torsdag 15 november 2018

Tulum

Efter en lång resdag m. 6 timmars tidsförskjutning vaknade vi i morse till en varm och solig dag på vårt övernattningshotell i Playa del Carmen. Vi ska åka på en veckas rundresa bland mayaruiner, vacker natur och andra sevärdheter på Yucatanhalvön.
Rent historiemässigt börjar vi bakifrån med ett besök i Tulum, som var en av de sista städerna som byggdes och beboddes av Maya. Stadens höjdpunkt var på 1300 - 1500-talen. Under sin storhetstid var Tulum en viktig handels- och hamnstad med sitt läge på Yucatans östkust. Namnet Tulum fick staden av upptäcktresanden i början på 1900-talet. Tidigare kallade invånarna staden Zama (gryning). 
Tulum ligger några mil söder om Playa del Carmen och vi startade tidigt för att vara där innan alla turistbussar kom. Det blev trots den tidiga timman en mycket svettig promenad med guidning av vår duktiga, norska guide Siv, som bott här i landet sedan 2000. Eftersom alla byggnader är av kalksten har tidens tand inte varit så vänlig mot dem och endast små fragment av de en gång så vackra målningarna finns kvar. 

El Castillo

Vakttorn
Under vår vandring fick vi också syn på några av Yucatans vackra fåglar och flera av alla de leguaner, som lever här.

En annan trevlig bekantskap var den här lilla krabaten. 

Efter att ha vandrat runt bland ruinerna smakade en kall öl alldeles underbart. Vi slog oss ner på soffor som hade Frida Kahlo och Diego Rivera som motiv.

Eftersom det nyss varit alla Helgons Dag fanns det bl a ett altare uppbyggt och flera mer eller mindre kända "skelett". De som sett Disneys film Coco känner säkert igen sig. 


Vi hade tur som tokar för just när vi satt oss i bussen för veckans längsta resa med Uxmal som mål, började regnet falla och detta fortsatte resten av dagen.

Hängmattsvävare i Piste
 Efter lunchpaus i Piste gjorde vi ett stopp i Muna hos Patricia, en otroligt duktig keramiker, som gör de mest underbara keramikföremål med dekorationer efter förebilder från mayatiden.Fram mot kvällen nådde vi vårt vackra hotell, Hacienda, där vi ska bo två nätter.


Här blir det definitivt inte svårt att trivas.
Nu får vi bara inte åberopa Chaac, mayafolkets regngud något mera för allt blir så otroligt mycket vackrare om de tunga grå molnen försvinner.


5 kommentarer:

 1. Jag gillade verkligen Tulum, vi hyrde cyklar för att ta oss runt överallt, till ruinerna och till bästa beachen. Har ni möjlighet att åka över till Isla Mujeres så gör det, en helt fantastisk liten ö! Från min resa dit: http://worldbytina.se/2015/august/isla-mujeres.html

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kul att du hittat vår blogg. Visst ska vi gå in på din och titta. Nästa vecka har vi bl a bokat en natt på Isla Holbox, men drt kan ev. bli besök på ytterligare någon ö.

   Radera
 2. Det ska bli jätteroligt att följa med och få läsa om eran resa.
  Njut och ha det riktigt spännande.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack så mycket! Vi upplever från morgon till kväll och kan knappt smälta alla upplevelser.

   Radera