fredag 6 september 2019

Altamira och PotesTorsdagens första mål blev grottmuséet i Altamira.
Altamira är en kalkstensgrotta i Kantabrien med djurmålningar från äldre stenåldern för mer än 20 000 år sedan. Den hade rasat samman och upptäcktes 1879 av markägaren och hans dotter. Tidigare fick man besöka grottan, men den stängdes för besökare 2002, då man upptäckt att målningarna tog skada av alla besökare. Då hade mer än 2,5 miljoner varit där inne. Sedan 1985 är Altamira klassat som ett av UNESCO:s världsarv.
Numera finns en kopia av grottan med de stora takmålningarna tillsammans med ett museum. 


De vanligaste motiven är stora djur som bison, häst eller hjort, samt avtryck av människohänder.

2014 återöppnades grottan i liten skala. Varje fredag lottas fem platser ut bland besökarna och dessa får iklädda specialdräkter en egen guidad tur i den ursprungliga grottan. Tänk att få var med om det!
Vi fick däremot nöja oss med ett besök i den konstgjorda grottan. Det inleddes med en kort film om grottans historia, som var riktigt fint gjord. När vi strosat runt i muséet... 

Musikinstrument
Pilar och verktyg av flinta
...och tagit en fika i Cafeterian fortsatte vi vår resa med GPS:en inställd på Potes, en liten stad längst österut i nationalparken, Picos de Europa. Namnet har uppkommit av att bergskedjans toppar var det första sjöfararna såg av sitt hemland när de återvände från havet. Vägen mellan kusten och Potes löper i en slingrande ravin, Desfiladero de la Hermida, vilket gör att de fyra milen in till Potes tar en rejäl stund att köra. 


Slutligen var vi framme på Camping La Viorna (finns i ACSI-katalogen). Det var en riktig pärla, ett par km utanför Potes. Platserna låg på olika terasser och hade vädret varit bättre hade vi haft en strålande utsikt mot bergstopparna runt omkring. Trots allt var det nog den trevliga personalen som gjorde att vi ger campingen högsta trivselpoäng.


Efter en sen lunch... 


...packade vi ner regnjackor i ryggsäcken och travade ner till centrum. Potes är en riktigt gammal stad med flera mysiga stenbroar och massor med gamla hus och trånga gränder.Två vandrare på väg till Potes
Vid torget ligger Torre del Infantado, som är ett försvarstorn från 1400-talet.


Hela eftermiddagen hänger regnet i luften men vi hann hem innan det började på allvar och kvällen fick tillbringas med kortspel och sudoku i husbilen. 

11 kommentarer:

 1. Vilken intressant och fin resa ni gör. Kul att följa ett här på bloggen, och riktigt fina bilder.
  Kram från ett regnigt Gbg
  /Anna

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kul att du följer med oss på bloggen. Det har varit kul men intensivt så nu stannar vi ett par nätter för att tvätta och städa lite innan vandringen. Hoppas få torrt vår tvätt, men de regnskurar som kommit har haft vett att komma på natten och när vi kört.

   Radera
 2. Vilken härlig resa ni ser ut att bara på. Så mycket man får se när man kör omkring med oss husbilar.
  Fortsätt njut och kör försiktigt.
  PS. Hoppas detta inlägg nu kommer in, har tyvärr haft svårt att skriva hos er då mina inlägg försvinner och jag får börja om. Ds.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Visst kom inlägget fram och vi kan bara hålla med om att vi som åker husbil får se otroligt mycket även utanför de stora turistmagneterna. De upplevelserna är många gånger väl så häftiga!
   PS Vet att det ibland är svårt attkommentera på Blogspot

   Radera
 3. Vilken fantastiskt mysig by! Och fräckt med de gamla målningarna. Blir ju glad att de vill bevara grottan även om det gör att inte alla får gå ner i den riktiga. Hoppas ni ändå är nöjda med ert besök.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Visst är det bra att de är rädda om vår historia och vi är verkligen nöjda med vårt besök.
   Vi är överraskade över allt sevärt och den häftiga naturen på Spaniens norra kust. Här skulle vi kunna tillbringa mycket mer tid, men den här gången finns inte den.

   Radera
 4. Jag gillar bilderna ni lägger in...för det är sånt som vi gillar själva som ni ser. Det är smart att ha ryggsäckar med sig och regnkläder i dom om vädret skulle ändra...Ha det gott

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kul att du gillar våra bilder. Den här resan har blivit en skön mix av häftig natur, mysiga byar och någon stad. Vi prioriterar naturupplevelser alla dagar i veckan!

   Radera
 5. Fantastiskt. Vilken härlig resa ni gör nu!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Med facit i hand skulle vi haft lite mer tid på vägen ner till Santiago, men det är för sent att ångra nu.

   Radera