måndag 7 februari 2022

Kulingvarning på Klädesholmen


 I helgen var det dags att packa weekendväska och åka iväg västerut. Vädret var väl inte det bästa och vinden gjorde att det regnade på tvären när vi åkte över Tjörnbron.


 Vi hade bokat två nätter på Salt & Sill ute på Klädesholmen. Salt & Sill har länge varit en välkänd restaurang på västkusten, naturligtvis med inriktning på sill och andra specialiteter från havet. 2004 började ägarna också planera för ett hotell, vilket inte var helt enkelt då markytan var klart begränsad, alltså måste det bli ett flytande hotell. Bygget genomfördes på flytande pontoner vid en närliggande kaj i Wallhamn och i juli 2008 bogserades de sex hotellmodulerna till slutdestinationen på Klädesholmen. Numera har hotellet 23 rum, som alla har egen entré och uteplats. Bor man ut mot vattnet, som vi gjorde har man även en egen badstege (även om inte vi utnyttjade vår den här helgen).



Här på takterassen kan man njuta i sommarvärmen....



Vi hade dessutom besök av både ejdrar och en svan utanför dörren. 



När vi vaknade på lördagen var det till en blå himmel och en flödande sol, att det sedan blåste styv kuling och en gul varning var utfärdad var inget att bry sig om. Vi njöt av en god frukost med havsutsikt innan vi tog en promenad till vägs ände på Klädesholmen. 



Vi har verkligen en förkärlek för fiskesamhällena på västkusten, med deras gytter av trånga små gator.




Kyrkorna här ute är också lite speciella med sina votivskepp, som ofta skänktes av besättningar som undkommit katastrofer ute till havs.




Till slut kom vi till klipporna längst ut på ön och här höll vi verkligen på att blåsa bort när vi skulle försöka få en skymt av konstverket, "Tro, hopp och kärlek". Det är en skulptur i huggen granit och diabas av Claes Hake. Den sattes på plats 1986.


Det är verkligen fascinerande och se vilka krafter vattnet har när det kommer forsande.


När vi sedan kom tillbaka till hotellet hämtade vi ut en picnicryggsäck, som ingick i det paket vi hade bokat. 


Sedan tog vi bilen för att åka norrut på Tjörn till Valsängs strand. Sjöbodarna där sägs i en turistbroschyr vara en av Tjörns bäst bevarade hemligheter. Vi parkerar där allmän väg slutar och följer den lilla grusvägen ut i Stigfjordens naturreservat.
 


På en utskjutande udde kommer vi till en grupp med uråldriga gamla sjöbodar, något som är mycket sällsynt i dagens Bohuslän. Fyra av de fem sjöbodarna är knuttimrade och kan med all sannolikhet dateras till 1700-talet. Tidigare har det funnits ytterligare två sjöbodar, som har rivits. Bodarna som finns kvar är skyddade som byggnadsminnen sedan 1990. De har använts av bönderna i Valsäng och Kyrkofjäll för att förvara redskap för husbehovsfisket. Där förvarades också ved och spannmål som kom sjövägen. Här fick vi en riktigt fin stund, då viken låg relativt skyddad från de häftiga vindarna och bodarna var verkligen lockande fotoobjekt.






Sedan åkte vi tillbaka till Klädesholmen, som fick sin broförbindelse med Tjörn 1983.
Klädesholmen har haft stark anknytning till sillen under flera hundra år. Omkring 1950 fanns det 25 konservfabriker och cirka 150 yrkesfiskare på Klädesholmen. I början på 2000-talet var det endast ett fåtal konservfabriker kvar på ön, fyra av dessa valde att gå samman och bilda Klädesholmen Seafood AB. Företaget står idag för en stor del av den svenska konservindustrin. Till exempel så kommer mer än hälften av all matjessill härifrån, vilket är något som vi gillar skarpt. Vi tog en promenad fram till den lilla Handelsbon i samhället och inhandlade en del av delikatesserna.


På kvällen hade vi bokat en trerätters middag och så gott det var. Först njöt vi av "Halstrad pilgrimsmussla med blomkålscreme, picklad rödkål, soyabrynt smör samt tryffel" ...



...Varmrätten bestod av "Bergtunga med jordärtskockspuré & konfiterad rotselleri serverat med kräftskum". Jisses så gott!


Måltiden avslutades med "Chokladdelice med havtornssorbet och havtornscurd".


Gissa om vi sov gott efter all frisk luft och god mat, trots att kulingen gjorde att hotellrummet inte höll sig riktigt stilla. 

Vid söndagens frukost fick vi ett nytt bevis på det ombytliga vädret. På två minuter ändrades utsikten från blå himmel mot bron till ett hav i uppror och en riktig hagelskur. Vilken tur vi hade som fick en fin utedag på lördagen.


På vägen hem tog vi en omväg för lite fika hos dotter Malin med familj i Göteborg och på kvällen var vi hemma i Falköping igen efter en riktigt fin helg. Vi känner verkligen att vi är lite svältfödda på resor och upplevelser, så nu hoppas vi veckorna går fort tills det är dags att hämta ut husbilen....





6 kommentarer:

  1. Vilket fint ställe! Vi har besökt Klädesholmen tillsammans med vänner som bor på Tjörn, men det var innan hotellets tid. Älskar Klädesholmens ansjoviskryddade sillfiléer och deras kaviar. Som tur är så finns dom produkterna att köpa i den skandinaviska affären tvärs över gatan från oss :-)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vilken tur att ni kan få sill och kaviar även hos er, för visst är det gott! Västkusten är nog en av våra Sverigefavoriter.

      Radera
  2. Fin helg på kusten trots hårda vindar . Vet att ni har bra kläder för alla väder och det såg ut att behövas. Maten på salt o sill kan man verkligen bli avundsjuk på.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Deras mat var verkligen toppengod! Nog blåste det men med långkalsonger och vindtätt blev det en fin dag. Nu längtar vi dock efter vår!

      Radera
  3. Vilken upplevelse med flytande hotell. Det har vi aldrig prövat, förutom kryssning förstås. Klädesholmen har vi gjort några gånger, liksom försätt oss med olika sillinläggningar och kaviar. Ni såg ut att få med en hel del trots vindarna! Ha dé gott!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Visst fick vi en fin helg trots häftiga vindar på fina Klädesholmen!

      Radera