måndag 19 november 2018

Storstadsliv i MeridaNu blev det tre nätter i Merida, en riktig kontrast till det lugna Uxmal. Merida är den administrativa huvudorten för Yucatanprovinsen. Staden grundades av Fransisco de Montejo 1542 och är idag en expansiv stad med ca 1 milj invånare.
Vi bor centralt på Hotel Gobernador och har bara en kort promenad till det stora torget, som följdaktligen heter Plaza Grande.

Vår färgglada hotellgata
Lördagen ägnade vi bl a åt att besöka marknaden. Där fanns nära nog allt man kan önska sig till salu och lite till...Samtidigt som ljudnivån var öronbedövande steg temperaturen en bit över 30-strecket så det blev ett ganska krävande besök.

Vi gick då med Virpi och Roger för en välbehövlig lunch på pizzeria. Man fick välja stolek på pizzorna och när de måttade att "chica" var stor som ett tefat beställde vi var sin "medi".
Det gör vi inte igen! En enorm pizza stor som en serveringsbricka kom in till var och en.
Vi skrattade och tuggade så gott vi orkade, samtidigt som det krävdes ett par flaskor gott öl till detta. Efter detta behövdes en stunds vila innan vi var redo för nya upptäktsfärder.

Vi ser vad som komma skall

Runt Plaza Grande finns flera sevärda byggnader. Casa de Montejo är daterat 1549. Från början inhyste det soldater, men tillhörde sedan familjen Montejo till 1970.Numera är det bank och museum. den vackra fasaden är allt som återstår i original.


Vid torget ligger också Catedral de San Ildefenso. Den är byggd i slutet av 1500-talet ovanpå ett gammalt Mayatempel och en del stenar därifrån har använts till bygget. Det stora krucifixet Cristo de la Unidad är en symbol för föreningen mella det spanska och arvet från maya. Det lokala helgonen är Senõra de Yucatan.
Vi gick också in i Guvernörspalatset, som inrymmer guvernörens arbetsrum samt bl a turistbyrå. Det som är sevärt där är enorma mural- och oljemålningar,  som gjordes under sju år på 1970-talet av den lokale konstnären Fernando Castro Pacheco. De föreställer historien från mayafolket och framåt. Dessutom är de otroligt vackra.

Enligt mayas tro kommer människan från majsen
Örnen med en orm i näbben, som numera återfinns på Mexicos flagga.
Sedan var det ett stort nöje att slå sig ner på en av alla bänkar på torget och bara njuta av folklivet medan mörkret föll.
 

2 kommentarer:

 1. Vilka enorma pizzor haha men djur i bur är inget jag gillar att se. Polisen ser riktigt cool ut i sin lilla "bil". Fina bilder du tagit på folk.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vi tycker definitivt inte om djur i bur, men här fanns tuppar, hönor, kaniner, marsvin och t o m hundvalpar på det här sättet.(Vi vet knappt vilka som såldes som mat respektive sällskapsdjur).
   Annars var Merida en trevlig stad och ska vara en av de säkraste i Mexico.

   Radera