måndag 4 mars 2019

Uppsalahelg

 
Tillsammans med Rigmor, som jag kamperat ihop med i över 20 år.
I torsdags var det dags att avsluta mitt yrkesliv och börja titulera mig som pensionär, friherrinna eller fritidsforskare, något som känns både härligt och vemodigt. Hur fort har ett yrkesliv, som de allra flesta dagar har varit fyllt av glädje och arbetslust gått??
Nu är det istället ett liv utan väckarklocka som väntar och som det ser ut blir det förhoppningsvis fyllt med många kul dagar tillsammans med Lars och goda vänner.
Vi gick ut hårt och i fredags packade vi bilen och for till våra vänner, Kerstin och Åke i Uppsala. Vi ska vandra tillsammans i norra Spanien i september och nu skulle vi planera för ytterligare en veckas upplevelser efter vandringsveckan.
Vi fick ett härligt resväder, så fika på en rastplats satt perfekt.På lördagen vaknade vi till en blå himmel och strålande sol, även om termometern inte visade på några vårtemperaturer och nordan blåste kall. Vi tog en promenad fram till centrum och eftersom vi försöker vara lite kulturella när vi är tillsammans blev det först ett besök i domkyrkan. 


Uppsala domkyrka, som invigdes 1435 är faktiskt Nordens största och högsta katedral och dessutom mycket vacker. 


Förutom Gustav Vasa har även t ex Johan III, Carl von Linné och Olof Rudbeck sina gravar här.

Gustav Vasas gravkor.

En annan sevärdhet är Erik den heliges relikskrin. 


Kyrkan är uppförd på den plats där han dödades av danskarna år 1160.Efter promenad och kyrkobesök började klockan närma sig 12 och då slår Majs Café på Norrlands Nation upp dörrarna för sin omåttligt populära och definitivt prisvärda lördagsfika. 
Där finns allt man kan önska sig från smörgåstårtor och goda mackor till diverse hembakta godsaker som äppelkakor, cookies och en hel del veganska alternativ.När magen fått sitt fortsatte vi till Gustavianum, som är inrymt i Uppsala universitets äldsta byggnad. Den byggdes på 1620-talet.


Sedan 1997 används det som universitetsmuseum. Man har guidade visningar på lördagar och söndagar kl. 13 och 15. Som guider anlitas studenter och vår guide var en tjej från Italien, som för tillfället studerade skandinaviska språk här i Uppsala.
Högst upp på taket ligger Anatomiska teatern som uppfördes 1662-63 av Olof Rudbeck. Där utförde man dissektioner  (ofta av avrättade fångar) inför publik, bestående av både studenter och betalande åskådare. Salen rymde 200 stående åskådare på de mycket sluttande läktarna.
Den anatomiska teatern kröns av ett stort solur.


Ett av museets mest sevärda föremål är det Augsburgska konstskåpet, som Gustav II Adolf fick i gåva när han tågade in i Augsburg 1632.Gustavianum ett av två svenska museer med en stor samling från det gamla Egypten.


Efter en skön promenad tog vi fram kartor och reseguider för att dra upp lite planer inför vår höstresa till Spanien och norra Portugal. Det verkar finnas hur mycket som helst att utforska i de regionerna.Kvällen fortsatte med att vi bjöds på en som vanligt utsökt måltid med torskrygg och pilgrimsmussla till förrätt och en Poké Bowl till huvudrätt.


Sedan lyckades vi även få ner lite god ost och en krispig dessert innan sängen lockade.
När vi vaknade på söndagsmorgonen (till doften av nybakt bröd), hade vädret förändrats totalt så efter frukost gav vi oss iväg på snöiga vägar mot Västergötland.När vi kom hemåt var vädret betydligt bättre om än kylslaget och med en bitande vind, så vi passade på att lufta våra golfklubbor innan de packas för avfärd mot Spanien om en vecka.


(Det sägs ju att det inte finns några som har så mycket att göra som pensionärerna och efter mina första dagar i denna kategori är jag benägen att hålla med.....) 


2 kommentarer:

  1. Grattis till att ha blivit Pensionär. Nu gäller inga klockor längre. Njut av livet! Ha en fin resa ner till värmen och solen.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack! Vi hoppas få några sköna veckor med lite lagom sol och värme.

      Radera