onsdag 1 december 2021

Reseåret 2021 - Året med "ö-resorna" som inte blev....


 Nu har vi tänt vårt första adventsljus och det börjar bli dags att sammanfatta reseåret 2021.

Eftersom vi har en svaghet för öar hade vi pratat om flera resor till öar det här året, men tyvärr ville inte ett litet virus att det skulle bli så

I början på året hade vi planer på att genomföra vår Islandsresa, som var bokad sommaren 2020, men vårmånaderna gick och det kändes inte som om en flygresa på försommaren var någon bra idé. Nästa ö-resa tänkte jag skulle bli en födelsedagspresent till Lars, men när jag i februari gick in och tittade på resor med övernattning till Gotska Sandön hade alla resor under säsongen ställts in. Vår tredje inställda ö-resa blev den till Bornholm, dit vi bokat färjebiljetter precis när en ny skum mutation dök upp där....

Vad hände då på resefronten 2021? 

Januari:

Januari bjöd på ett tunt snötäcke och minusgrader. Eftersom vi skulle flytta innan sommaren tillbringade vi mycket tid med att röja på vind och i förråd. Några utflykter i vårt närområde blev det dock, bl a till Kinnekulle.


Februari:

I början på februari firade vi 10 år sedan vår första lunchdate och detta firade vi genom att med ett par goda vänner gå till Stadshuset och komma ut som man och hustru. 


Helgen efter åkte vi till Tällberg och kopplade av på Åkerblads mysiga pensionat. Det blev ett par riktigt fina vinterdagar, med promenader, god mat och spabesök.


Mars:

Den här månaden kretsade mycket kring husförsäljning...


...men i mitten på månaden åkte vi till Gotland några dagar för att fira Lars födelsedag. Det kändes nästan lite spännande att åka ombord på en färja igen och det blev några fina dagar med vandringar längs syd- och västkusten, samt en avslutande dag i världsarvet Visby.I slutet på månaden var det dags att hämta hem Laikan från vinteridet, bara för att konstatera att möss hade kalasat på dieselslangen så det fick bli ett besök på verkstaden innan det blev någon premiärtur.


April:

Första helgen i april, som också var påsk, blev det äntligen en efterlängtad premiärtur med husbilen. Vårens första stopp blev en natt med nattfrost, vid fina Lönern.Sedan fortsatte vi bl a till Store Mosse nationalpark (eftersom vi har en liten tanke att besöka så många svenska nationalparker som möjligt).Trots att vi bor så nära, eller just därför, har vi aldrig övernattat i husbilen vid Hornborgasjön under transäsongen. Nu när vi fick besök av Linda och Pär (med bloggen reiselinda.se) blev det äntligen av och vi fick uppleva en härlig soluppgång när tranorna kom inflygande från sin nattvila.En helg med strålande vårväder lämnade vi alla flyttkartonger åt sitt öde och åkte med Laikan ut till Marstrand. Där blev det ett par dagar med härliga vandringar på Koön och Marstrand.Maj:

Äntligen var det dags för årets häftigaste resa (även om den bara var 2 km); Den 7 maj flyttade vi in i vår lägenhet och ett nytt liv började.


Maj är ju också en månad då ett eller ett par besök i Valle härads vackra natur, bland ramslök och blommande körsbärsträd, är obligatoriska.I slutet på månaden när huset var överlämnat till de nya ägarna åkte vi till Öland några dagar och den här gången åkte vi norrut på ön.Juni:

I mitten på månaden var det dags för sommarens första tur ut till Västkusten och våra goda vänner i Kungshamn. Det är en obligatorisk tur varje sommar. Den här gången blev det vandringar på Bua Hed och naturligtvis på underbara Ramsvikslandet.Sedan följde ett par dagar på Johannesviks Camping, Kungshamn där dotter Sandra och barnbarnen tillbringade en sommarlovsvecka. Naturligtvis blev det krabbfiske, lika skoj för både stora och små.


I år återupptog vi också vårt midsommarfirande tillsammans med goda vänner i Blomberg vid Vänerns strand, då vi nu var fullvaccinerade. Juli:

Dalsland är ett av våra närmaste landskap, men också ett av dem vi besökt allra minst. Nu var det dags för en utflykt dit med besök på två fina golfbanor; Billerud och vackra Forsbacka.


Sedan blev det övernattning på ställplatsen i Åmål innan det blev en tur på Dalslands kanal i strålande sommarväder. Den avslutades vid akvedukten i Håverud och vi kunde ta tåget tillbaka till startpunkten.Några dagar tillbringades på Karlsborgs Camping, tillsammans med barnbarnet Ellen. Det blev mycket bad och mys.Nästa utflykt gick till Torsö och Brommö, två öar i Vänern, norr om Mariestad. Vi har i flera år pratat om att cykla på bilfria Brommö och äntligen kunde vi bocka av den punkten på vår "att-göra-lista".Sedan fortsatte vi upp till Köpings GK, där vi bestämt träff med Yvonne och Jakob (med bloggen JoYtillsammans) för att spela en liten golftour på några banor i Mellansverige. Förutom Köping, spelade vi på banorna i Kumla och Nora.


Det blev även ett besök på Kvarntorpshögen och utställningen, "Konst på hög"."Touren" drog sedan vidare hem till Yvonne och Jakob i Tyresö, där det förutom golf blev en cykelutflykt till Tyresö slott och Notholmen.Vår husbilsresa fortsätter mot Stendörrens naturreservat, mellan Trosa och Nyköping, så fin natur, men vi var definitivt inte ensamma där en vacker sommarhelg.Sista stoppet innan vi åkte hem blev ett par nätter i Söderköping, med bl a cykeltur till Mem.Augusti:

I början på augusti var det dags för TL-golfarnas årliga tävling och den här gången höll vi till på Lundsbrunns GK. I år var vi ett 20-tal husbilar som golfade och umgicks under trevliga former.


Sedan var det bar att packa om husbilen för att tillsammans med barnbarnen Edith och Edwin besöka Astrid Lindgrens Värld i Vimmerby (lika roligt för både stora och små)......och sedan fortsätta till Gränna och Visingsö.I mitten av augusti tyckte vi läget på covid-fronten var stabilt, så vi bokade färjebiljetter och åkte över till Tyskland ett par veckor. Så kul det var att få köra på en färja och korsa landsgränser igen! 


Vi kan verkligen inte påstå att vi hade vädergudarna på vår sida och visst var det inte bästa perioden att resa just som de flesta tyskar hade sin semesterperiod. Vi fick ändå många fina upplevelser bl a i Potsdam...


...Spreewald......vid Bastei......i Quedlinburg......och med ånglok upp på Brocken.September:

September kan ju vara en riktigt fin höstmånad och det fick vi uppleva ett par fina dygn på Everts Sjöbod utanför Grebbestad. Det blev både vandring vid Tjurpannans naturreservat och bad från badbryggan.Sedan tog vi husbilen till Grövelsjön och efter en natt med riktigt oväder, då vi trodde vi skulle blåsa i sjön, fick vi ett par fina vandringsdagar.I slutet av månaden var det dags för vår första flygresa på 1,5 år. Vi hade bokat en vecka i Port de Sóller på Mallorca...


Oktober:

Det blev några riktigt fina vandringsdagar på norra Mallorca med otroliga vyer över Tramuntanabergen och Medelhavet.Vi hann också med en tågtur till Palma innan det var dags att vända hemåt.När vi kom hem kändes det att hösten var i antågande och vi tog en sista tur med husbilen ut till Kållandsö. Där spelade vi först golf på Läckö GK innan vi åkte ut till Navens ställplats, som vi hört så mycket fint om. Det var verkligen en härlig plats att övernatta på med badstege direkt utanför husbilsdörren (även om det inte lockade den här årstiden...). Det blev en fin sista tur för året och sedan var det dags att röja ur, städa och köra husbilen till vinteridet.

Senare i oktober satte vi oss på tåget till Stockholm, också detta för första gången sedan pandemin kom till oss. Första dagen gick vi en guidad tur på Stadshuset...


...och nästa dag gick vi en riktig långpromenad runt Södermalm med Yvonne och Jakob som guider, innan vi gick på Oscars och såg Rainman.
November:

Nu var årets gråaste månad här och i år fanns det ingen resa till ljusare trakter att se fram emot. En helgutflykt till Karlstad fick det bli istället. Där fick vi ta del av Lars Lerins vackra akvareller på Sandgrund......och på kvällen blev det ABBA-musik med otroliga solister och musikanter på Karlstad CCC.


Resten av november tillbringades hemma i Falköping, med lite kortare dagsutflykter och så blir det nog i december också.


Ser man tillbaka på vår husbilssäsong tillbringade vi, trots att den längsta resan bara blev två veckor, 62 nätter i Laikan. Vi har många planer för nästa år, men just nu ser covid-virusets framfart i Europa att kunna sätta käppar i hjulet för ytterligare ett års reseplaner??? Och i detta nu avråder WHO alla som fyllt 60 år att resa utomlands??? Det känns bäst att inte ha för stora förväntningar, men nöjet att planera kostar inget och hoppet är nog det sista som överger oss. Skulle det inte kännas ok att åka ut i Europa har vi ju ett fantastiskt land att utforska här hemma, även om det inte står högst upp på önskelistan just nu.

Planera är kul, även om det inte är Kroatien som planeras för tillfället.  

16 kommentarer:

 1. Tack för en väldigt fin sammanfattning av erat år som gått. Tänk så mycket ni har gjort trots pandemin. Och planera, kan inget hindra oss från att göra sedan får vi hålla tummarna.
  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Visst är det så att vi kommer fortsätta planera och drömma, sedan är det väl inte fel om vi får möjlighet att realisera våra drömmar. En del vi tänkt göra blev det inget med, men visst blev det ändå ett bra och kul år. Våran tour tillsammans med er hör till de riktiga höjdpunkterna! Tack för det!

   Radera
 2. Ja, nog har många resplaner grusats detta år, och det ser ju tyvärr inte ut att bli nån ljusning nästa år heller. Trist med dom inställda ö-turerna, men ni kom ju iväg på många väldigt trevliga turer ändå. Underbara bilder och så himla fina ni är på bröllopsbilden! :-)

  Ha en fortsatt fin december!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nog blev det ett bra år, trots att mycket inte blev som vi tänkte. Våra "ö-favoriter" ligger väl kvar till nästa år också, eller i värsta fall året efter....
   En fin december önskar vi er också!

   Radera
 3. Vilken härlig sammanfattning av ännu ett konstigt år. Men ni har verkligen sett både det ena och det andra med en go blandning. Att dessutom stå som man och hustru måste ju självklart också vara en av höjdpunkterna under året som gått. Vet att även mina ägare har en planering för 2022, men det står skrivet i stjärnorna om den blir av eller inte. Men som ni säger, hoppet är det sista som överger er människor.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vi brukar säga att resor är ett nöje tre gånger om; Först planerar man, sedan reser man och sedan upplever man resan på nytt när man kommer hem, tittar på alla foton och summerar våra upplevelser.
   Året blev ju bra, även om det inte blev som tänkte....

   Radera
 4. Vilket fantastiskt år det varit trots allt med vigsel , tapetombyte och härliga resor med Laikan. Vissa resmål blev utbytta mot andra men vad gör det . Hoppas nu att nästa år trots varningar och virus kommer att bli minst lika fint och varierat. Hade inte hört om varning för 60+ att resa utrikes men vi känner oss rätt trygga och med boster sprutan i Silves nöjda med allt. Kram från Hjulhuset

  SvaraRadera
  Svar
  1. I tisdags avrådde WHO alla över 60 år att resa utomlands (utan att ange om några länder var ok). Vi hoppas dock att smittspridningen ska avta när vintern ger med sig som det blev 2021, men den som lever får se vad nästa år bär med sig. Hur som helst är väl husbil ett optimalt sätt att resa om man ska undvika smitta så gott det går!
   Ha det riktigt gott längs Algarvekusten!

   Radera
 5. Vilket härligt år, med många olika sorters äventyr, trots pandemi!! Man har ju fått anpassa sig lite de sista åren, men en hel del har ju gått att göra ändå! Bilden på tranorna är fantastisk :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nog har man fått anpassa sig, men nu hoppas vi på nästa år, även om vi inser att drömresorna till Namibia och Costa Rica troligen får vänta ännu ett tag....
   Visst kan man uppleva mycket på närmare håll också, t ex den kyliga tranmorgonen, två mil hemifrån, som var alldeles fantastisk.

   Radera
 6. Vilken fin sammanfattning ni gjort över året! Det blev ju många fina reseminnen trots pandemin. Det är nog så framåt också att man får drömma och planera framåt, men att också kunna tänka alternativ, för pandemin får vi nog leva med rätt länge till. Ha dé gott!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ibland tycker vi att vi inte upplevt så mycket det här året, men när man tänker efter har det varit ett bra år, även om det inte blev som vi tänkt och önskat.
   Som sagt var är det tillåtet att drömma och planera och förhoppningsvis ska en del av planerna gå att genomföra!

   Radera
 7. Vilket fint år ändå, och fina bilder! Grattis i efterskott till giftemålet!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack, tack! När det inte blir som planerat får man vara glad över att det blir som det blir (men just nu är vi bara dödligt trötta på nya virusvarianter, mutationer och alllt vad det innebär)

   Radera
  2. En får va gla att dä ble sum dä ble, när dä inte ble sum dä sulle
   (endast för västgötar :-))

   Radera