onsdag 26 maj 2021

Äntligen på rull mot härliga Öland

 


Efter ett par veckors hårt jobb med flytt och röj kom äntligen städfirman och flyttstädade huset i fredags. Strax efter kunde vi lämna över vårt hus till en ny familj, men vi hade fortfarande ett garage med prylar att röja i. I måndags var allt klart och så skönt det kändes. Då åkte vi och hämtade hem husbilen och igår förmiddag styrde vi österut mot "Solen och Vindarnas Ö". Visst fick vi uppleva tämligen hårda vindar, men solen lyste verkligen med sin frånvaro. 


Sol eller inte, framåt kvällen kunde vi dra handbromsen på ställplatsen i Sandviks hamn.För tillfället renoveras servicehuset så ställplatsen var gratis och man betalade enbart 50 kronor om man ville ha el och idag när det var regnigt och ruggigt stack vi i elsladden och fick det nästan för varmt och gott när vi hejade på de svenska hockeyspelarna, som verkligen visade nya takter efter de senaste bottennappen.I morse vaknade vi till ett varierat väder med kraftiga, sydliga vindar. Tack och lov höll sig regnskurarna borta, så vi plockade ner våra cyklar...

 


...och trampade söderut längs den vackra kustvägen. 

Vi hade siktet inställt på Knisa mosse med sitt naturreservat, men valde nog bakvägen som inte var att rekommendera efter gårdagens regn, så efter lite promenader över blommande alvarmark vände vi cyklarna hemåt. 


När vi kom tillbaka fick vi se att Sandviks Fisk & Hamnkök, precis bredvid ställplatsen hade öppnat lunchserveringen. På deras inglasade servering åt vi strömming, resp torsk med pepparrotssås, så gott! Mätta och belåtna lämnade vi fina Sandvik för att göra ett nytt försök att komma till Knisa Mosse.
Knisa mosse är en av Ölands få odikade våtmarker. Den värdefulla mossen klarade sig undan utdikningsvågen som tog fart i slutet av 1800-talet, då ny odlingsmark skapades till en växande befolkning. 


Nu växer här många olika växter bl a många orkidéer och det är en berömd fågellokal. Vi åkte till den parkeringsplats som finns och gick på stigen mot fågeltornet. En fågelskådare vi mötte sa att det var nästan tomt på fåglar idag, beroende på den kraftiga vinden. Istället fick vi njuta av blomsterprakten. 


Längs vägen blommade mängder med gullvivor...


...humleblomster...


...mandelblom...


...och flera sorters orkidéer. De små krutbrännarna är så fina...


...men att skilja på alla olika nycklar kan vi inte, så det är bara att njuta ändå.

 


Sedan bestämde vi oss för att ta kustvägen norrut mot Byrums raukar. Första stoppet blev vid Jordhamn. Här finns Ölands enda kvarvarande skurkvarn.


I skurkvarnar slipades kalkstenar innan de skeppades iväg. Den här kvarnen är vinddriven, medan de flesta kvarnarna drevs med hjälp av oxar. Skurverket i Jordhamn är uppfört 1905 och det bedrevs verksamhet här till 1930. Den skurade stenen användes främst till golvbeläggning i kyrkor och hus. Här i Jordhamn finns också några välbevarade sjöbodar.


På vår väg norrut lyckades vi köra fel och för att komma tillbaka ut till kustvägen blev det några km på "vägar??" tvärsöver alvaret. Tur vi fick vara själva på vägen.


Sedan kom vi till Byrums raukar. Även om de inte kan mäta sig med raukarna på Gotland är detta Ölands mest kända och finaste raukområde. Sedan 1935 har detta varit ett naturreservat.

Som övernattningsplats hade vi sett ut Ställplats Byxelkrok. Det är en ställplats med en soptunna som enda service, men istället ligger den mitt i den Öländska naturen, längs väg 136, några km norr om Byxelkrok,i direkt anslutning till Neptuni åkrar. Det finns 25 platser, några utspridda bland enbuskarna och de flesta på en stor gräsplan. Kostnad 100 kr som kan betalas med swish.Efter lite fika gick vi över vägen till Neptuni åkrar. Det är ett stort klapperstensfält längs kusten. Naturreservatet fick sitt namn av Carl von Linné, 1741. Det främsta anledningen var att logga en geocache, som har nästan flest favoritpoäng av alla cacher i Sverige och när vi lyckats med det blev det en promenad på det otroliga stenfältet som om några månader är täckt med blommande blåeld. Just nu känns det som om det  vore härligt att ta en ny tur hit för att få se detta, även om vi älskar besöka de här platserna nu innan den stora turistsäsongen drar igång. 


 


5 kommentarer:

 1. Vad skönt att flytten är avklarad och att ni kunde komma ut på rull igen :-)
  Det är så himla fint där på Öland! Har varit rätt mycket där eftersom Anders storasyster med man har hus där.
  Så bra att vädret skärpte till sig :-)

  Ha det fortsatt fint!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Visst är Öland fint nästan alla årstider och så skönt det var att komma iväg och inte ha ett enda måste....

   Radera
 2. Den där platsen vid Sandvik känner jag allt igen. Hoppas att ni var lika nöjda med platsen som jag och ägarna var.
  Jag ska nog ge lite av era fina platser som tips till mina ägare som jag hört prata om Öland nu till helgen och nästa vecka.
  Fortsätt njut av husbilslivet och snart kommer nog solen.
  Allt gött

  SvaraRadera
  Svar
  1. Sandvik var en trevlig bekantskap och hela kustvägen är så naturskön även om det är smalt, krokigt och delvis grusväg. Därför är det skönt att vara här off season. Så skönt för dina ägare att komma hit när vädret ska bli så bra. Vi åker tillbaka över bron i morgon för nu ska det bli golfspel på vägen hem.

   Radera
 3. Det är nästan synd att den här fina tiden är så kort, men det är kanske därför man uppskattar den så mycket.
  Lysande lampor på husbilen har vi haft alldeles tillräckligt mycket av.

  SvaraRadera