tisdag 1 juni 2021

Kapelludden och Stora Alvaret


Fredagen blev vår tredje och sista dag på Öland för den här gången. När vi lämnade Wikegårds Camping fortsatte vi söderut och när vi kom till Bredsättra kyrka svängde vi av mot Kapelludden, som vi inte besökt på många år. Det är en by och en våtmark, vilken har ett rikt fågelliv på strandängarna och i vikarna. Vi såg flera hägrar, massor med ejder och svanar, samt en fin tofsvipa på strandängen.

 
Under 1200-talets första hälft uppfördes ett kapell på platsen,
S:ta Britas kapell. Idag är kapellet en ruin. Förutom den norra gaveln har de flesta ytterväggarna raserats till endast någon meters höjd.


Stenkorset med sina treklöver på armarna är troligen från samma tid eller äldre än kapellet. Korset bröts i tre delar då det slogs omkull av bråte från en förfallen fiskebod under orkanen Per i januari 2007. Delarna omhändertogs av länsmuseet och kunde restaureras och lyftas på plats under hösten samma år.  


Vi tycker det här är en jättefin plats och det var det nog fler som tyckte för den lilla parkeringen var välbesökt. På eftermiddagen hade vi planerat att ta en promenad på alvaret. Slingan vi bestämde oss för heter Bårby Källa och är en slinga som går i en åtta söder om Möckelmossen. Parkeringen vi stannade vid ligger längs vägen tvärs över ön i jämnhöjd med Mörbylånga. 


Leden är markerad med rösen, men efter några km drog vi oss västerut och vandrade tillbaka mot vägen omslutna av den häftiga, karga naturen. Hur alvaret kan vara så rikt på blomsterprakt är svårt att förstå när jordlagret på de flesta ställen är minimalt på de stora kalkstenshällarna.Att finna de geocacher som var gömda här var inte helt enkelt när ledtråden var enbuske, Det fanns ju en och annan att söka i!! 


När vi kom tillbaka till bilen var det dags att lämna Öland, just som de tunga molnen började lätta...


...men vi hade siktet inställt på Möre GK; ca tre mil söder om Kalmar där vi på lördagen spelade en golfrunda. 


På eftermiddagen fortsatte vi hemåt, men då vädret nu var riktigt skönt stannade vi för att ge oss ut på en cykeltur. Vi hittade Sydostleden, en cykelled som sträcker sig från Växjö till Simrishamn. nu stannade vi i Ingelstad, ett par mil söder om Växjö och fick en skön cykeltur på den gamla nedlagda banvallen. Samtidigt loggade vi ett gäng geocacher som fanns efter leden. det är nog bara att inse att våra elcyklar är ett riktigt bra köp. Vi är så nöjda med dem och nu är det t o m riktigt kul att bara ge sig ut och cykla.


Lördagskvällens slutmål var Götaströms GK i Skillingaryd och nu hade sommarvädret kommit på riktigt, så det blev den första riktigt sköna kvällen utanför husbilen.


Där spelade vi en runda på söndagen, vilket blev en svettig historia, och efter den hade vi skaffat oss årets första solbränna....


Vilken härlig söndag det blev innan det var dags att vända hemåt och ta tag i vardagen igen. Höjdpunkten den här veckan blir nog att även jag blir får min andra spruta covid-vaccin . Så bra det känns och nu hoppas vi bara att sommaren kom för att stanna och så får vi planera för nya husbilsresor.7 kommentarer:

 1. Härliga Öland! Ja det är ju ett måste varje år. Öland har så mycket att erbjuda både när det gäller natur, fågellivet och bad. Än finns det mycket att göra på hemmaplan, men nästa vecka drar vi iväg norr ut. Ha det gott.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Så kul för er att dra norrut. Vi får bli på hemmaplan ett tag men snart blir det nog en tur ut till Kungshamn. Visst är Öland härligt. Det brukar bli en tur dit varje år , men förra året blev ett undantag.

   Radera
 2. Ja ni lämnade verkligen då solen ankom Öland. Men istället fick ni några härliga rundor i värme på golfbanan.
  Ingelstad, då var ni i närheten av mina hemtrakter och den fina ställplatsen i just Ingelstad.
  Allt gôtt

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ingelstad blev bara ett kort uppehåll för vår cykeltur den här gången så vi tittade inte efter någon ställplats. Vi har varit ganska dåliga på att utforska Småland och Östergötland, något vi får försöka råda bot på framöäver.

   Radera
 3. Vilka fina bilder från den vackra naturen! Fast visst blir allt ännu vackrare när solen skiner :-)
  Grattis till stick nummer 2! Vi kommer att få våra nästa månad, trist att behöva vänta så länge men huvudsaken är att vi är på g i alla fall :-)

  Ha det gott!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Visst är det så att allt blir mycket vackrare när vädret visar sig från sin bästa sida. Samtidigt vet jag att flera av våra lite mer ambitiösa kamrater i Fotoklubben inte gillar skarpt solljus utan ställer väckarklockan riktigt tidigt om det utlovas trolsk dimma och gråtoner....

   Radera
 4. Så fint det ser ut! Det blir Öland för oss också nu, så läser med intresse :)

  SvaraRadera