tisdag 20 november 2018

Rep och tequilaSöndag förmiddag gjorde vi en utflykt till Hacienda Henequenera Sotuta de Peon, en rekonstruerad hacienda. Yucatachalvöns välstånd byggdes av sisal eller henequen som den också kallas, under sista halvan av 1800-talet. När sedan nylonrepen kom efter andra världskriget lades produktionen ner på de flesta ställen och de vackra haciendorna fick förfalla.
Några haciendor har restaurerats och på den vi besökte kan man idag få följa produktionen från planta till färdigt rep. Allt på exakt samma sätt som för 100 år sedan och med samma maskiner som då. 


Vi gick också igenom det vackra bostadshuset, som återfått sin forna glans. Där hade det inte gjort ont att tillbringa några dygn. 

Sedan hoppade vi upp på en vagn som gick på den gamla järnvägsrälsen och drogs av en stor mula. Färden gick genom odlingarna. Vi fick reda på att en planta behöver sju år på sig innan man kan skörda de första bladen och sedan kan man skörda den i ca 20 år, tills den börjar blomma och dör. Vi stannade hos en gammal man, don Alfonso, som jobbat på haciendan sedan han var femton år. Nu vid 83 års ålder tyckte han det var skoj att träffa turister och berätta om forna tider. 


Sedan fortsatte vi till en cenote (Det fanns åtta stycken på haciendan. En cenote är en underjordisk vattensamling i en droppstensgrotta. 


Vattnet är extremt klart och rent. Här tog vi ett uppfriskande bad, följt av en Margarita gjord på tequila av henequen istället för den vanliga gjord på agave. Vi hann också ta det lite lugnt i de hängmattor som fanns uppsatta innan vi vände tillbaka till haciendan för lunch.Det var en riktigt intressant förmiddag innan vi vände tillbaka till Merida för att gå fram till centrum och roa oss. Varje söndag är det familjedag med dans på gatorna, matstånd och mycket mera.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar