söndag 14 juni 2020

Fricamping i Djupedalen utanför Vänersborg
Först kan vi bara tacka Margareta och Ingemar med bloggen Pensionärsvil(l)an för inlägget om den fina platsen för fricamping Djupedalen, några km norr om Vänersborg.
Vi hade aldrig hört talas om platsen men tyckte det lät som ett bra mål för en helgutflykt. När vi kom dit på fredagseftermiddagen var det några husbilar på plats och totalt blev vi 7 - 8 fordon som övernattade på den stora gräsplatsen på första parkett vid inloppet till Vänersborg. 


Förutom några fritidsbåtar passerade även några rejäla fartyg i farleden. Vädret var växlande molnighet och en tämligen kraftig nordanvind, men vid bilen hade vi nästan lä. 
På fredagskvällen tog vi bara en liten promenad i omgivningarna...


...innan vi njöt av sommardrinken nr 1: en GT.Sedan blev det räkor och avokado...


På lördagen blåste det fortfarande men vi plockade ut våra cyklar för att ge oss ut på en geocacherunda i Dalbobergens naturreservat. 


Det blev reservat 2002 efter att ha utnyttjats för svedjebruk och som betesmark fram till mitten av 1800-talet. Hit tog sig också stadens invånare för att samla in ved.
Genom reservatet går massor med stigar och spår kors och tvärs men från Vänersborg i söder till Ursands Camping och bad i norr går Dalbostigen, som enligt reklamen "klänger som en alpväg i den bitvis vilda och sönderskurna branten mot Vänern". Sträckan är ca 3 km och sedan förra året är den en del i vandringsleden Dalbobergen runt, som totalt blir ca 7 km. Då följer den landsvägen tillbaka till "Kronbloms stubbe", som räknas som ledens startpunkt.
Vi cyklade och gick längs flera olika stigar... 


Många cacher fann vi...
En del tickor är riktiga konstverk
Harsyran växer i stora mattor.
Ett av de sjömärken som leder båttrafiken på Vänern söderut till Vänersborg.
 ...och efter ett par timmar närmade vi oss turligt nog Ursand Resort & Camping. Där blev det en take-away pizza och var sin öl för att fylla på energidepåerna. 


Det är en enorm camping, som ägs av Bert Karlsson och säkert mycket populär hos barnfamiljer då det fanns en uppsjö av aktiviteter. Vi tyckte däremot det var skönt att lämna campingen (hemska tanke att behöva bo på Christer Sjögrens väg....) och vända åter till friden vid Djupedalen. Där slappade vi i solen och fram mot kvällen startades grillen för lite kvällsmat.I morse vaknade vi till en strålande dag. Vinden hade mojnat och efter en lång frukost gick vi iväg på Dalbostigen mot Vänersborg. Vi hade spetsat in oss på en fika på Café Skogshyddan en bit bort. Hela Dalbostigen är så fint iordninggjord med räcken och träbroar, samt soffor för att sitta ner och bara njuta en stund.
Vi gjorde en avstickare till Dalbobergens Fågeltorn placerat högt upp på en kulle med en härlig utsikt mot Halleberg och Vänersnäs. Fågeltornet är placerat här eftersom 100 000-tals fåglar passerar just här, där Vänern smalnar av som en strut; på sin resa söderut på hösten. Framme på Skogshyddan avnjöt vi vårt kaffe på altanen... ...innan vi vände tillbaka till husbilen, naturligtvis med några fotostopp längs vägen.Där borta i grönskan står vår husbil.
Det blev lite lunch och en stund i solen innan vi vände hemåt efter en fin helg och Djupedalen är definitivt ett ställe vi kan tänka oss att besöka igen. 

15 kommentarer:

 1. Vad fint ni stod. Då fick ni prova er nya husbil med fricamping också. Det är skönt när ni kan bocka av sak efter sak, och allt fungerar som det ska.
  Allt gott.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det var en riktigt fin plats för en övernattning eller två.. Än så länge fungerar det mesta i bilen, även om vi saknar lite eluttag på några ställen och en del mindre saker som vi får fixa när vi bott in oss.

   Radera
 2. Det är så bra med bloggar - man får många fina tips :-)
  Vackra omgivningar igen och jösses vad den där korven såg god ut!

  Ha en härlig start på veckan!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Visst är det kul att läsa bloggar och många bra tips blir det!
   God, lite kryddig korv är riktigt gott ibland och utomhus som nu smakar det riktigt bra!

   Radera
 3. Nu får jag verkligen skämmas, tror nämligen att jag glömt säga Grattis till nya fina husbilen, nu har jag i alla fall gjort det och hoppas att ni trivs bra med den.
  Det ser ut att vara en fin ställplats ni åkt till. Tror inte ens jag varit i Vänersborg, bara åkt förbi. Fina områden att upptäcka där. Vilken stor fikabit hos Skogshyddan hihi en riktig Schweizer bit, brukar vi säga. Harsyra, det gillar jag att äta när man går i skogen. Nu skrattar jag när du skrev om Christer Sjögrens väg hahaha, förstår att han inte är din största idol hahaha
  Ha det fortsatt fint och vi kanske kan ta en golfrunda ihop framöver?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tackar, men inte behöver du skämmas för det! Vi är än så länge riktigt nöjda med bilen och tur är väl det! Visst fick Lars hjälpa mig med min jättebit när han ätit upp sin lilla biskvi...
   Rätt gissat! Christer Sjögren ger mig rysningar vid blotta tanken.
   Nog vore det kul att träffas framöver på någon golfbana även om jag är en urkass golfspelare så är det lika kul var gång att gå ut en runda. Vi har många fina banor här runt omkring, som dessutom har fina ställplatser!

   Radera
 4. Fint att ni testar lite ställen som är okända för oss. Ursand har vi kollat på lite med tanke på barnbarnen men skippade det . Själva är vi inte intresserade av för stora glammiga campingar utan står hellre lite naturskönt så Dlupedalen är ett bra tips. Ni verkar varit riktigt hungriga i helgen med många godsaker .

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det var nog tur att vi rörde på oss ordentligt som vi åt.
   Ursands camping tyckte vi inte såg speciellt trevlig ut, jämfört med t ex Kronocampingen i Lidköping (som spelar i samma division). Djupedalen var en fin fricampingplats.

   Radera
 5. Såg verkligen fantastiskt härligt ut! :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ibland behöver man inte åka så långt för att komma till härliga ställen, något vi plötsligt lärt oss i dessa tider med reserestriktioner.
   Tittade in på din blogg och ser gav mersmak!

   Radera
 6. Ha nu en riktigt glad midsommar! :-)

  SvaraRadera
 7. Ni ser verkligen ut att njuta av livet just nu, och det måste man absolut göra.:) Härliga bilder. Ha det fortsatt bra och njut. Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Bäst att passa på och njuta så länge man kan. Imorgon vet vi inget om...
   Ha det så gott ni också!
   Kram!

   Radera
 8. Oj, så många fina foton ni visar. Sverige är fantastiskt, med sina många naturreservat!

  SvaraRadera