söndag 26 maj 2019

Strandkorgsutmaningen, Dag 1, Schleswig-Holstein

Efter en god frukost på färjan for alla husbilarna ut till Citti för lite shopping.

Citti shoppingcenter
Vårt nästa mål var sedan Busdorf, en ort några mil nordväst om Kiel. Redan här började Helena och Peter undra om de skulle tappa 60% av deltagarna redan på den första etappen, då 4 av 7 husbilar (däribland vår) kom alldeles försenade p g a avstängda vägar, bilköer och poliskontroller.
Till slut kunde vi alla njuta av nordtyska specialiteter på Restaurang Odin. 

För vår del blev det Matjesfiléer...


... men även de som valde"Sauerfleisch" var nöjda med sitt val.
Eftermiddagen ägnade vi åt Viking Museum Haithabu, där vår guide Jürgen Tröger guidade oss med stor kunskap och en portion humor i en bra blandning.Även Curre, hela resans mascot var med på guidningen.
Haithabu (eller Haddeby) var en handelsplats under vikingatiden (700-talet - mitten av 1000-talet).
Haithabu låg långt in i en vik av Östersjön och det korta avståndet över land till Nordsjön gjorde att byn blev en utmärkt hamnplats för omlastning, så skeppen slapp segla hela vägen runt Danmark.
Man anlade en ca 3 km lång försvarsvall runt samhället och innanför den har det byggts en museiby med rekonstruerade hus. 


FörsvarsvallenSedan fortsatte vi ett par timmar söderut till Barsthorts, där vi fick njuta av säsongens sparris med lax och hollandaisesås, sittande i ett ombyggt stall.
Om det smakade gott????Dagens sista programpunkt var provsmakning av fem olika whiskysorter  från Mackmyra.Åka till Tyskland för att provsmaka svensk whisky? Jo det gick alldeles ypperligt enligt de sju som fick den möjligheten.
Mackmyra, som för övrigt firar 20-årsjubileum i år har en filial här och även många svenskar lagrar och hämtar sina whiskyfat här för att slippa svenska alkoholskatter.


Sedan återstod en kortare transportsträcka till vårt övernattningsställe, en camping i Güster, men när vi kom dit var det stängt och igenbommat. Vilken tur då att alla har sina hus med sig så det var bara att slå läger efter en innehållsrik dag!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar