onsdag 23 februari 2022

Åsnens Nationalpark


Precis som en del samlar på frimärken eller mynt, så samlar vi på världsarv och svenska nationalparker. Därför var utflyktsmålet i söndags ganska givet när vi vaknade i Växjö till en fin dag med blå himmel och lite vår i luften. Några mil söder om Växjö ligger Åsnens nationalpark som bildades 2018 och därmed blev Sveriges 30:e och yngsta nationalpark. Den består till 75% av vatten. Resterande del består till stor del av ädellövskog även om det också finns barrskog och myrmarker. 


I området häckar havsörn, fiskgjuse, storlom och den inte helt vanliga rördromen, även om fågellivet idag mest bestod av hackspettar som hördes både här och var.

Det finns två entréer till parken, dels vid Trollberget på sjöns västra sida och dels vid Sunnabron vid den nordvästra stranden dit vi åkte. Här kommer vi till en parkering och härifrån är det bara ett par hundra meter ner till stranden där fina grillplatser, fikabord och vindskydd gjorts i ordning.
Därifrån utgår också ett par kortare anpassade stigar. Vi tar den som leder till Bjurkärrhalvön, där det också går att parkera. Härifrån utgår två markerade slingor; Bokslingan (1,7 km) som går genom en mycket gammal bokskog och har ett rikt växt - och djurliv. Den är anpassad och tillgänglig för rullstol och barnvagn. Strandslingan som är 2,6 km går lite närmare stranden och säkert riktigt naturskön, men idag var det inte läge att lämna den anpassade stigen då det är otroligt sankt och vattensjukt så fort man satte foten utanför stigen.

Bokslingan var riktigt fin med lagom mycket information längs leden. Vi passerade bl a Karolinerekarna, några högresta ekar som troligen såddes runt 1720. Enligt sägnen var det officerare hos Karl XII som tog med sig ekollon hem från Polen och planterade de här ovanligt högresta ekarna.


I den gamla ängsladan lagrades höet som slogs i strandkanten tills det kunde köras hem till torpet när isen lagt sig.


Vi fick en riktigt fin promenad och det kändes i luften att våren var på väg och på slutet fick vi lätta på vinterjackorna. Det var verkligen en fin plats och vi kan tänka oss hur härligt det kommer att bli här om några månader när de skira boklöven har slagit ut. Det annalkande ovädret slog vi fullkomligt ur tankarna när vi nu kan bocka av nr 10 utav Sveriges 30 nationalparker.

Snart är den härliga tiden här..... 


8 kommentarer:

 1. Nu har jag återigen svårt att svara på er blogg.
  Såg dock att ni varit i min hemstad för någon helg sedan och besökt stadskärnan. När ni tagit ut Laikan så får ni åka hit igen och titta runt utanför stadskärnan också.
  Vid Åsnen har jag inte varit men mina ägare gillar ju att gå omkring i skog och mark så detta får bli ett tips.
  Allt gôtt

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vi har förstått att det varit svårt att skriva kommentarer på bloggen men har ingen aning om varför???? Vilken fin stad Växjö var. Vi visste inte att dina ägare bodde just där. Det är nog inte helt otrolig att vi åker åt de trakterna när sommaren nalkas
   Ha det så gôtt!

   Radera
 2. Vilken trevlig "grej" att samla på, och det såg verkligen fint ut där :-) Själva samlar vi lite på spanska Paradorer, i alla fall såna som finns inrymda i gamla anrika byggnader. Dom nybyggda som ser mer ut som lyxhotell är inte alls lika intressanta :-)

  Ha det gott!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Visst är det bra att samla på upplevelser! De tar ingen plats i skåp och lådor, de behöver inte dammas o s v....
   Ha det så gôtt!

   Radera
 3. Vilka fina bilder! Nationalparker visste jag inte att vi hade så många, några har vi besökt, men det var länge sedan. Ni har fått frisk luft och fin motion.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är så fint att de verkligen har anpassat många av våra nationalparker så det är lättgånget och tillgängligt även för barnvagnar och rullstolar.
   Det blev en riktigt fin vårvinterdag!

   Radera
 4. Det ser så fint ut nu och måste vara väldigt vackert när bladen börjar vecklas ut. Nu längtar vi efter Våren och är less på all snö som vi har fått, igen.
  Trevlig helg.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vi längtar också efter våren nu, är så trötta på detta väder med snö, regn, sol, storm i en oändlig räcka dagar! Nu vill vi plocka ut husbil och golfklubbor!
   Åsynens nationalpark var riktigt fin och tänk om några månader när alla bokar slår ut!
   Ha en bra helg!

   Radera