lördag 9 februari 2019

Arken Hotel & Art Garden SpaFredag - lördag var det dags för årets spavistelse för mig och mina döttrar. Eftersom två av dem bor i Göteborg och vi bara skulle vara borta en natt föll valet på Arken Spa, som ligger i Skandiahamnen ca 12 km från centrum. När man passerar alla oljecisterner och lyftkranar kan man knappt tro att det ligger en sådan oas här ute. Hur kommer det sig då att det hamnat ett spa på den här platsen?
Under 1800-talets senare del upptäckte Göteborgs societet området runt Arendal och byggde sina sommarresidens där och Adolf Andersson lät uppföra ett varmbadhus. Under 1970-talet började man planera en personalanläggning för Götaverkens personal och ARKEN, som anläggningen fick heta invigdes i maj 1975. Framför allt skulle där ges möjlighet till motion, sport och avkoppling för de anställda men också vara en plats för möten och sammanträden. När varvsindustrin började gå sämre i början på 1980-talet såldes anläggningen och 1990 kompletterades den med 150 hotellrum.
Dagens ägare tog vid 2007 och stora renoveringar gjordes. Samtidigt blev Varbergs Stadshotell & Asia Spa ett systerhotell. 
Vi träffades hos dotter Malin uppe på Guldheden vid fredag lunch och åkte mot Majorna för en vegetarisk lunchbuffé på Café Hängmattan i Musikens Hus. Den smakade utsökt och nu var vi väl preparerade för en eftermiddag på spa.


Arken spa var verkligen en oas, där man helt enkelt inte kunde göra annat än njuta. 

Lånad från Arkens hemsida
Efter en ordentlig japansk tvagning testade vi olika bastubad; Varm kaneldoftande torrbastu, en något svalare stenbastu eller en ång- och saltbastu med citron och tea tree. Naturligtvis doppade vi oss i "isvak" mellan de olika. Utomhus fanns en stor "varm källa" som värmde härligt de här råkalla dagarna.

Lånad från Arkens hemsida
Sedan kunde vi njuta i kopparkar med varma stenar,...

Från Arkens hemsida
... mörkrum med varma vattensängar...

Lånad från Arkens hemsida
...eller i ett vitt ljusterapirum.

Vad gör det att det regnar och blåser ute när vi kan ha det så här underbart!


När kvällen kom smakade en trerätters middag alldeles perfekt. Vi kunde välja mellan tre olika förrätter, tre varmrätter och två desserter. Då var ett av alternativen vegetariskt.
Enligt hemsidan strävar de efter att erbjuda det bästa årstiden erbjuder, samt servera kravmärkt kött och närodlade grönsaker. Det gillar vi, och alla våra val smakade mycket bra! Min meny bestod av...

Gravat och sotat hjortinnanlår, friterad lök, spritade lingon och palsternackspuré med Västerbottenost.
Kalvryggbiff m. vitlöksfräst ostronskivling, rostad persiljerot, björnbär, rödvinssås & potatisfondant.
Vit chokladpannacotta, äpplesorbet, kanel- och smörstekt äpple, puffad mörk choklad.
Mamma och yngsta dottern Sandra mår gott!

Efter en rejäl hotellfrukost vände vi åter till spaavdelningen för ytterligare några timmars avkoppling innan det var dags att checka ut och för min del ta tåget hem till Falköping igen.
Jag kan verkligen rekommendera Arken Spa. Det enda jag kan känna är att det hade varit skönt med ännu ett dygn för att ha tid att koppla av med en bok på en skön brits eller i ett kopparkar. Nu vill man göra så mycket och tiden försvinner så fort när man har skoj. Sedan är det verkligen härligt att få umgås med de tre vuxna döttrarna under ett dygn; Frågan är bara vart har 40 år tagit vägen????


 

10 kommentarer:

 1. Oj oj vad trevligt det verkar på Arkens Spa. Roligt också TT få umgås med döttrarna . En riktig tjejgrej . Maten såg gudomlig ut , sällan det blir trerätters. Men vad du skrev tog det slut för fort men du vet väl . Underbart är kort. PS jag trodde du var i Stockholm har väl blandat ihop dina förehavanden . 🤗

  SvaraRadera
  Svar
  1. Göteborg är ju nära och bra när vi bara ska träffas över en natt. Idag, söndag, har jag jobbat för alla är beordrade två 6-timmars pass på helgerna i februari. Anna, EvaJ, Andrea och Asma jobbade också.

   Radera
 2. Beordrad övertid då får ni i alla fall en bra övertidsersättning. Februari r kanske en hyfsad månad för sånt.

  SvaraRadera
 3. Vad härligt! Maten ser dessutom grymt god ut! Vi har faktiskt också varit på spa (igen) i Åre. Inga behandlingar, men bad med fantastisk utsikt. Ska försöka skriva om det tills imorgon :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Spa är nog en favoritsysselsättning den här årstiden! Vi valde inga behandlingar den här gången. Det finns så mycket annat att njuta av under ett knappt dygn så det kan vara skönare att bara gå och få massage eller någon annan behandling på hemmaplan.
   Vad häftigt att ni hann med spabad också under er intensiva helg! Det gäller att inte ligga på latsidan!

   Radera
 4. Vad det ser härligt ut! Skönt med en liten paus från vardagen kan jag tänka mig

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ett spabesök är verkligen ett avkopplande avbrott i vardagslunken. Att sedan få umgås med döttrarna utan de i och för sig härliga barnbarnen är också kul och värdefullt...

   Radera
 5. Åh vad maten såg god ut och en spahelg med döttrarna måste ha varit underbart. Ja nog försvinner åren snabbt, det gäller bara att ta vara på tiden. Ha de gott!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Man får verkligen ta vara på den tid man har och jag kan knappt fatta att de här härliga vuxna kvinnorna är mina tre små tjejer som for runt i Varnhem.

   Radera
 6. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera