onsdag 16 juni 2021

Ramsvikslandet - en av våra favoritplatser


När vi vaknade på söndagen blåste det fortfarande kulingvindar så en planerad båttur till Hållö får vänta till ett annat tillfälle. På morgonen gjorde vi istället en promenad till Hamnbageriet framme i Kungshamn för att köpa nybakta frallor till dagens vandring. När naturen bjuder på häftiga vyer är det nästan förbjudet att ta genaste vägen längs gatorna. Det blev en promenad över Tjuvsundsberget, där vi förra året gick "En stenkul promenad", längs stigen där massor med dekorerade stenar placerats. I år fans det många nya, flera med underhållande texter och många vackert dekorerade. 
Sedan bjuder promenaden också på fina vyer bl a ut mot Hållö.


Innan lunch kom ytterligare ett par kompisar och med välfyllda fikaryggsäckar satte vi kurs på Ramsvikslandet, som ligger strax väster om Hunnebostrand. Förra året skrev vi ett inlägg om en annan vandringsled där Ramsvik - klippornas rike . Ramsvik har varit ett naturreservat sedan 2006 och att det är ett av de mest besökta naturreservaten i hela Västra Götalands län är lätt att förstå. Naturens skönhet och tillgängligheten är svårslagen. Här har inlandsisen gått hårt åt de numera finslipade klipporna, vilket många rundhällar och jättegrytor är bevis på. Annars är landskapet otroligt varierande och  de väl markerade vandringslederna går förutom över klipphällarna både över ljunghedar och genom naturbetesmarker. 


Idag åkte vi till parkeringen vid Fykan och följde till en början den blå leden söderut. Först passerar vi den lilla samlingen fina hus som tillsammans bildar Fykan.


Strax därefter korsar vi en äng som verkligen gör skäl för epitetet sommaräng. Bland alla våra sommarblommor växte på sina ställen stora grupper med Jungfru Marie nycklar, som naturligtvis skulle fotograferas.
Efter vandringens klurigaste del där vi balanserade från sten till sten hittade vi ett ställe med hyfsat lä för de häftiga vindarna, så nu var det dags för fika (och prat).Sedan når vi de mäktiga granithällarna där man bara kan njuta av alla vackra vyer. Det är nog bara att inse att vi aldrig får riktigt nog av solvarma klipphällar...


När vi efter några timmar kommer tillbaka till bilarna åker vi över till fastlandet och följer Sotenkanalen en bit. Målet är att försöka nå Mor Lenas stuga, som vi sett ute från ön. Det är en  liten stuga på ett par kvadratmeter, byggd i fältsten och med grästak. Stugan uppfördes under sillperioden 1747-1808. Under den tiden fanns ännu inte Sotekanalen. Sägnen som har gett upphov till namnet säger att här bodde en änka vid namn Lena under 1800-talet med sina barn. Stugan var bebodd fram till 1910, då den sista bofasta flyttade till fattigstugan. Idag ägs stugan av hembygdsföreningen Sotenäsgillet och anses vara värd att bevara som ett tidsdokument över hur mindre bemedlade personer bodde på den tiden.
När vi kom tillbaka till Kungshamn blev det en ny kulinarisk kväll med hjortstek som huvudrätt. På måndagsmorgonen vaknade vi och när regnet smattrade på husbilstaket kunde vi inte vara annat än nöjda när vi efter en sista gemensam frukost (där värdinnan varit uppe i ottan och bakat frukostbröd) fortsatte den lilla biten till Johannesviks Camping där dotter Sandra tillbringade killarnas första lediga vecka. Själv har jag tillbringat många somrar där så det är också en plats som har mycket sommarkänsla. Efter en regnig måndag blev vädret betydligt bättre och naturligtvis fiskade vi årets första, men säkert inte sista, krabbor. Oh, vad krabborna gillade grillkorv och krabbfiske är lika mysigt för både barn och vuxna. Ett tjugotal hyfsat stora krabbor kunde vi räkna till när de blev isläppta i vattnet igen.

I morse tog vi den obligatoriska promenaden runt ett av Bohusläns finaste samhällen, Hovenäset. Vi gick på de smala små gatorna mellan de välskötta husen, för att sedan följa bryggan runt berget och komma till den lilla fina badplatsen där jag badade på min första semestertur i slutet av 50-talet och där sedan både barn och barnbarn njutit salta bad.

Sedan hann vi också med lite bergsklättring och lekplatsbesök med barnbarnen innan det var dags att styra hemåt efter några härliga dagar i fina Bohuslän.
 


 

 

 

9 kommentarer:

 1. Bohusläns är en fin plats att vara till.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Sommar i Bohuslän slår enligt oss de flesta semesterdestinationer, men omväxling och nya vyer är inte heller fel.

   Radera
 2. Vilka vackra vyer och härligt umgänge! :-) "En stenkul promenad" är ju en himla rolig idé också.

  Ha det gott!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Visst är "En stenkul promenad" ett fint initiativ. Vyer med blankslipade granithällar måste vi få en dos av varje sommar!

   Radera
 3. Så underbara bilder från Bohuslän. Ramsvik har jag tillbringat många somrar på 50 talet. Vi hade släktingar som ägde campingen. Delar av min pappas släkt kommer från Hunnebostrand så det känns också igen. Älskar denna natur av sten framför sandstränder. Så härligt att kunna ge sig ut på promenader i denna natur.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vi älskar också den här naturen med sina karga klipphällar och salta vatten. På något sätt är det precis så vi föreställer oss svensk sommar!

   Radera
 4. Fantastiskt på västkusten och allra bäst i solsken. Vi har varit i Lysekil , Valbodalen i några dagar och fiskat med Arvid. Så mysigt . Nu bär det av hem för att undvika trängsel i midsommar.
  Trevlig Midsommar önskar vi Lars och dej
  🎂🍓🇸🇪

  SvaraRadera
  Svar
  1. En trevlig midsommar önskar vi er också! I år återupptar vi traditionen med midsommarfirande i Blomberg, så kul. Annars är det fullt upp, hur i jisse namn hann jag jobba????

   Radera
 5. Hoppas ni får en riktigt GLAD MIDSOMMAR nu! :-)

  SvaraRadera