torsdag 9 december 2021

Jul på Liseberg.


Tanken på Jul på Liseberg väcktes vintern 1999 och inspirationen kom från Tivoli i Köpenhamn. Alltså blev 2000 premiäråret och sedan dess har den återkommit varje år, förutom förra året då Jul på Liseberg var inställt, som det mesta annat. Numera är det Sveriges största julmarknad.


Vi har inte besökt Jul på Liseberg på många år. Det beror till stor del av att den här tiden inte brukar bjuda på vinterväder i Göteborg utan att det ofta är strilande höstregn och blåst och vi tycker då att det är svårt att uppbåda någon riktig julstämning. I år har det istället varit tvärtom, medan vi fått en ynka cm snö i Falköping har Göteborg fått ett par dm och samtidigt kyla, så den har fått ligga kvar.

Igår tog vi tåget från Falköping och en timme senare klev vi av på Centralen i Göteborg. (Vilken lyx att ha möjligheten att ta tåget till våra största städer och kunna vara där på en eller ett par timmar). Vi strosade bort till mysiga Haga, där små butiker, konditorier och restauranger ligger vägg i vägg. Idag lämnade vi de enorma "Hagabullarna" åt sitt öde...


Vi gick till Sjöbaren, som är en renodlad fisk- och skaldjursrestaurang. Lokalen är inredd i temat hav, fiske och trä, det är lite trångt men familjärt och mysigt. Vi åt kryddbakad kummelfilé, resp Havets Wallenbergare från dagens lunchmeny och det smakade alldeles underbart. Det var första men definitivt inte sista besöket här, perfekt för oss som älskar mat från havet.Sedan promenerade vi bort mot Liseberg.Här möttes vi innanför grindarna av "Nötknäpparna" som står i givakt...


...och sedan strosar vi runt i parken som, enligt reklamen, ska vara smyckad med fem miljoner juleljus och tre ton konstsnö, som i år också fått hjälp av naturlig snö.


Vi besökte också tomteverkstaden, där det var full fart.

Vägarna var kantade med bodar där det såldes läckerheter till jul, tomtar och mycket fint skinnhantverk. Flera åkattraktioner är också öppna och många utnyttjade den fina skridskoisen. På många ställen var eldkorgar och värmegrillar utställda och nog var det skönt att kunna värma sig ibland.


Den 116 m höga julgranen, som ses över stora delar av Göteborg är ett tecken på att julen kommit till Göteborg. När vi efter att fått vår dos av julstämning, kom tillbaka hem avslutade vi kvällen med lite varm glögg, pepparkakor och ädelost.


 


12 kommentarer:

 1. I år har vi inte kommit iväg med husbilen ner till Göteborg, blev lite mycket snö hihihi. Vi saknar verkligen Lisebergs julmarknad. Tycker den är så fin och trelvlig. Så har vi ju Haga också, som är mysigt att gå runt i. Ja ni har verkligen gjort en fin utflykt och tack för alla bilderna.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kommer man inte iväg själv så får man resa med via andras bloggar! Visst är Haga mysigt och det blev ett fint besök på Liseberg. Vi har inte varit där på massor med år. Ofta har det varit regn och gråväder om vi hälsat på hos barn och barnbarn, inget julmarknadsväder precis.

   Radera
 2. Det såg väldigt mysigt ut där på Liseberg :-)

  Ha en fin start på helgen!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Visst var det fint, speciellt när Göteborg för en gångs skull hade fått vinterväder!

   Radera
 3. Så fina bilder!!! Snö, ljus och tivoli, fint! :) Här har vi också haft härlig vinter i en vecka, men nu har det börjat töa tyvärr ...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det blev ett riktigt ”vinterbesök” på Liseberg, riktigt mysigt! Det är väl tyvärr så här också att den ynka cm snö vi fått här i Falköping ska töa bort i nästa vecka och ersättas av regn…

   Radera
 4. Vilket fint besök i Göteborg och på Liseberg! Många vackra foton blev det. Ni ingav känslan att jag själv var där. Jag kan inte minnas att jag varit där någon advent, men jag har varit på Tivoli i Köpenhamn och det var lite liknande. Ha dé riktigt bra och vi önskar er en GOD JUL och ett GOTT NYTT ÅR!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det blev ett riktigt fint besök på Liseberg. Vi har varit på väg vid flera tillfällen, men Göteborgs vinterväder brukar inte ge några riktiga julkänslor och gå runt där i regn, blåst och dimma är inte precis någon höjdare. God Jul till er också!

   Radera
 5. Nu får vi hoppas på en bra Jul och Ny Års Helg
  Bästa hälsningar från oss God Jul till er och Gott Nytt År

  SvaraRadera
  Svar
  1. En riktigt God Jul och Ett Gott Nytt 2022 önskar vi er också!

   Radera
 6. Liseberg och jul, det var många år sedan vi var där på besök. Ändå bor vi inte långt därifrån och har numera både dotter, barnbarn och barnbarnsbarn där. Tycker vi mest sitter inne och vill inte träffa för många andra människor, med risk för smitta. Men visst lockar dina fina bilder, vi får njuta av dem istället. Ha det gott.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vi har också ett par döttrar i Göteborg så det blir besök hos dem istället för att gå på Liseberg, men nu tyckte vi det var ett perfekt vinterväder och en eftermiddag mitt i veckan var det inte någon större trängsel, så det passade oss, som också undviker stora folksamlingar och ställen där det kan förväntas trängsel.

   Radera