lördag 17 november 2018

Uxmal, natt och dagIdag var det dags att lämna vårt härliga hotell, som vi liknar vid en spansk hacienda och som följdaktligen heter Hacienda Hotel. Hotellet har enligt info och foton inhyst mer prominenta gäster än oss, t ex drottning Elisabeth, prins Rainer, Jackie Onassis och shahen av Iran.Läget är också det bästa tänkbara, endast några hundra meter från Uxmals arkeologiska område, som naturligtvis finns med på UNESCO.s världsarvslista sedan 1996.
Namnet Uxmal betyder "tre gånger byggda" på maya. Uxmal var det största stads- och religiösa centrumet i Puuc-kullarna i den sena klassiska periden. Djungeln hade helt övertagit Uxmal när det återfanns och runt 1930 började ruinerna restaureras.
I går kväll fick vi en första introduktion till området när vi gick dit för att se en ljus- och ljudshow. Även om vi inte förstod mycket av det som sas var det en häftig upplevelse att sitta där i den ljumma, mörka kvällen och bjudas på sagor ur mytologin och dyrkan av Chaac, regnguden.I morse hängde vi på låset när området öppnade kl. 08. Det blev några riktigt intressanta timmar där eftersom vår lokalguide, Daniel, i princip är uppvuxen här. Hans pappa jobbade nämligen som väktare här. Daniel har en imponerande kunskap om området. 

Daniel i sitt esse.
Det första som möter oss är den största pyramiden, Trollkarlens hatt, som är 35 m hög. Det ska ha tagit 260 år att bygga den. Den har 5 olika tempel inom sin struktur och är byggd som en oval, vilket är ovanligt när det gäller pyramider. Den är också byggd efter astronomiska regler, så solen befinner sig på speciella ställen vid t ex sommarsolståndet.

Trollkarlens Hatt, framsida
Trollkarlens hatt, baksida
Pyramiden, som den såg ut när den återfanns.
Vi fortsätter och kommer in på den stora platsen, som är kringbyggd av Cuadrángulo de la Monjas. Det har troligen används som skola för läkare, astrologer, schamaner och präster. Byggnaderna som hör dit har mycket otroliga utsmyckningar med bl a ormar och gudamasker.

Vidare fortsätter vi till Guvernörspalatset, som är uppbyggt på flera platåer. Det har en nästan 100 m lång vägg, med vackra skulpturer.En ytterligare pyramid ligger bredvid. Denna som är 30 m hög är den senaste byggnaden som restaurerats och här var det fritt fram för "de som ville offra sig" att klättra upp, vilket Lars naturligtvis inte kunde motstå.


Utsikt från pyramiden

Efter en glass i skuggan var det dags att lämna Uxmal och bege oss mot nya upplevelser (och nu blir det inga stenar på flera dagar!) 

6 kommentarer:

 1. Vilken fantastisk resa och så trevligt att få bo på ett sånt prominent hotell.Känna sig som en kung och en drottning för en dag är er väl unnat . Fina bilder tyvärr är min kunskap om Mexico minimala men nu när jag följer er resa lär jag mej lite. Kram och fortsatt trevlig resa

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vi har upplevt så mycket på tre dagar så vi har svårt att förstå det själva. Jag ska nog lösa på en del om mayas historia när jag kommer hem. Hotellet var inte alls lyxigt men mycket mysigt!

   Radera
 2. Vilken fantastisk resa ni är på. Mexico är ju inte vilket land som helst. Tyvärr alldeles för långt bort för mig/oss så vi får följa er resa via bloggen....superspännande!!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kul att ni tittar in hos oss. Visst är det så att man inte kan besöka alla ställen, men det är det kul att följa på de härliga bloggar som finns.

   Radera
 3. Vilka imponerande byggnader! Fantastiskt att få se! Och tack för att vi får "följa med" såhär på distans :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kul att ni vill titta in och följa med. Vi är så imponerade av mayafolkets kunskaper, så det blir nog till att läsa på en del när vi kommer hem.

   Radera