torsdag 2 september 2021

Ett sista stopp i Wismar


Nu börjar våra två veckor i Tyskland att lida mot sitt slut och vi åker upp mot Lübeck för att bunkra upp lite inför hemfärd. Det blir en ny regnig och mulen dag så vad passar bättre än att parkera utanför Citti och även stanna där på deras ställplats över natten. På deras parkering finns gratis ställplatser där man  även kan tömma gråvatten och toalett, samt fylla färskvatten. 

Nästa morgon fortsätter vi mot Wismar, den mysiga gamla "svenskstaden", som vi besökte tillsammans med sex andra husbilar när vi var med i "Strandkorgsutmaningen", maj 2019. Ett blogginlägg med en del historiska fakta om staden skrev vi då Strandkorgsutmaningen i Wismar

Deltagarna i Strandkorgsutmaningen, efter kubbtävling i Wismars hamn.

Idag kommer vi till den stora ställplatsen "Wohnmobilpark Wethafen", med enligt uppgift 65 platser. Vi kommer dit ca 10:30 och en timme senare är skylten om fullbelagt uppe. Nu har vi äntligen lärt oss att vara ute i tid. Ställplatsen ligger centralt, ca 1 km från hamnen och centrum. All service finns och dygnsavgiften är 15 €. vill man ha ström kostar det 1€/8 timmar och en dusch kostar 1€. Efter att ha ätit lunch och som vanligt väntat ut en regnskur tar vi en promenad fram till hamnen. Det mesta är sig likt sedan vårt förra besök. Vi tar vägen genom Vattenporten, en av de gamla stadsportarna och går fram emot torget. 


Här liknar det mest en byggarbetsplats, då flera hus håller på att renoveras och en stor del av torget är avstängt. Alte Schwede, där vi åt vår middag sist såg lika lockande ut, men idag blev det bara en glass på gågatan för att fira vår sista dag i Tyskland för den här gången.
Vi gick också bort till Mariakyrkan, vars 80 meter höga torn är ett landmärke i Wismar. Kyrkan skadades svårt under andra världskriget och 1960 revs hela den vackra kyrkan utom tornet. Nu har man byggt murar och fundament där pelare har stått så man kan se hur imponerande den en gång varit.
Vi fortsätter upp till den enorma S:t Georgskyrkan, där vi vid förra besöket även tog hiss upp till en takterass med en häftig utsikt över staden. 

Hur som helst fick vi en fin eftermiddagspromenad i den som världsarv, klassade stadskärnan innan vi återvände till ställplatsen.
På hemvägen gick vi via hamnen och köpte med oss de obligatoriska Fishbrötchen, som de säljer där.
På lördagen återstod bara några mil till Rostock, där vi checkade in på Stena Lines eftermiddagstur till Trelleborg. Väl tillbaka i Sverige blev det en sista övernattning hos Bengt i Örkelljunga, innan vi fortsatte de sista milen hem.

Hemma i Falköping kan vi bara konstatera att det fungerade mycket bra att resa till Tyskland i dessa pandemitider. vi har känt oss trygga, då munskydd varit en självklarhet i de flesta inomhusmiljöer, som affärer, servicehus och receptioner, där alla snällt och prydligt köat utanför i väntan på sin tur. Det var så det kändes konstigt att se folk utan munskydd här i ICA-affären.

Sen vi kommit hem har det varit full fart. Vi har hunnit med någon runda på golfbanan och ett par skogsutflykter. Den sista gav oss arbete en hel eftermiddag, men vilken lycka!!

 


14 kommentarer:

 1. Ska åter försöka att skriva en kommentar efter att misslyckats sista tiden. Skönt att resan hem gick bra . Tycker nog ni hade otur med vädret men så kan det vara ibland. Fina ställen har ni besökt , vissa känner vi igen och andra inte. Det där med kantareller är lite tvådelat. Plocka jättekul Rensa mindre roligt. Föredrar att plocka lite i taget på hundpromenaderna och och hos oss finns en regel sedan några år att den som plockar får rensa. En regel jag infört.😂

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är tråkigt när det inte funkar att kommentera bloggar och inte begriper jag varför, för plötsligt går det bra igen. Jag har haft problem med Googlekontot när vi varit borta så antingen har det blivit tre identiska kommentarer eller också ingen!?!?
   Jag har lovat att inte klaga över rensning av svamp även om det inte är den roligaste sysselsättningen, trattkantareller är väl ännu tråkigare.

   Radera
 2. Vilken trevlig tur i Tyskland ni varit med om. Ni har gett ägarna en del tips som kanske kan förverkligas i framtiden.
  Wismar är allt en fin stad och ni bodde på samma plats som mina ägare när de besökte Wismar. Det var trevligt att se lite kort från den staden och visst kände ägarna igen sig i många av bilderna.
  Oj, nu blev det till att rensa svamp.
  Allt gôtt

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det blev en riktigt bra resa trots mycket regn och rusk. Visst är Wismar en intressant stad.

   Radera
 3. Såg himla fint ut där också! Fast lite synd var det ändå med den skrala svampskörden efter hemkomsten... ;-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Visst är Wismar en fin stad, men nog är det synd att behöva gå flera timmar i skogen och inte komma hem med mer?????

   Radera
 4. Wismar är trevligt att strosa runt i och vilken jättestor glass, mums. Tänk att man ska behöva vara ute efter platserna så tidigt på dagen.
  Härlig svampskörd
  Kram 🤗

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det förtar lite av vitsen med husbil när man måste vara på nästa ställplats långt innan lunch, men det är kanske något man får finna sig i under högsäsong, eller också dra ut i ödemarken. Jo, Lars nästan försvann bakom sin glass, min var inte lika imponerande….

   Radera
 5. Härifrån har vi härliga minnen! :) Tack för bilder som återkallar minnen! Wismar är en fin stad!! Och wow, så mycket kantareller ni hittade, helt fantastiskt!!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Visst är Wismar en fin stad fylld av mycket historia och kantarellskörden var vi mycket förvånade över. Vi brukar hitta så vi får en kvällsmacka men i vinter kan vi njuta många gånger...

   Radera
 6. Jag har missat att ni varit i Wismar, en välbekant stad även för oss. Att det skulle vara så fullt på ställplatserna har vi läst om, nu hoppas vi att det inte gäller hela Tyskland. Vilken kantarellskörd!! Vi har inte hunnit varit ut i skogen ännu, men vi har några dagar på oss, kanske i början av nästa vecka. Ja vi har köpt med oss munskydd för det behövs även i Italien. Borta bra men hemma bäst, blir det någon fler resa?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vi tror nog att trängseln på ställplatserna minskar nu i september när tyskarnas semesterperioder tar slut och att ladda med munskydd är klokt då vi använde det så fort man skulle besöka incheckningar, servicehus, affärer och andra inomhusställen.
   Vi är så glada över vår kantarellskörd, för vi brukar max hitta någon liter. Hoppas vi hinner ut i skogen någon mer gång.
   Nu packar vi husbilen för att resa norrut och vandra någon vecka. Vi hoppas norra Dalarna ska bjuda på lite höstfärger.

   Radera
 7. Wismar är en trevlig stad, som vi besökt åtminstone vid två om inte tre tillfällen, så jag har också många kort från kyrkan och stadskärnan, som är pampig. Det var också härligt se mängden kantareller.
  Jag har varit en dålig bloggläsare, så nu läser jag ifatt.

  SvaraRadera
 8. Läsa ikapp bloggar gör jag ofta och finns det flera inlägg från en resa blir det nästan mer sammanhängande.

  SvaraRadera