söndag 24 mars 2019

Roadtrip i Andalusien, Dag 1


 När vi bokade vår resa hit ner till Aguilas bestämde vi oss också för att utforska några av Andalusiens pärlor, eftersom hela södra Spanien var en vit fläck på vår karta. Samtidigt ville vi inte helt planera in utflykter i förväg även om det medförde att vi inte bokade några biljetter till t ex Caminito del Rey hemifrån (För tillfället är det nästan helt uppbokat en månad framåt). Vi tänker att det troligen blir flera resor till de här regionerna.
I torsdags for vi så iväg med hyrbilen på A92 upp i bergen förbi Granada och med nationalparken El Torcal som dagens huvudsakliga mål. 
 

På vägen dit visade det sig att det inte skulle bli någon större omväg att åka förbi starten för Caminito del Rey, så vi åkte dit upp genom den häftiga naturen för att se hur det såg ut och sondera lite inför ett kommande besök.Caminito del Rey ligger ca 6 mil norr om Malaga och är en spång på klippvägen ca 100 meter över floden Guadalhorce. Den byggdes ursprungligen av fångar i början av 1900-talet, som förbindelse mellan ett kraftverk och en vattenreservoar.  och den stängdes 2001 efter flera dödsolyckor och har sedan renoverats för att återinvigas 2015, som ett av Spaniens mest populära turistmål.
Vi strosade omkring i samhället vid vandringsstarten och beundrade det vackra dammbygget i floden. Det startade 1914.Kungens karmstol är ett minnesmärke från ett besök av monarken på 20-talet.


El Torcal
Sedan fortsatte vi vår färd mot El Torcal på svindlande vägar upp i bergen.
El Torcal ligger ca 45 km norr om Malaga och blev 1978 klassat som nationalpark. Det är känt för sina otroliga kalkstensformationer.
Hela området var beläget under Tetishavet för 150 miljoner år sedan. Våldsamma rörelser i jordskorpan tvingade havsbotten uppåt till kullar och berg, några av dem mer än 1300 meter höga. Följt av miljoner års erosion har det blivit ett av de mest spektakulära kalkstenslandskapen i Europa.
Trots tuffa förhållanden är det ett riktigt växt- och djurparadis, med mer än 30 arter av orkidéer och en del endemiska kräldjur.
Till slut kom vi fram till parkens besökscenter. Där fanns det restaurang, utställningshall och en butik med bl a kartor, böcker och souvernirer. Det finns tre olika vandringsleder, varav den gröna (1,5 km) och den gula (3,0 km) är cirkulära, med start och mål vid centret. Vi nöjde oss med den gröna rundan, som även den tog en god stund med många fotostopp. Många av formationerna har fått namn som knekten, kamelen och sfinxen efter deras utseende.


Kan det här vara kamelen??

Det finns också en utsiktsplats, Mirador Las Ventanillas (fönstren), där man en klar dag kan skymta Nordafrika.

Ute på utsiktsplatsen.

Efter att ha fått lite mat i magen fortsatte vi vår resa mot kusten och Hotel Bahia de Almunecar, där vi bokat in oss två nätter.
Fortsättning följer.... 

5 kommentarer:

 1. Oj vad fina resmål ni hittar i närheten av Malaga. Bra att ni rekar för då kan vi gå onera fotspår mästa resa. Kanske stöter ni på Marianne i Almunecar dom skulle stanna till den 29:e

  SvaraRadera
 2. Lite darrig 🤣 blev min kommentar skakar i bilen så bokstäverna hoppar hit o dit , men hoppas ni förstår vad jag ville säga. Ha det gott😃🌞

  SvaraRadera
  Svar
  1. Almunecar var verkligen mysigt, men Marianne såg bi inte.
   El Torcal tyckte vi var otroligt häftigt. Det är nästan svårt att välja mellan alla häftiga platser som finns här nere.

   Radera
 3. Vackra bilder! Och vilket coolt landskap!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kul stt ni tyckte om bilderna.
   Landskapet var riktigt häftigt, nästan lite overkligt...

   Radera