lördag 18 april 2020

Att resa i Sverige - 25 frågor söker svarI dessa tider har vi liksom de flesta andra resesugna här i Sverige börjat inse att vi får hålla oss inom rikets gränser den här sommaren. Nu hoppas vi innerligt att det lättas på en del restriktioner så vi kan ta husbilen även utanför VG-regionen.
Då de flesta resebloggare befinner sig hemma har istället en lista med frågor angående resande i Sverige börjat förekomma på flera bloggar. Vi såg den hos Helena och Peter på Freedomtravel i veckan och har också sett den hos andra bloggare.
Nu har vi ägnat en stund åt att fundera över våra svar på de här mycket varierande frågorna...

1. VÅR FAVORITPLATS I SVERIGE?
Måste vi utnämna en favoritplats så får det bli ett ställe i Bohuslän, lilla mysiga Hovenäset eller Hållös karga klippor finns bland kandidaterna.

 

2. ETT STÄLLE VI INTE VILL RESA TILLBAKA TILL?

Vi är alltid nyfikna på nya ställen så det är inte många ställen vi planerar att resa tillbaka till oavsett hur fina de är. Däremot får landskap som Bohuslän och Öland återkommande besök. Något ställe som gett oss känslan av att aldrig vilja komma tillbaka kan vi inte komma på just nu.

 

3. BÄSTA UTSIKTSPLATSEN I SVERIGE?

Det måste väl bli från någon fjälltopp med utsikt över fjällvärlden. Under min (B-M) vandring längs Kungsleden tog vi en tur upp på Sanjarcohkka, 1580 m, vid Kaitumjaure och den 360° utsikten glömmer jag aldrig.

 

4. MITT BÄSTA LOPPISSTÄLLE?

Då vi håller på att "döstäda" försöker vi att inte samla på oss en enda onödig pryl till. Loppisställen är alltså fullständigt förbjudna på vår Sverigeresa...

 

5. VI DRÖMMER OM ATT RESA TILL...

I år har vi planerat en resa långt norrut med bl a Treriksröset som resmål. Huruvida vi kommer så långt norrut får utvecklingen den närmsta tiden utvisa. 

Bild lånad från kiruna-lapland.se/se-gora/treriksroset-2/  Foto Anders Gustafsson

 

Gotska Sandön är ett annat resmål som lockar... 

 

6. MITT LYCKLIGASTE BARNDOMSMINNE FRÅN EN RESA I SVERIGE?

Lars: Då han är yngst av 11 syskon var resorna lätträknade, men när de flesta syskonen var utflugna åkte han och näst yngsta brodern med föräldrarna norrut och åkte bl a över Flatruet, en resa som har ett nostalgiskt skimmer över sig. För ett par år sedan åkte vi med husbilen just där på Sveriges högst belägna landsväg.

 

Återbesök på Flatruet

B-M: Jag var inte heller bortskämd med resor, men i början av 60-talet åkte vår familj (4 personer), tillsammans med en annan familj på tältsemester på Öland. Det var packning på taket och ett litet tält, men solen sken oavbrutet, lek och bad hela dagarna, precis som en sommarsemester ska vara.

 

7. VÅR FINASTE FIKAUPPLEVELSE?

Visst är våra närliggande städer Alingsås och Lidköping känt för sina konditorier, men inget slår en fika ute i det fria. En fin utsikt försämrar inte upplevelsen.

 

8. SVERIGES BÄSTA HOTELLFRUKOST?

Vi är mycket förtjusta i den läckra frukostbuffén på Downtown Camper by Scandic i Stockholm.

 

 

9. SVERIGES BÄSTA HOTELLUPPLEVELSE?

Generellt sett gillar vi små, mysiga hotell, men just nu kan vi inte utse någon bästa upplevelse.

 

10. SÖTASTE STADEN I SVERIGE?

Här var det inte lätt att kora en vinnare. Vi gillar våra trästäder, Hjo, Eksjö och Nora, samtidigt som Visby är lite speciellt. Bland våra nära städer är Lidköping en stad vi verkligen gillar.

Trästaden Eksjö

11. SKOG, HAV ELLER FJÄLL?

Här kan vi faktiskt inte välja. Vi är älskare av all vacker natur, men fjällen är otroligt lockande.

 

I Stendalen, på vandring till vackra Trollsjön.

12. BÄSTA TÅGRESAN GENOM SVERIGE?

Jag (B-M) har åkt nattåget från Skövde till Kiruna på väg till fjällvandring och visst är det speciellt. En mycket positiv överraskning blev resan med nattåg från en konferens i Umeå för några år sedan. Jag hade blivit inbokad i ett eget "hotellrum" och på morgonen åt jag frukost i restaurangvagnen just när solen gått upp vid Stockholms stadshus.

 

13. HIT ÅKER VI HELST PÅ ROADTRIP?

Det är fullkomligt omöjligt att välja något speciellt resmål i Sverige. Husbilen har gett oss otroliga möjligheter men en fin roadtrip vi gjort var Vildmarksvägen över Stekenjokk, som varmt kan rekommenderas.

Trappstegsforsen

14. BÄSTA BOK OM ATT RESA I SVERIGE?

Här har vi två förslag: "Underbara Sverige" (Guide för utflykter året runt från norr till söder) på första bilden, och den smått otroliga "Sveriges 100 märkligaste sevärdheter" av Fredrik Kullberg.Det var den som lockade oss till den underligaste sevärdheten, Konst på Hög på Kvarntorpshögen utanför Kumla. En samling annorlunda konstverk mötte oss när vi hade travat uppför Sveriges längsta trätrappa (427 steg, tror vi).

 

Konstverket heter "Var är konsten?"

15. VÄNERN ELLER VÄTTERN?

Eftersom vi bor mitt i mellan de här sjöarna tycker vi nog båda två kan ha sina fördelar. Lars har ju cyklat Vätternrundan 10 år i sträck och har då en del speciella känslor för den sjön, sedan finns flera vackra platser vid Vättern, t ex Djäknesundet, norr om Karlsborg, vackra Hjo och Gränna med Visingsö.

 

16. STOCKHOLM, GÖTEBORG ELLER MALMÖ?

Malmö har vi knappt besökt, medan B-M har bott några år i Göteborg och tycker fortfarande det är en sympatisk stad. Stockholm tycker vi också mycket om, en otroligt vacker huvudstad med mycket vatten överallt.

 

17. FAVORITEN BLAND SVENSKA NATIONALPARKER?

Vi  kan konstatera att vi besökt 8 av de 30 nationalparkerna, inte så illa men flera pärlor finns kvar. Om Söderåsen (i maj när bokskogen börjar grönska) tar hem priset i södra Sverige...

 ...får väl Abisko räknas som favorit i norr.

 

18. EN SVENSK RESTAURANG VI STÄNDIGT ÅTERKOMMER TILL?

Vi är inga frekventa uteätare, så någon restaurang vi återkommer till finns nog inte.

 

19. SVERIGES MEST ROMANTISKA PLATS?

En kväll på Bohusläns solvarma klippor kan väl aldrig vara fel.

 

20. ÖLAND ELLER GOTLAND?

Öland har nog en speciell plats i vårt hjärta och det blir ofta ett besök där varje år. 

Sedan är Gotland lite speciellt och känns nästan exotiskt. De gånger vi åkt dit har vi gärna kommit dit i slutet av maj när orkidéerna blommar och turistströmmen inte hunnit dit.

 

21. FAVORITEN BLAND SVENSK HUSMANSKOST?

Kålpudding med sylt på egenplockade lingon är inte fel, men vår egen landskapsrätt, grynkorv med rotmos eller potatismos och rejäl senap är kanske det bästa vad gäller husmanskost.

 

22. SVENSKT GODIS SOM ALLTID FINNS MED PÅ BILRESAN?

Kexchoklad eller Snickers (är väl inte svenskt? men gott) i så fall. Båda ger en rejäl energikick.

 

23. HÄR FIRAR VI HELST MIDSOMMARAFTON, PÅSKAFTON OCH JULAFTON?

Midsommarafton har vi i många år firat med goda vänner i deras sommarhus i Blomberg vid Vänerns strand. Det är en sed vi hoppas fortsätter.                                               Påskafton kan firas var som helst, men är vi hemma blir det gärna tillsammans med vänner, så inte i år.                 Julafton firar vi hos Lars dotter med familj.

 

24. SAKER VI SAKNAR MED SVERIGE NÄR VI ÄR UTOMLANDS?

Matjessill (som vi gärna har med oss om vi åker husbil), samt knäckebröd. Ska vi tänka lite större så saknar vi vår unika Allemansrätt!

Matjessill smakar lika bra i Dubrovnik som i Falköping...
25. FAVORITEN BLAND SVENSKA SLOTT?

Här får vi väl vara patrioter och svara Läckö, ett av våra närmsta slott. Det är otroligt vackert där det ligger längst ut på Kållandsö.

  Visst är Sverige fantastiskt och i år kommer troligen många att inse vilket varierande och vackert land vi lever i!!!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

7 kommentarer:

 1. Ännu en blogg med en massa tips. Kan säkert och förhoppningsvis vara bra just denna sommar då ägarna har ändrat sina resplaner. Det var ju en hel del tips norrut. Fanns även något tips i närområdet som kanske kan nyttjas någon weekend.
  Tack för alla tips.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nog lär det bli många som turistar i Sverige i sommar. Vi har i flera år pratat om att upptäcka fler platser i vår närhet som passar för utflykter på 1-3 dagaroch nu när allt är som det är har vi verkligen fått tillfälle att göra det!

   Radera
 2. Vilken rolig, omfattande och svår lista! Ja, svårt att välja det ena eller det andra (eller tredje ;-) ). Alla ställen har ju sina för- och nackdelar kan jag tycka.
  Försöker komma på en semesterresa i Sverige med mina föräldrar när jag var liten. Den enda jag kan komma på var att vi åkte till Arvidsjaur och åkte skidor. Sen hade vi en sommarstuga där vanligtvis hela sommarlovet tillbringades. Oftast gick semesterresorna utomlands nånstans. Allt från Finland till USA, Bahamas, Israel, Kanarieöarna... Kanske det var där min reslust grundades :-D

  Trevlig läsning!

  SvaraRadera
 3. Var min reslust har kommit ifrån vet jag inte, men mina föräldrar hade nog inga ekonomiska möjligheter att ta med familjen på utlandsresor så det har kommit med åren.
  Det var många frågor som inte var helt enkla, men ändå kul att fundera lite över!

  SvaraRadera
 4. Kul att ni hakade på! 11 syskon, ojoj, det visste jag inte!!! Nej, inte så enkelt att resa då ... Tack för tips på söta städer! Tror inte att jag varit i Hjo eller Eksjö. Läckö slott besökte jag nog som barn någon gång, men dit vill jag gärna komma igen. Fantastiskt fint slott!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Sådana här listor är lite kul att fundera över och leta bland gamla foton. Visst finns det mycket fint här i Västergötland som ni får utforska när Freedom är pigg och redo igen. Vi ska faktiskt åka utåt Läckö och Spiken ett par dagar med husbilen nu medan solen skiner och vi har lite vårvärme.

   Radera
 5. Bohuslän håller jag verkligen med om, fantastiskt ju! Men se till att få till Treriksröset i sommar. Själva platsen i sig är inte så märkvärdig (tycker i alla fall inte jag) men känslan av att precis allt i Sverige är söderut är riktigt häftig. :)

  SvaraRadera