torsdag 13 maj 2021

Vårvandring i vackra Valle

 


 Att jag hyser en stor kärlek till Valle härad och kamelandskapet där är väl ingen hemlighet och just den här årstiden när Billingens sluttningar lyser vita av körsbärsblom är det så vackert att inte någonting kunnat få mig att tacka nej till en vandringsdag där, när några av mina gymnasiekamrater från naturlinjen i Skara (1973) hörde av sig för ett tag sedan. Vi träffades vid Eggby kyrka och började med en god räkmacka från Nordpolens konditori i Vara som lunch. Med Boel som guide gick vi sedan en vandring som var 8-9 km.


Den gick i det vackra landskapet med sina böljande kullar, åsryggar och mängder med sjöar (Det sägs att det finns lika många sjöar i Valle härad, som det finns dagar på året och efter en sådan här dag är jag beredd att tro på det). Att sedan Vallevägen kallas "Världens vackraste väg" där den slingrar sig fram gör inte saken sämre. Allt det här vackra är ett resultat av den sista istiden.

Eggby kyrka


Vi hade verkligen valt en bra dag för solen värmde och efter vägen kunde vi njuta av alla vackra vårblommor. Inne i skogen blommade fortfarande lite blåsippor och tittar man närmare på dem är det riktiga konstverk.


Sluttningarna var täckta med vitsippor... 


...de fina skogsviolerna blommade...


...i hagarna hade gullvivorna slagit ut...


... och på ett ställe hittade vi de små skönheterna förgätmigej.


Det allra vackraste är nog ändå alla blommande körsbärsträd, som troligen slagit ut de senaste dagarna.Det blev en omväxlande vandring genom hagar, uppe på åsar och senare kom vi in i skog. Nästan hela tiden hade vi närkontakt med vatten.


När vi närmade oss Höjentorps slottsruin kände vi den härliga doften av ramslök och tänk om några veckor när alla knoppar slagit ut här.
 Höjentorps gård har anor från år 1284 då den tillhörde biskopsämbetet. Så småningom kom gården att bli en kungsgård som tillhörde kronan. Magnus Gabriel de la Gardie lät bygga ett slott här, som dessvärre brann ned 1722. Det finns idag bara en källare kvar efter slottet. I den gamla slottsparken finns stora lövträd och förvildade parkväxter som akleja och krollilja. Visst är det häftigt att fantisera om hur det såg ut här med terrasserna ner mot sjön och det vackra slottet uppe på kullen.

Erik Dahlbergs kopparstick från slutet av 1690-talet, ur Suecia Antiqua.

Här gjorde vi en avstickare för att inta lite fika, som vi vid det här laget hade förtjänat. Helena bjöd på en god toscakaka till vårt kaffe och eftersom bryggan delvis låg under vatten fick vi slå oss ner på några murkna stubbar. 


Sista biten tillbaka till Eggby kyrka följde vi vägen och innan vi skiljdes för den här gången blev det lite mera prat på Eggbysjöns badbrygga. Kent var den ende som tog sig ett dopp i det 14° varma/kalla vattnet. Den här dagen blev ett härligt avbrott i vårt flytt- och städarbete och så kul det är att ha kvar dessa härliga vänner som jag tillbringade tre skolår tillsammans med för snart 50 år sedan, att det sedan blev en tallrik ramslökssoppa som kvällsmåltid får väl räknas som ännu ett plus...14 kommentarer:

 1. Vilken härlig vårpromenad i vackra omgivningar! :-) Räkmackan såg vansinnigt smarrig ut.

  Ha det gott!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Räkmacka i gröngräset är aldrig fel och här hade de inte sparat på räkorna. Den här årstiden är verkligen härlig!

   Radera
 2. Denna årstid då allt håller på att slå ut eller har kommit så långt så det slagit ut är underbar!
  Ägarna kan nog gå hur många skogspromenader som helst och verkligen njuta lika mycket varje gång.
  Imponerande att ha hållit ihop i 50 år som vänner.
  Allt gôtt

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vi tror också att vår vänskap är ganska unik, men nog är det härligt att det gått att hålla ihop en stor del av vår klass. Det är mycket tack vare ett par eldsjälar som hållit i mycket av våra träffar.
   Den här årstiden och fram till midsommar borde man knappt behöva sova. Det är så underbart när allt håller på att slå ut och blomma efter en lång, mörk och kall tid.

   Radera
 3. Vad härligt och så fin natur nu är det som finast ute.
  Var tillsamman medvänner som man känt länge.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nu är det verkligen vackert ute och att få en sådan här dag tillsammans med goda vänner kan man leva länge på!

   Radera
 4. Så trevligt! Och fantastiskt fin natur! :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Visst är det vackert och inte så konstigt att många upptäckt vår fina natur nu i pandemitider. Jag hörde av bekanta att det varit tjockt med bilar på alla tillgängliga parkeringsplatser i helgen, medan vi vandrade alldeles ensamma (förutom vid Höjentorp) i onsdags.

   Radera
 5. Så underbart vackert alldeles inpå knutarna också. Så härligt att ni lyckats med att hålla kontakt och träffas. Skönt för dej att slippa flyttbestyren en dag . Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Visst bor vi i ett paradis, speciellt den här tiden på året och gammal vänskap blir bara bättre med åren.

   Radera
 6. Så härlig vårpromenad ni gjort....blir lite avis. Nu är det ju som vackrast ute. Ramslök har jag tyvärr aldrig sett eller känt doften av. Sådana promenader är bra för kropp och själ och naturligtvis för ögonen. Så fina kort känns som om jag var med på promenaden.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Visst är det vackert ute den här årstiden, men redan börjar det snöa från körsbärsträden. Vi har inte haft tid att njuta direkt för det har varit fullt upp från morgon till kväll med flytten. Nu ska vi hur som helst ta några dagar och rulla österut innan vi försöker få allt på plats i lägenheten.
   Kul att du gillar våra bilder även om de aldrig kan göra verkligheten rättvisa.

   Radera
 7. Oj oj så fint! Fick en liten dos av skaraborgs-skönhet på Kinnekulle förra veckan. Åt en ramslöksknopp, mums!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Skaraborgsskönhet finns det massor av just den här årstiden! Ramslöksknopp har jag aldrig vågat mig på!

   Radera