lördag 12 februari 2022

Nordiska Akvarellmuseet i Skärhamn


När vi nu besökte Tjörn blev det äntligen ett besök på Nordiska Akvarellmuseet i Skärhamn. Museet som ligger precis vid vattnet är ritat av två danska arkitekter, Niels Bruun och Henrik Corfitsen. 


Det stod klart år 2000 och sedan dess har man visat konst av bl a Salvador Dali, Louis Bourgeois (mest känd för sina enorma spindlar. Maman såg vi utanför Guggenheimmuseet i Bilbao), Elsa Beskow, Anders Zorn, Lars Lerin. I höstas kunde man se en utställning av konstnären och arkitekten Friedensreich Hundertwasser. Den hade vi gärna sett men det blev inget lämpligt tillfälle till det.


Nu fick vi istället möta Alfons Åberg, den lille killen som i år fyller 50 år. 


2020 donerade hans skapare, Gunilla Bergström, sina originalbilder till Nordiska Akvarellmuseet. 17 originalböcker och ett stort antal skisser har därmed blivit en del av museets konstsamling. Innan gåvan tillkännagavs på Bokmässan, hösten 2021, dog Gunilla Bergström i augusti. För mig som hade barn i förskoleåldern på 80-talet har Alfons Åberg varit en välkänd följeslagare och en del av de gamla böckerna finns idag (mycket vällästa) hos barnbarnen. "God natt, Alfons Åberg" var den allra första boken, som alltså gavs ut 1972.Gunilla Bergströms bilder är riktigt härliga då hon blandar friskt och använder collagetekniken som ett komplement till akvarellerna. Det är inklippta bitar av tyger, band, tapeter och mycket annat i många av bilderna.
Samtidigt tycker jag att de många skisserna är väl så intressanta att ta del av. Då kommer det fram vilket väl planerat arbete det ligger bakom bilderna, som ibland ser ganska enkla ut.
På Akvarellmuseet finns även en butik, med bl a mycket konstnärsmaterial och en restaurang, "Vatten - gourmet och kafé", som enligt alla rykten ska vara väl värd ett besök. Nu passade det inte för oss den här gången, men förhoppningsvis kan det bli fler besök och då kanske i ett väder som tillåter en måltid på uteserveringen med havsutsikt. Nästa utställning, som visas 8/5 - 4/9, är nämligen René Magritte: Idéernas laboratorium. 


Jag såg en häftig Magritte-utställning på Louisiana för säkert 20 år sedan. Här i Sverige har det inte varit någon utställning med hans verk sedan 1967, så det blir säkert många besökare på det vackert belägna museet i sommar.

 


10 kommentarer:

 1. Vilken härlig utställning! Våra vänner på Tjörn bor i Skärhamn, men vi har aldrig besökt museet. Har haft fullt upp med annat, främst båtturer i deras båt i den vackra västkustska skärgården :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vi har ofta varit på Tjörn sommartid och därför har vi aldrig besökt muséet förrän nu. Vi gör som ni, prioriterar uteliv framför museer ( om vädret tillåter)

   Radera
 2. Ni gör verkligen lite trevliga utflykter även om inte husbilen kommit ut ännu.
  Alfons har ju bägge mina ägare vuxit upp med. Även om han bara fanns i böckerna så var han nog nästan verklig då ägarna var små.
  Allt gôtt

  SvaraRadera
  Svar
  1. Alfons är nog lika aktuell idag som när han gjorde entré för 50 år sedan. Pandemiårwn har åtminstone haft det positiva med sig att vi upptäckt många pärlor inom ett relativt närområde.

   Radera
 3. Ser ut att vara ett fint museum, med intressanta utställningar! Härligt att vara ute på tur! Alfons har jag själv aldrig läst faktiskt, men jag minns att det fanns Alfonsböcker hos kompisar ibland ;)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Visst har de haft flera intressanta utställningar och Magritte som visas över sommaren är definitivt speciell.
   Om Alfons tror jag han är lika aktuell idag som när vi läste böckerna på 80-talet och han lär visst vara lika populär som Pippi och Emil, översatt till över 40 språk.

   Radera
 4. Alfons Åberg böckerna minns man läste förbarnen. Köpte själv nu en uppsättning
  för Akvarell målning NEJ ja är ingen konstnär men det är avkopplande.  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag gick på kurs för många år sedan och försökte måla akvarell, så kul men så himla svårt. Tur man inte behövde leva på det men visst är det en fin avkoppling!

   Radera
 5. Där har jag varit några gånger. Så härligt med Alfons-utställningen. Ofta jag tänker på honom när jag "... ska bar ...".
  Så trevligt att få återse!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det var vårt första besök på museet, men verkligen inte det sista.
   Du är nog inte ensam om att ta efter Alfons …ska bara…

   Radera