lördag 18 september 2021

Lesjöfors museum - ett museum om en tid som var.


 Ofta när vi är ute och åker passerar vi samhällen som en gång varit blomstrande orter med företag, affärer och framtidstro, men som idag nästan känns öde och ganska tragiska att se. En sådan ort är Lesjöfors, som vi alltid passerar på vår väg upp till Dalarna. Orten har vuxit upp kring järnbruket, Lesjöfors bruk, med rötter i 1600-talet.
Lesjöfors bruk kom under mitten av 1800-talet att utvecklas till ett av landets främsta järnverk och Lesjöfors AB bildades 1867.Under Gerard de Geers ledning (från 1926) moderniserades bruket och med den expanderade orten – Lesjöfors växte raskt i storlek. Under 1950-talet fanns 24 affärer i samhället. I Centrumhuset återfanns service som post, apotek, bank, bibliotek och läkarmottagning. Här fanns även hotell och matservering.
En samlande kraft i brukssamhället blev lagets framgångsrika bandylag Lesjöfors IF som blev känt som "Bandybaronerna".  Lesjöfors AB sponsrade laget och gav spelare arbete vid bruket. Företagets logotyp återfanns tillsammans med LIF-märket på matchstället. 1970 bodde 2400 personer i Lesjöfors. Sedan dess har befolkningen minskat med mer än 60 procent. 1985 gick bruket slutligen i konkurs och idag finns endast en tillverkning av fjädrar till fordon kvar på orten. 

Däremot finns ett museum, Lesjöfors museum, som är ett tidsdokument över den tid som var. Vi har hört talas om museet, bl a från bloggen https://levasomeva.se . När vi åkte till Tällberg i vintras var museet inte öppet men nu under september och oktober är det öppet onsdag, torsdag och lördag kl.12-16, så vi kunde göra ett besök här.
I en broschyr vi fick beskrivs muséet så här: Lesjöfors är inte ett museum om Lesjöfors bruk, men det är det också. Det är ett museum om ett samhällsbygge. Ett sådant består av människors liv och verksamhet, av deras tro och drömmar, deras svett och bekymmer, deras fritidssysslor och arbetsverktyg. Allt finns där presenterat och dokumenterat med charm och kompetens. Det är som om man råkat komma just när jobbarna tagit rast, disponenten gått på sammanträde, bandylaget precis tagit av sig sina svettiga tröjor, sångerna från kapell och loge just klingat ut och kommunalnämnden tagit fikapaus. Sammanträdeshandlingarna ligger kvar på bordet för var och en att bläddra i; en markör i en svenska offentlighetsprincipen. 

Med en informativ pärm i handen gick vi omkring en bra stund på det mysiga museet. I många av rummen fanns också radio- och TV-inslag från den tiden, bl a från Hylands hörna och mina barndomsfavoriter Humle och Dumle (i kapten Bäckstöms skafferi...)I köket kände vi igen många ting från vår barndom......och visst kändes det som om arbetarna på bruket just lämnat kafferummet. Många olika miljöer från olika företeelser var uppbyggda.Det blev ett fint avbrott på vår resa norrut och vi kan verkligen rekommendera ett besök på muséet om man har det minsta intresse för nutidshistoria. 


 


 


10 kommentarer:

 1. Trist när en gång så blomstrande orter dör ut...
  Museet var verkligen fint och jag kände igen många av grejerna, en riktig nostalgitripp! :-)

  Ha det gott!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det blev en riktig nostalgitripp för oss också, ett enkelt men mycket trevligt museum!

   Radera
 2. Vilket trevligt museum ni hittade. Men det är verkligen tråkigt och synd med sådana bruksorter som verkligen levde en gång för många år sedan.
  Allt gôtt

  SvaraRadera
  Svar
  1. Visst är det tragiskt när ett helt samhälle som varit växande och levande nu känns på gränsen till öde. Hur som helst tyckte vi muséet var väl värt ett besök.

   Radera
 3. Ni hittar så mysiga ställen på era resor/

  www.husbilkorsotvars.com

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det här var ett lite annorlunda mysigt museum, som var lätt att tycka om.

   Radera
 4. Verkligen ett tidsstopp i det museet! Mycket att känna igen sen barndomen!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det här museet är har nog stor igenkänningsfaktor för de flesta i vår ålder. En riktig nostalgitripp var det.

   Radera
 5. Så roligt att ni fick tillfälle att besöka museet! Visst är det fantastiskt! Men som många skrivit, lite sorgligt med förändringar som skett under tidens gång.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vi tyckte mycket om museet, så tack för tipset! Det gäller ju bara att öppettiderna passar när man har vägen förbi. Det var verkligen en nostalgitripp att komma dit,samtidigt som det är ledsamt att se en blomstrande ort föra en tynande tillvaro.

   Radera