torsdag 22 november 2018

Chichen Itza - ett av världens sju nya underverk


El Castillo i solnedgången
Sista stoppet på vår härliga rundresa blev Hotel Mayaland precis utanför Chichen Itzas arkeologiska område. Vi bodde i bungalows utspridda i den vackra trädgården. Här hade vi gärna stannat någon extra natt och bara njutit...

Vår bungalow
Från hotellets trappa såg vi baksidan på observatoriet och även toppen på pyramiden "El Castillo" kunde skymtas, så vi bodde verkligen mitt i historien. Chichen Itza har blivit ett av Mexicos främsta turistmål och 2017 kunde man räkna in över 2,6 milj besökare.

Observatoriet, sett från hotelltrappan

Chichen Itza har en komplicerad historia, som jag verkligen tänker grotta ner mig i när vi kommer hem. De första bosättningarna under den klassiska perioden var renodlat maya. På 800-talet övergavs staden för att senare bli bebodd igen. Senare invaderades platsen av toltekerna, som var ett krigarfolk från Tula, norr om Mexico City. Fusionen av de två arkitektoniska stilarna gör Chichen Itza unikt bland Yucatans ruiner. Bland de vackra ruinerna såg vi "El Caracol", observatoriet.

Observatoriet
Krigarnas palats, med sina 1000 pelare med utsirade mönster, föreställande människor, gudar, ormar mm. 

Krigarnas palats
Krigarnas tempel, som man tror det sett ut i all sin prakt.
Här finns också den största kända planen för mayafolkets bollspel (168 x 70 m). Efter spelet offrades lagkaptenen i det vinnande laget (Vem hade vågat göra mål där?) Detta visas på de skulpturerade väggarna. 

Vår härliga norska guide; Siv, mitt på bollplanen.
Bredvid bollplanen finns "Skull platform" som visar skallar efter offrade människor.Sacbé nr 1 går ner till "The sacred cenote". Den har använts för offer och i början på 1900-talet hittade man förutom massor med föremål, även skeletten av ett 40-tal människor, både vuxna och barn.


"Las Monjas" är ett komplex med bl a "La Iglesia", som är dekorerad med många masker, oftast föreställande regnguden Chaac.Till sist har vi kvar det som allra mest förknippas med Chichen Itza, nämligen pyramiden El Castillo eller Temple of Kukulkan.

El Castillo med Krigarnas palats i bakgrunden.
Som pyramiden såg ut när den återfanns i djungeln.
Den är idag ca 30 m hög och alla trappor och avsatser har antal som hänvisar till mayas kalender.
Vid vår- och höstdagjämning bildas under 10 minuter på eftermiddagen ett zig-zagmönster vid en av trapporna föreställande en orm. De här två dagarna om året är det extremt mycket folk samlade här för att se fenomenet. (Det är bara att hoppas att det är klart och soligt dessa dagar).
Inuti pyramiden finns åtminstone en pyamid till och dit finns en ingång. I det utrymmet finns bl a en rödmålad tron formad som en jaguar med jadeögon och en stenfigur kallad Chac Mool. Dessa får bli kvar där då gången ut är för trång för att forsla ut dem. Vår guide som älskar Chichen Itza har varit där inne och visade sina egna foton därifrån. Sedan ung. tio år sedan är det förbjudet att komma dit in och att klättra upp på pyramiden.


Vi gick där hela eftermiddagen och slapp på så sätt trängas med alla turister på utflykt från kusten. De behövde nästan kasta ut oss när det var dags att stänga för dagen. Det här var ytterligare en otrolig plats att besöka och vi hade mycket att diskutera vid kvällens delikata fiskmåltid. 

7 kommentarer:

 1. Waow fantastiskt! Jag skulle ÄLSKA att se detta! :) Det är så fascinerande med människan och vår historia och vad vi lyckats skapa förr!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det var verkligen fantastiskt och det är så fascinerande vad de kunde åstadkomma utan våra datorprogram, moderna verktyg och maskiner.

   Radera
 2. Hua för att varit lagkapten där! Vilken spännande resa ni gör.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vår rundresa var precis så bra som vi hoppats pch att avsluta den med Chichen Itza och Hotel Mayaland var perfekt!

   Radera
 3. Många intryck att smälta och många fina bilder att göra en fotobok av. Ni är ju fantastiska på att fota och få iordning fotoböcker från era resor . Nu återstår bara för oss att önska er båda en fin hemresa utan förseningar🤗

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jo vi ska nog ha fått ihop några bilder till en fotobok så sysslolösa blir vi inte i vinter. Det brukar vara så att man måste komma hem innan man kan smälta allt vi varit med om. Hörde att det snöade i Falköping idag.....

   Radera