måndag 29 november 2021

Advent och gammaldags julbak


Nu är snart årets gråaste månad till ända och trots allt har den gått så fort så vi knappt vet vart den tagit vägen. Förra veckan blev det bl a en trevlig kväll på Löfwings Ateljé & Krog. Då firade vi att Falköpings Fotoklubb fyllde 75 år. Kvällen började med att naturfotograf Josefin Nilsson visade ett vackert bildspel, "Skuggsånger", Öland i Linnés fotspår.


Sedan njöt vi av Linda Löfwings goda mat, Tjälknöl på dovhjort från Kinnekulle, vintersallad med syrade trattkantareller och en härlig rotfruktsgratäng, i de underbara lokalerna.
Ett par dagar senare var det dags för "Patologens pensionärers lunch", den här gången på Jula Hotell i Skara. Där kan man förutom mat även njuta av Julas grundare Lars-Göran Blancks otroliga konstsamling. De flesta tavlorna är av våra svenska kändisar Anders Zorn, Carl Larsson och Bruno Liljefors.
Plötsligt var det dags att baka saffransbröd, plocka fram adventsstakar och i lördags hade vi f d grannar på glögg, mat och prat. Vips var det dags att tända det första adventsljuset.
Idag hade mina väninnor och jag bokat en gammaldags bakstuga, tillhörande Ruus Hembygdsgård, utanför Loo. Vi bakade olika sorters brödkakor i den gamla vedeldade ugnen och med en bra planering lyckades vi baka 87 brödkakor på tre timmar. 


Så gott det smakade att äta det varma brödet med smältande smör och lagrad ost! Det här hoppas vi ska bli en trevlig tradition. Först hade vi tänkt avsluta det hela med pizzabak, men istället blev vi bjudna på paj och sallad av de närboende. Det blev ännu en fin dag tillsammans med mina barndomskamrater, som jag uppskattar mer för varje år som går. Som ett extra plus har vi fått fint vinterväder med ett tunt lager med snö, bara att hoppas det får stanna kvar ett tag. 

10 kommentarer:

 1. Vilket härligt brödbak ni har haft tillsammans och duktiga. Själv har jag aldrig bakat i en sådan bakugn. Någon snö har vi inte fått ännu.

  SvaraRadera
  Svar
  1. En riktigt kul dag där det blev både nytta och nöje. Här ska det nog komma lite snö till och det ser ju ut som om den får bli kvar åtminstone någon vecka.👍

   Radera
 2. Vilket trevligt avslut ni fick på november :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. På något sätt försvann tråkiga november fortare än vi kunde tro och visst har vi haft några mysiga dagar.

   Radera
 3. Myspys för hela slanten i Falköping. Kan nästan känna lukten av brödbak och saffransbullar. Fint också med lite snö i advent.

  SvaraRadera
  Svar
  1. När vi åkte hem doftade det nybakt bröd i hela bilen och idag har vi lunchat på ditt recept på Rödbetssoppa och gott bröd till.

   Radera
 4. Vilken härlig baktradition. Även jag i mitt vinteride känner nästan lukten av detta goda bak.
  Hoppas det också smakade lika gôtt.
  Allt gôtt

  SvaraRadera
  Svar
  1. Visst smakade det lika gott som det doftade, så idag blev det soppa och nybakat bröd till lunch, så gott!

   Radera
 5. Så mycket mysig julstämning! Det gick fort till december tycker vi, men nu är det plötsligt vinter :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Förstår att ni som haft fullt upp tycker tiden gått fort, när vi som mest varit på hemmaplan inte heller begriper vart november tagit vägen.

   Radera