fredag 31 maj 2019

Strandkorgsutmaningen 30/5, Stralsund
Idag var det dags att lämna Camping- und ferienpark Havelsberge, där vi bott riktigt bra ett par nätter. Idag kändes det lite varmare så det var första dagen ett par halvlånga byxor åkte på istället för jeans.
Vi åkte mot Stralsund vars stadskärna, liksom Wismars, finns med på UNESCOs världsarvslista. Stralsund anlades 1234, blev hansestad 1278 och har sedan dess alltid varit en betydande sjöfartsstad. Staden var i svensk ägo från den Westfaliska freden 1648 till 1815, då området avträddes till Preussen för en större summa pengar.
Vi hade nästan två timmars körtid till Stralsund, där vi skulle träffa vår guide Heiner Fandrich som skulle visa oss runt i staden.


Tyvärr hände det som  inte får hända; Linda och Per blev påkörda bakifrån, men dess bättre blev det bara materiella skador och de kunde efter någon timme fortsätta resan. 


Stralsund är fullt av gamla vackra byggnader, bl a Mariakyrkan med sitt åttakantiga torn...


...och Nikolaikyrkan, vid gamla torget, som vi tittade lite närmare på. Den är byggd i slutet på 1200-talet och byggdes på 1300-talet ut till en basilika med dubbla torn. Kyrkan har i stort behållit sin ursprungliga form och stil, bara de båda tornens översta delar skadades vid en brand 1662 och måste ersättas av nya, varav bara ett är byggt. 


I motsats till andra gotiska kyrkor i tegel har S:t Nikolaikyrkan på väggar och pelare målningar av hög kvalitet. Kyrkan räknas som en av de vackraste sakrala byggnaderna i Nordeuropa. Detta håller vi verkligen med om. Kyrkan var så läckert målad i vitt och starka färger så vi bara gick och njöt. Många fotografier blev det också.Det finns också ett berömt astronomiskt ur.


Stralsunds rådhus sägs vara ett av den nordtyska tegelstensgotikens vackraste profana byggnader.
Byggnadens historia sträcker sig tillbaka ända till 1200-talet. Rådhuset är känt för sin arkitektur och det var säte för stadens styrande, stadens domstol och var samtidigt en plats för handel och kommers.Nu kan vi bara beundra de duktiga byggarna för snart 800 år sedan.Sedan strosade vi genom gator och gränder och tittade på alla vackra hus, stora som små...Port i stadsmuren

Lunch åt vi på restaurangen Zum Scheel. Vi valde en supergod fisksoppa, med kaffe och rabarberkaka efteråt.
Efter lunch gick vi ner till hamnen...


Curre åker trabant.

Plattor som visar att här bodde människor som förts till koncentrationsläger och avrättats där.
... innan vi gick tillbaka till våra husbilar och åkte till Inselbrauerei i Rambin. Det är ett ölbryggeri som bara funnits i några år. De gör 15 sorters öl med alkohol och 4 sorters alkoholfri. Vi fick en presentation av processen som tar fyra veckor innan ölet tappas på flaska.
Sedan fick vi provsmaka tre olika sorter. Eftersom chaufförerna fick de alkoholfria kunde vi smaka på sex sorter och de flesta gav högre betyg till de alkoholfria än de med alkohol. Egentligen skulle dagens utmaning haft med provsmakning av öl att göra men detta hade inte riktigt nått fram till bryggeriet. För vår del var det nog lika bra, visst är det gott med öl men några ölkännare är vi inte.

Husbilarna uppställda på parkeringen.
Helena och Peter provar öl.
Sedan fortsatte vi till Regenbogencamp i Göhren, där vi ska bo de sista två nätterna på vår Tysklandsresa. Incheckningen blev rena parodin. Det tog en dryg timme innan vi fått checka in och fått våra platser långt in på den vidsträckta campingen. Under tiden blockerade sju stora husbilar hela parkeringen och vägen utanför campingentrén.
På kvällen gick vi fram till Hotell Alexa för en buffémiddag och nu lite senare på kvällen har ett stilla regn börjat falla. Detta hoppas vi har upphört tills i morgon, då vi ska bege oss ut i Rügens natur.
Till sist; Tänk att det skulle ta nästan en vecka av Strandkorgsutmaningen innan vi hamnade i en sådan!! 4 kommentarer:

 1. Trevlig att ni äntligen fick sitta ner i en strandkorgar. Här hemma blåste det så kraftigt igår att min välte. Visst är Stralsund en fin stad med både pampiga byggnader och små pittoreska hus och gränder. Undrar just vad som händer hos er nu i slutspurten .

  SvaraRadera
  Svar
  1. Stralsund var en riktig pärla precis som Wismar. Hit kommer vi nog att återvända. Slutspurten kommer i ett eget inlägg.

   Radera
 2. Stralsund och Rügen har vi besökt tidigare. Kul att följa er resa, men tråkigt för de som fick skador på sin husbil. Öl-provning hade inte varit något för oss, vi föredrar vin.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Stralsund och Rügen var vita fläckar på vår karta trots att det inte ligger så långt bort. Hit kommer vi säkert att återvända. De här ölen var inte riktigt vår smak, men ändå en kul grej

   Radera