söndag 22 november 2020

Den flygande gnistan - En installation över de som gått bort i sviterna av Covid-19.Idag åkte vi den vackra vägen mellan Falköping och Varnhem och målet var Grevagården utanför Broddetorp. Där bor
Geert van der Vossen, som i några år gjort så vackra saker av järnskrot. Hans firma har namnet "Den Flygande Gnistan".Många är de klot han gjort i storlekar mellan 10 och 100 cm i diameter. 

Bild lånad från denflygandegnistan.se

Han har också gjort en del offentliga utsmyckningar. I år har han dock blivit känd för sin installation på vallen strax bredvid gården. Där startade han den 3 april sitt projekt med att placera ut en järnblomma för varje coronarelaterat dödsfall i Sverige. 


En yta på 40 x 40 meter mättes upp och den dagen sattes de 333 blommorna på ett avstånd av två meter från varann (den rekommenderade sociala distansen). När antalet sedan översteg 441 (21 x 21 blommor) sattes de nya blommorna i mellanrummen på en meters avstånd. Redan den 20 april var det avståndet fullt och de fick börja sättas på en halvmeters avstånd, vilket visar hur viruset kommer närmare in i våra liv.Projektet kommer att avslutas
när antalet avlidna går över 6561 (81 x 81 blommor) och där ser det tyvärr ut som om vi snart kommer att befinna oss, eller om Folkhälsomyndigheten upphäver pandemin i Sverige. Det här projektet har blivit mycket uppmärksammat av både TV och större dagstidningar.


Det var ett område som med sina blommor i räta rader den här blåsiga och grå höstdagen var tankeväckande. Varje blomma betyder faktiskt en älskad anhörig som ryckts bort av detta eländiga virus. 


Bredvid står också ett klot föreställande en viruspartikel uppbyggd av dödskallar. 


 

 

 

 
11 kommentarer:

 1. Det blir verkligen mer påtagligt när man ser den där installationen... Ett hemskt läge vi lever i nu!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Visst blir det påtagligt och med de senaste rapporterna är det inte många platser kvar.

   Radera
 2. Det går en rysning genom mig när jag ser bilderna. Tänk om alla, kunde ta mer hänsyn och bete sig som vi ska, suck. Det är verkligen för jekligt tråkigt trist hemskt och så vidare. Vi är glada för var dag vi vaknar upp, likaså våra anhöriga och känner sig pigga.
  Avståndskram till er

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vi är också glada för varje dag vi får vara friska. Det är ofattbart att ett litet osynligt virus kan påverka hela vår värld. Ha det fortsatt bra! Kram

   Radera
 3. Men så vackert. Och makabert på samma gång! Visst har det krupit närmare, men här nere håller det på att avta så smått igen, vilket känns otroligt skönt

  SvaraRadera
  Svar
  1. Här i Falköping har det exploderat de senaste veckorna och vi känner flera som ligger hemma med positiva testresultat. Den här installationen gjorde att siffrorna fick en verklighet, många var det och var och en ett covidoffer...

   Radera
 4. Det blomsterhavet, om man får kalla det så, påminner lite om alla de kors vi såg i Frankrike på kyrkogårdarna efter stupade soldater. De var visserligen vita och blommor är betydligt bättre. Alla påminner oss om offren av något hemskt. För visst är både krig och Covid 19 hemska båda två. Vi hoppas verkligen att det snart kommer vaccin. Tänkvärda skulpturer.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vi gjorde också liknelsen med krigskyrkogårdarna i Normandie, lika exakta rader och båda är stora tragedier.

   Radera
 5. Vilken idé! Blev snyggt, en "levande" installation om dödsläget i Corona!Dit vill jag åka, när det blir dags att starta upp med Ellen igen! Ha det riktigt bra i Advent!!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det var vackert i all sin enkelhet. Jag hörde att han vill flytta installationen till något ställe där den kan få en permanent plats men jag vet inte hur, var eller om det blir så.

   Radera