lördag 2 februari 2019

Vilka resetyper är vi egentligen? - Backpacker eller Suitcaser?
De senaste veckorna har vi kunnat läsa svaren på ett antal reserelaterade frågor på olika bloggar. Då vi just nu är inne i några riktiga oxveckor, som inkluderar både vardagar och helger blir det inte tid för några resor eller utflykter, varken långt bort eller nära..
Vad passar då bättre än att fundera på hur vi helst vill resa och börja räkna ner till ljusare tider och inplanerade resor.
Listan kommer från bloggen Resfredag när hennes son plötsligt frågade "Varför dyker du inte i när du ska bada?" och visst är det kul att själv börja fundera över vår relation till olika företeelser.
I dessa Melodifestivaltider: "And here is the result from bmlarsreseblogg jury" 

1. Dyka i från poolkanten eller smyga i från badstegen?

 När det gäller bad har vi verkligen olika åsikter. Visserligen är vi fegisar båda två som försiktigt kliver i från badstegen, men sedan skiljer vi oss åt. B-M badar i alla vatten från 4-gradiga fjälljokkar, 16-gradiga salta Västkustbad till 25-gradiga bad på sydliga breddgrader där även Lars börjar tycka det är ok att doppa sig.

 

 

2.  Backpacker eller “suitcaser”?  

Begreppet "suitcaser" var nytt för oss, men var ett ganska kul uttryck.

Här utesluter vi inte varken det ena eller andra. Vi har åkt ett par gånger till Afrika för att vara på resa i tre veckor med en ryggsäck på ryggen och vi har rest med fullpackad resväska där det har passat. Visst är det härligt att resa lätt och i en väl packad ryggsäck ryms det mesta man kan behöva.

 

Nog var det kul att resa som backpacker även i mogen ålder. Indien 2010.

I vårt förråd trängs därför ryggsäckar i olika storlekar och för olika ändamål med resväskor och kabinväskor.

 

3. Packa kvällen före eller packa i god tid? 

Här planeras packningen åtminstone i god tid, även om den inte görs förrän kvällen innan, så det får väl räknas som i god tid?!?

 

4. Sladda in på tågstationen /flygplatsen precis på håret eller vara där 1 timme innan deadline?

När det gäller flygresor är vi ofta ute i mycket god tid, troligen för att vi har drygt två timmar med bil till Landvetter (och mycket kan hända på vägen) och när vi rest från Arlanda är det ofta hotellövernattning som gäller. Lyxen att bara kunna ta flygbuss existerar inte för oss. Sedan tycker vi det är skönt att ha tid för ett glas öl efter incheckning och säkerhetskontroll och känna att nu är vi på väg! Eftersom jag (B-M) åker tåg varje dag vill jag inte stå på stationen i 10 minuter och vänta på ett tåg, medan Lars vill vara i god tid även här.

 

5. Paketresor eller sy ihop själv?

Våra allra bästa resor är utan någon som helst tvekan de vi sytt ihop själva, speciellt våra husbilsresor. De är till glädje så många gånger; först när vi grovplanerar med kartor, dator och guideböcker, sedan under resans gång och till slut när vi kommer hem med alla härliga minnen och foton.

 

 

Vi har också vid flera tillfällen köpt en chartervecka för att väl på plats fyllt vår vecka med helt egna utflykter och aktiviteter.

 

På vespatur på landsbygden utanför Parga.

 

Sedan har vi ibland åkt helt organiserat bl a våra rundresor med SunWay Safaris i Botswana och Sydafrika. Dessa har gett oss upplevelser vi aldrig hade kunnat få på egen hand, speciellt vår tältsafari i Botswana. 

 

När vi väcks av en hyena som smyger mellan våra tält....

 

6.  Foodie eller naturjunkie?

Hur mycket vi än tycker om mat och lokala matupplevelser, så vinner häftiga naturupplevelser var gång. Alla kommentarer är överflödiga!


Fiskeläge på Lofoten.

 

7.  Skidsemester eller sandstränder?

Lars som alltid älskat skidor på alla håll skulle nog gärna åka på skidsemester, men B-M tycker slalombackar är en nära-döden-upplevelse. Sedan är vi inga strandfantaster heller. Visst kan vi tillbringa ett par timmar på en strand, men här får vi nog svara varken - eller... 

 

8.  Återkommande favoriter eller nya destinationer varje gång?

Ser man på vår önskelista över länder och platser vi skulle vilja resa till är svaret självklart; det blir nya destinationer var gång.

Vi har bara ett måste; Det har inte varit sommar om vi inte har tillbringat några dagar i Kungshamn, Hovenäset och fått vår dos av Bohuslän. 

 

Solnedgång vid Fisketången, Kungshamn.

 

9.  Roadtrip eller tågresa?

Trots flera häftiga tågresor för några år sedan i bl a Indien och Vietnam väljer vi "roadtrip". I vår husbil trivs vi allra bäst och den friheten som det innebär är obetalbar.


En magisk afton med första husbilen, utanför Andenes, på Vesterålen, Nordnorge.

 

10.  Systemkamera eller mobilkamera?

Systemkameror + varsin kompaktkamera. Inte för att vi är speciellt duktiga fotografer, men det är ett stort intresse för oss båda. 

 

 

Sedan finns mobilen som ett komplement även om vi inte har några värstingmobiler med bra kamerafunktion.

 

11.  Morgonmänniska eller kvällsmänniska?

Varken - eller?! Kommer man ur sängen är morgonen underbar, samtidigt som det är skönt med sena kvällar..

Vi får väl se vad vi får för rutiner nu när väckarklockan snart slutar ringa 05:15 varje morgon....

 

 

12.  Spanien eller Italien?

Vi har mycket kvar att utforska i båda länderna, men har samtidigt upplevt många härliga platser i båda: t ex Cinque Terre, Amalfikusten och Rom i Italien...

 

Vandring i Cinque Terre
Utsikt från Peterskyrkans kupol.

...samt Barcelona, Madrid och naturen längs Costa Brava i Spanien.

 

Gaudis häftiga skapelser.
Vandring längs Costa Brava.

 Än så länge får vi säga: 1 - 1, så får vi se vad Spanien ger oss för intryck efter våra två inplanerade resor i år...

 

13.  Läsk eller vin?

Enda gången en iskall Fanta smakar bra är när man druckit litervis med vatten några dagar i otrolig värme. Då kan t o m  vi dricka läsk. Svaret blir alltså vin, som vi gärna njuter av både hemma och på resa.  

Ytterligare en fördel med husbil är att det inte är några problem att köpa med några lådor att njuta av på hemmaplan.

 

14.  Äkta böcker eller ljudbok?

Här har vi delade meningar; Lars som aldrig har läst böcker har upptäckt många guldkorn genom ljudböcker, medan B-M gärna vänder blad, åtminstone när jag är ledig. Jag har också börjat lyssna på böcker, men föredrar nog fortfarande "riktiga" böcker.

 

 

Nu fick vi äntligen färdigställt vår lista över vad vi föredrar som resenärer, medan våra spacklade väggar torkar för att tapetseras i eftermiddag och snön faller utanför fönstret! Kul med lite eftertanke...

 

 

  ...och snart väntar ledighet med många upplevelser, både långt borta och nära!

 


3 kommentarer:

 1. Kul att läsa er lista! :) Känner igen oss i det där att man är lika på vissa punkter, och olika på andra ... Fascinerad av människor som gillar att bada när det är kallt ... ;)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Visst är det kul med listor, dels att själv fundera lite över vad vi egentligen tycker och tänker, samt få ta del av andras åsikter.
   (Jo, nog badar jag i de flesta temperaturer, men badar jag i fjälljokk får det gärna finnas en varm bastu på lagom avstånd).

   Radera