söndag 17 mars 2019

Marknad i San Juan de los Terreros
På söndagar är det marknad i San Juan de los Terreros, ett samhälle vid kusten, ca en mil från Aguilas. Vi åkte dit för att i första hand fylla på grönsaksförrådet.
På vägen dit såg vi flera härliga ställen där husbilsåkare slagit läger för natten. Det är definitivt en plats att lägga på minnet om vi kommer hit ner med husbil någon gång.Marknaden var väl till en början som de brukar; mängder med kläder, skor och textilier...


...men sedan kom vi bort till grönsaksstånden och helt plötsligt bar vi på två fulla kassar med frukt och grönt.


Vi hade också blivit rekommenderade att åka upp till fästningen, med samma namn som byn. Den byggdes som befästning ut mot havet och är den äldsta byggnaden i Pulpi, byggd 1764.Utsikt från fästningen, med Aguilas längst bort.
Det som drar mest besökare uppför den vindlande vägen till fästningen är ändå möjligheten att få följa med på en virtuell tur in i en gruva, genom 3D-glasögon och hörlurar. Gruvan ligger på landsbygden ett par mil härifrån och 1999 upptäckte man Europas största och även en av världens största geoder här och in till den fick vi nu följa med, med hjälp av modern teknik.
Vi var tvungna att googla på vad en geode egentligen är. Det visade sig vara en hålighet i berget där mineraler kristalliserats under 1000-tals år. Den här geoden är av "gypsum" som vi antar är ett gipsartat mineral. det är mycket mjukt och kan t o m rispas med en nagel. Den är 8 m lång, 1,8 m bred och 1,7 m hög. 

Bild lånad från turistbroschyr
Kristallerna är upp till 2 m långa och helt transparenta. Nu pågår forskning där inne och betingelserna för att var där är mycket bättre än i en del andra, Temperatur 20 grader och en ok luftfuktighet.

Bild lånad från turistbroschyr
Det var en häftig upplevelse vi fick vara med om (till det otroliga priset av 1 euro). Trots att vi visste att vi satt på en kontorsstol böjde man sig ner där det blev lågt och undvek droppande vatten. 


Det här fenomenet hade vi aldrig hört talas om, men vi kände igen små "prydnadsgeoder" när vi såg dem på Google. Det är aldrig för sent att lära sig något nytt.
När vi kom hem kunde vi nöjda lasta in vår torghandel för att sedan laga lunch.Fisken ska vara någon slags forell (enl. Google på latinskt namn). 


Vi fyllde den med citron och örter, lade på nästa filé, gjorde ett foliepaket och stoppade in i ugnen. Med så enkla medel fick vi till en riktig festmåltid, som avslutades med jordgubbar och lite glass.
Vi njuter verkligen av tillvaron här och i morgon väntar en ny golfrunda.....
 

5 kommentarer:

 1. Visst är det trevligt med dom här marknaderna. Fisk o grönsaker är alltid ett bra koncept. Svårt bara att veta vad för fisk man köper. Både spanjorer o portugiser verkar äta mycket fisk. Är väl medelhavskost . Hoppas det slutat blåsa så att golfbollarna ligger kvar

  SvaraRadera
  Svar
  1. Visst finns det ett otroligt utbud i fiskdiskarna här, men många sorter vet jag inte riktigt vad jag ska göra med. I morgon ska vi testa några kritvita bitar. De får vi nog koka i någon sås.....

   Radera
 2. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 3. Marknader har det blivit dåligt med nu efter julen, men vi hoppas kunna besöka någon på vägen hemåt. Så spännande det där med geoder. Hade vi ingen aning om att det fanns i Pulpi, borgen hade vi bara sett från vägen. Vi får nog ta och göra ett besök där nästa gång.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vi visste inte ens vad en geod var innan vi fick höra talas om den här så det var intressant och visst är det trevligt med marknader!

   Radera