre, men även sin i övrigt rika flora. Man har försett kärret med spänger för att skydda den ömtåliga marken så det är lätt att ta sig fram.


I reservatet finns också alvarmark, men idag blev vår utflykt betydligt kortare än vad vi planerat.
SMHI hade lovat uppehållsväder större delen av dagen men när vi kommit en bit på väg började det droppa så smått och inom ett par minuter hade vi ett riktigt skyfall över oss. Det blev att ta en språngmarsch tillbaka till bilen och då blev det uppenbart vilken urusel kondition vi har, så nu blir det nog tvunget att göra något åt den saken.....
Här kommer hur som helst ett litet axplock av de blommor vi hann fota och om någon är bättre än vad vi är på att artbestämma orkidéer så får ni gärna komma med förslag.
Det finns också en koloni med guckusko vid Skogatorp. Troligen är de överblommade vid det här laget men vi hade ändå tänkt ta en sväng dit och titta. Nu blev det inget med det men förhoppningsvis får vi en ny chans nästa år att se de vackra blommorna.
Visst fanns det andra skönheter än orkidéer...

9 kommentarer:

 1. Vilka jättefina blommor! Det räcker tycker jag. Blommor, alltså. Vad det är för sort är jag helt urusel på :-D
  Trist att ni blev överfallna av regnet, men ni han ju fota en hel del trots allt :-)

  Ha en bra start på veckan!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nog räcker det att njuta av "fina blommor", men det vore kul att kunna skillnad mellan skönheterna, men de kommer väl tillbaka nästa år igen.

   Radera
 2. Fina orchideer , synd att ni fick regn . Var nog väldigt lokalt. Idag har vi regn men det tackar vi för så torrt som det är behövs det verkligen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Här har vi haft ösregn hela natten och vanligt regn så gott som hela dagen. Så välbehövligt men nu blir det skönt med värme igen även om jag börjar jobba i morgon.

   Radera
 3. Namn på Orkidéer är vi dåliga på. Så vackra de är, men fy så tråkigt att ni fick en regnskur som bröt er utflykt. Fina bilder på blommorna.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Orkidéer är lättare att fotografera än fåglar, de sitter ju stilla och visst är de vackra. Vi tycker ändå det skulle vara kul att gå med guide och kanske lära sig ett och annar!

   Radera
 4. Vilka härliga bilder på fina blommor.
  Ja denna helg och igår regnade det stundtals rejält och alltid lite svårare att taa hand om dyngsura kläder i en husbil mot ert hem.
  Fortsätt njut för nu kommer värmen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kul ni gillar våra bilder och nog har det regnat i helgen och välbehövligt var det.
   Nu längtar vi ut i husbilen så på torsdag em bär det iväg västerut mot förhoppningsvis sol och salta bad.

   Radera
 5. Orkidéer är fantastiska! Jag gillar dem, men förstås också andra vilda blommor. Ofta brukar vi vara på Öland på senvår eller försommar och titta på de olika sorterna, men i år blev det inget. Fint titta på era foton!

  SvaraRadera