torsdag 5 september 2019

Guernica och GaztelugatxeNär vi lämnade Camping Igueldo utanför San Sebastian gjorde vi det längs den slingrande men otroligt vackra vägen längs kusten. Vi hade läst om vandringsleden Ruta del  Flysh, som har blivit ett UNESCO:s världsarv p g a sina säregna klippor och dessa kan man också se i en del avsnitt av Game of Thrones. När vi kom till Zumaia där den skulle starta såg vi inte en skylt eller vägvisare, så den förhoppningsvis vackra kustdelen lämnade vi åt sitt öde och fortsatte i stället till Guernica. För oss är staden nog mest känd för att den bombades av tyskarna den 26 april 1937 på general Francos begäran. 


Sedan målade Picasso den kända målningen Guernica, som numera finns på museum i Madrid. Det kom inte tillbaka till Spanien förrän efter Francos död och det blivit demokrati i landet.


Den här staden har stor symbolisk betydelse för baskerna och genom seklerna har baskiska ledare haft sina rådslag under en ek på en bergssida här. Numera står en förstenad ekstam, Gernikako Arbola i en paviljong, som en symbol för det baskiska folkets urgamla rötter och baskerna vallfärdar hit, som till en helgedom.


Bredvid ligger Casa de Juntas där provinsen Biscayas parlament har sammanträffat sedan 1979 då Baskien återfick sin autonomi. 
I ett av de vackra rummen finns ett enormt glastak, som färdigställdes 1985. I mitten kan man se den stora eken och en tribun. Sedan finns de olika yrkeskategorier som bidragit till Baskiens ekonomi.Vi tog en liten promenad i centrum... 

...innan vi fortsatte vår väg längs kusten och målet för kvällens promenad; Gaztelugatxe.
Ön med sina vindlande trappor är verkligen en spektakulär syn från en utsiktsplats längs vägen. Så mycket närmare kunde vi inte parkera husbilen, då vi definitivt inte var ensamma här denna kväll. Vi plockade därför fram våra cyklar och susade lätt som en plätt nerför den drygt 1,5 km långa nedförsbacken till entrén. (Att vi senare på kvällen skulle uppför samma backe ägnade vi just då inte en tanke. Nej, vi har inga elcyklar utan 6-växlade minicyklar).
För att komma ut till ön får man först vandra ner för slingrande stigar, sedan över en medeltida bro och sedan uppför en vindlande stig med 241 trappsteg, (tänk att vi alltid hamnar på ställen med massor med trappor...). 

Ute på ön ligger en kyrka, tillägnad Johannes Döparen. Den har blivit ombyggd en mängd gånger, efter bl a bränder.


Enligt sägnen ska man ringa tre gånger i kyrkklockan för tur och för att hålla onda andar borta. Man ska visst få en önskan uppfylld också?? Det skadar väl inte att försöka.


Den lilla ön med sitt strategiska läge har spelat stor roll i många drabbningar genom århundradena och även här har Game of Thrones spelats in då det digitala slottet Dragonstone var placerat på ön. Det sägs åtminstone så. Riktigheten i påståendet har vi inte en aning om då vi inte sett ett enda avsnitt av serien....
När vi tittat oss mätta på den häftiga naturen var det bara att knata tillbaka...


...och backen upp till bilen skjutandes på cyklar var inte att leka med efter alla andra backar, så lite snabba kolhydrater behövdes...


 ...innan sista etappen till ställplatsen i Bakio, endast fyra km därifrån. Här hade vi tur och fick den näst sista av de 40 platserna. Ställplatsen är i princip en parkering med åtminstone tömning och soptunna. Den är gratis på lågsäsong och helt ok för en övernattning.
Efter ett par timmars sömn väcks vi av ett rejält regnväder men så länge regnet kommer nattetid klagar åtminstone inte vi.


10 kommentarer:

 1. Det var en rejäl cykel-promenad ni gav er iväg på, bra gjort. Kan tänka mig att det var det värt när man ser bilderna.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det blev en riktigt skön dag med massor med fina upplevelser. Gaztelugatxe (som jag aldrig lär mig stava till) var häftigt att se.

   Radera
 2. Men det var en fin utsikt ni hamnade vid...och jobbigt innan ni var både framme och hemma igen kan jag tänka mig...med cyklar dessutom ;-) Kul att få lite info om historien också. Vi brukar också hamna vid branta backar eller som er med en massa trappor:))

  SvaraRadera
  Svar
  1. Efteråt mår ju kroppen bara bra av att röra på sig och lite träning inför nästa veckas vandring behöver vi.
   En fin kväll fick vi!

   Radera
 3. Ö eller halvö kan diskuteras?? Det står att det är en byggd bro och ibland är det en halvö. Hur som helst var det en fin upplevelse som vi aldrig hört tals om förrän vi googlade efter sevärdheter längs vägen. Visst är det kul att läsa bloggar!

  SvaraRadera
 4. Oj ser nästan ut som om vi var i Kina och gick på
  den kinesiska muren

  SvaraRadera
  Svar
  1. Lite likt, men i miniformat. En härlig kväll med fina vyer blev det!

   Radera
 5. Det är jättetrevlig att se denna kuststräcka som vi hade tänkt köra men valde bort, förra hösten. Nu får vi ju ändå se hur det ser ut där ��

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vi är så positivt överraskade av allt fint efter nordkusten så den vägen rekommenderar vi till någon resa söderut.

   Radera