lördag 29 januari 2022

Husqvarna Museum och lite vårkänslor


 Vi har kunnat konstatera att vi som pensionärer och daglediga har en stor fördel i dessa pandemitider och det är att kunna besöka t ex muséer på vardagar och på så sätt kunna strosa runt utan att behöva tänka på att hålla avstånd, då vi många gånger har varit i stort sett ensamma på dessa ställen. Nu var det dags för en ny utflykt och den här gången blev målet Husqvarna Museum. det ligger vackert vid Huskvarnaåns nedre vattenfall.
Museet drivs av Huskvarna Hembygdsförening och Husqvarna AB. Här visas företagets mer än 330-åriga historia och produktion, från kungligt gevärsfaktori till modern storindustri. Museets logotyp är en avbildning av en muskötpipa i genomskärning - en symbol som präglades på vapnen redan på 1600-talet.


Museet är inrymt i den äldsta fabrikslokalen som stod klar 1868.Det som slår oss allra mest är vilken otrolig bredd företaget har haft även om det idag är inriktat på
utomhusprodukter som robotgräsklippare, trädgårdstraktorer, motorsågar och trimmers.Först möter oss historien om vapentillverkningen.
Från 1870-talet började företaget tillverka andra produkter som symaskiner, spisar och andra hushållsartiklar, cyklar och motorcyklar. I år firar den första produkten, symaskinen Nordstiernan, även kallad "kattryggen" vilket man kan förstå, 150 år.


Symaskiner blev en av de största produkterna och totalt tillverkades 9,6 miljoner symaskiner innan den tillverkningen såldes. På ett av borden stod en Husqvarna 2000 av samma modell som jag är ägare av en i brunt. Efter service ser det ut som om jag har en duglig symaskin resten av mitt liv.


Även spisar har tillverkats av många olika modeller och visst är de gamla järnspisarna vackra och något jag känner igen från min mormor.Många andra hushållsföremål har tillverkats t ex glassmaskiner...


och vackra gjutjärnsgrytor.


När vi kommer till rummen med mopeder och motorcyklar hittar Lars en del gamla bekanta. 

Vi tycker att museet var intressant och sevärt även om det inte var huvudanledningen till vår utflykt till Vätterns södra strand. Lars har nämligen fått vårkänslor och utprovning av nya järnklubbor till golfen stod på önskelistan Därför blev det en tur till Dormy i Jönköping efter besöket på museet.


Nu får vi bara hoppas att våren inte låter vänta på sig alltför länge utan att den kommer samtidigt som de nya klubborna.

7 kommentarer:

 1. Vilket roligt museum! Gillade kattryggen och järnspisen mest och det gamla köket gav nostalgikänslor :-)

  Ha det finemang!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det har blivit flera museer med nostalgikickar för oss på sista tiden, himla kul!

   Radera
 2. Husqvarna museum har vi också strosat runt i och känt igen många grejor sen förr. Alltid trevligt att påminna sig om hur det var. Låter trevligt med vårkänslor. Vi får hoppas att det inte dröjer allt för länge innan sol och värme kommer. Ha dé gott!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vi väntar också på sol och vårvärme nu men i natt och i morgon utlovas mer snö. Det är väl bara att inse att det bara är 1:a februari då.
   Vi har fått många nostalgikickar på olika museer den senaste tiden, riktigt kul!
   Ha det gott på ön!

   Radera
 3. Husqvarnafabriken har verkligen tillverkat det mesta! Deras symaskiner modell 2000,de orange och bruna, ska nog vara nästan outslitliga.

  SvaraRadera
 4. Huskvarna museum är trevligt! Jag minns att vi var entusiastiska när vi var där. Då hade allt varit stängt pga pandemin väldigt länge, och det var första gången på flera månader som vi kunde gå in någonstans, och inte bara titta utifrån ;)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vi har besökt många museer under de här åren då de ofta,speciellt på vardagar är helt befriade från trängsel. Visst var Husqvarna ett trevligt museum.

   Radera