lördag 12 december 2020

2020 - En tillbakablick på ett år vi aldrig hade kunnat tro vi skulle behöva uppleva....


 2018 och 2019 har vi så här års gjort en liten tillbakablick på vårt reseår. I år blir det ett annorlunda innehåll i den tillbakablicken. I flera år har vi haft som mål att göra fler utflykter i vårt närområde och i år har det äntligen blivit så (Vi har väl knappast haft något val..). Annars känns det som om många av våra planer gick i stöpet, men vi har hållit oss friska, har trots allt upplevt en hel del och snart kommer ett nytt år med nya förhoppningar och nya planer....Så här kommer en liten resumé över 2020.

Januari

Januari brukar vara en månad vi tillbringar mest på hemmaplan, så även i år. Vi hade turen att få se många havsörnar vid vårt besök på en av "Örnhelgerna" vid Trandansen, Hornborgasjön.


Jag (B-M) gjorde en riktig nostalgitripp till Uppsala där vi var sex "tjejer" från vår gymnasieklass som träffades en helg, så kul då jag inte träffat en del av dem på flera år.

Februari

Redan första dagarna på februari fick vi riktiga vårkänslor, solen sken från en klarblå himmel, så trots att temperaturen låg omkring nollan gick vi årets premiärrunda på Bergas 9-hålsbana. (Glädjen blev dock kortvarig då det åter kom blötsnö och slask).


I mitten av månaden åkte vi och njöt ett dygn på Säröhus Hotell och Spa, en perfekt avkoppling i gråvädret.


När det blir för mycket vardag brukar vi bryta av med ett par dagar i Stockholm, så också nu i februari. Vi bodde på vårt favorithotell, Downtown Camper by Scandic. Den här gången hade vi bokat in oss på deras spa, The Nest, med en otrolig utsikt.


Vi hann också med ett besök på utställningen "Art in Fashion", på Sven-Harrys museum i Vasaparken...


... innan vi såg "En värsting till syster" på Chinateatern. Nästa dag besökte vi Peter och Helena, (med bloggen freedomtravel.se) på deras husbåt i Pampas Marina innan vi tog tåget hem igen.


Mars

Den 2 mars åkte vi ner till Aguilas på spanska kusten. där hade vi tänkt tillbringa fem härliga veckor med golf, utflykter och kompisbesök i härligt väder.


Vad vi då inte visste och ingen hade några bekymmer om var något som hette Covid-19. Visst fanns det några fall i Madrid och en del i Barcelona men några diskussioner om att åka eller ej fanns det inte. Första veckan njöt vi utan några hot av virus men plötsligt efter 11 dagar stängde hela Spanien ner, vi blev instängda på vårt lägenhetsområde och gjorde flera försök att få en ny flygbiljett hem innan vi äntligen lyckades komma hem efter 11 dagar i lockdown. 


Vi kom hem 24 mars samtidigt som tranorna anlände till Hornborgasjön.


April

I april fick vi lära oss helt nya uttryck bl a "social distans", handdesinfektion blev ett inslag i vår vardag och vi fick nya vanor. Det var nu vi började utforska vår närmiljö genom vandringar som vi kombinerade med geocaching. Vi packade fikaryggsäck och gav oss ut i Västgötanaturen var och varannan dag.


I början av april hämtade vi ut husbilen från vinteridet och premiärturen blev en ganska kylslagen tillställning även om vårsolen sken. Vi valde en fricamping som definitivt var coronasäkrad och höll oss lydigt inom tvåtimmarsavståndet.


Maj

I maj fortsatte vi våra vandringar i hemmatrakterna bl a med olika vandringsleder längs Hornborgasjön och på Billingen.


En helgutflykt ut till Smögen och Ramsvik i strålande väder hann vi med......innan vi i slutet av månaden fick hämta ut vår nya husbil. Det blev en ny Laika Ecovip 409 och vi tror att vi kommer att trivas riktigt gott i den.


Juni

Premiärturen med nya husbilen gick till den fina trästaden Hjo och därefter upp till Kinnekulle.


Nu fick vi verkligen dela ställplatser och campingar med mängder med husbilar och ordet "SWE-mester" hördes överallt. Vi tillbringade ett par nätter i Djupedalen, utanför Vänersborg och det blev en helg med underbart väder och trevligt sällskap i Kungshamn. En fin månad men nog känns det lite sorgligt när vi fick avboka flygbiljett och hyrbil som vi bokat för en veckas rundresa på Island.

Juli

Även juli fortsatte på samma sätt, vandringar i närmiljön blandades med kortare utflykter inom regionen. Vi träffade Anna och Roger (med bloggen boihusbil.se) en regnig helg på Öckerö...


...och en helg fick vi ett efterlängtat besök av barnbarnet Ellen, som vi inte träffat på många månader. Vi tillbringade ett par nätter på Töreboda Camping och cyklade en dag efter kanalen.


Även helgen därpå blev det en färd till Göta Kanal, den här gången till Forsvik och Karlsborg.


Sista helgen i juli tillbringade vi nästan på hemmaplan tillsammans med Helena och Peter som reste längs Göta Kanal i Freedom. Vi besökte Varnhems kloster och Naturum, Hornborgasjön, innan vi åkte ut till Läckö och Spikens fiskeläge.


Augusti

Nu var mitt sommarvikariat slut och vi började med att hjälpa dotter Malin med familj, i Göteborg, att flytta. Därifrån fortsatte vi söderut till Tönnersjö GK, utanför Halmstad, för vår årliga husbilsgolf. På vägen dit gjorde vi ett besök på fina Tjolöholms slott.


Sedan åkte vi hem för att packa husbilen för en resa norrut utan att ha några tidsramar att passa. Det blir en underbar resa med ett otroligt sommarväder och många trevliga möten. Först träffar vi Linda och Pär (med bloggen reiselinda.se) i Gudinge hamn vid norra Upplandskusten.


Vi gör flera fina stopp, bl a vid Wij trädgårdar i Ockelbo och Söderhamn innan vi når ett av våra mål för resan Höga Kusten.


Här besöker vi flera pittoreska fiskelägen...


...och gör flera härliga vandringar bl a till Slåttdalsskrevan.


Sedan träffar vi Yvonne och Jakob (med bloggen JoYtillsammans) på Örnsköldsviks GK där vi spelar en runda och sedan fortsätter till Skeppsmalen och Skags Udde.När vi fortsätter norrut blir vi bjudna på lunch hos Benita och Rejo (@rantamor på Instagram)...


...innan vi når vår nordligaste punkt på kusten; Bjuröklubb, som också bjöd på fin natur och vackert väder.


Vindelälven och Mårdseleforsen blev vårt sista stopp innan vi åker upp mot Vildmarksvägen.


En natt sover vi vid Trappstegsforsen...


....innan vi de sista dagarna i augusti kommer till Stekenjokk och får se vårt livs första norrsken, så häftigt!


September

Resan fortsätter och vi gör ett nytt besök vid mäktiga Hällingsåfallet.


Sedan bär det söderut och vi stannar för en golfrunda på en av de mest natursköna banor vi varit på, nämligen Klövsjö-Vemdalen.


Fortsätter sedan söderut och efter ett par dygn vid Siljan och en förmiddag på knallröda lingontuvor kommer vi hem efter fyra veckor och drygt 340 mil. 


Det blev en riktigt bra resa även om våra planer (innan Corona) hade inkluderat Treriksröset, Nordnorges fjordar och eventuellt Nordkap. Nu var ju både Finland och Norge förbjuden mark så förhoppningsvis kommer fler chanser...

Väl hemma igen hann vi med ytterligare några turer innan september var till ända. Vi tog husbilen till Motala och besökte goda vänner, som bjöd oss på en fin sightseeing i den fina sommarstaden vi tidigare bara passerat. Sedan gjorde vi en helgtur till Hönö-Klåva för att se ställplatsen som utsetts till Sveriges bästa. Det var bara att inse att fler än vi tänkt den tanken..., Jisses, vad husbilar det var där....


Jag (B-M) åkte även på en resa till Vadstena med ett par väninnor, även denna bokad innan vi visste att Covid-19 skulle bli en del av vår vardag.


Oktober

Oavsett vad man tycker om hösten så känner vi att om den är som i år kan den få vara lång. Oktober bjöd på många härliga dagar på golfbanan och en sista husbilstur som gick till Varberg och Apelvikens Camping.


Vi hann också besöka våra vänner i Kungshamn innan de lämnade sitt sommarhus.Det blev ett par fina dagar med långa promenader och god mat. Allt med social distans, något som vi nu har lärt oss leva med.


November

Även början på november bjöd på ett strålande väder och vi fortsatte våra vandringar och utflykter i närområdet.


Innan smittotalet började stiga igen hade vi bokat ett paket på Smögens Hafvsbad, kallat Söndagsgourmet. Detta avnjöt vi nu i november och söndagen tillbringade vi på klipporna och en näst intill öde Smögenbrygga i en höstsol som faktiskt värmde.


Sedan var det dags att köra husbilen till sitt vinteride men med facit i hand blir vi nästan lite avundsjuka när vi ser alla som tänder sina adventsljus i husbilen ute på någon ställplats. En tröst är att vi snart går mot ljusare tider igen.

December

Nu har vi snart klarat av ett par veckor av årets sista månad och nu när smittotalen bara ökar, inte minst här i Falköping och umgänget med nära och kära ser ut att dröja allt längre alltmedan dagarna blir kortare och mörkare tycker vi det börjar bli mer än lovligt tråkigt. Här tar vi oss ibland en kvällsdrink via Skype med kompisar och pratar bort en stund, men annars är vårt umgänge ganska obefintligt.


Hur som helst kan vi bara hoppas att det hjälper att "Hålla i, Hålla ut och Hålla avstånd" så vi kan få ett 2021 med möjligheter att resa även utanför gränserna och kanske främst kunna få umgås med barn, barnbarn och goda vänner. Vi har så mycket planer för vänner vi vill träffa, resor vi vill göra, platser vi vill besöka och upplevelser vi vill vara med om så nu håller vi tummarna för ett härligt 2021, även om livet kanske aldrig återgår till det vi ansåg som normalt innan mars 2020.

 

10 kommentarer:

 1. Visst blev det ett annorlunda år, men ändå händelserikt med många härliga träffar med bloggvänner :-)
  Nu håller vi tummarna hårt för att 2021 ska bli ett friare år!

  Ha en fin Lucia :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, nog blev det ett annorlunda år men vi kan bara hoppas detta lilla virus försvinner 2021.

   Radera
 2. Sådär ja, ännu en trevlig sammanfattning av året. Oj vad ni varit aktiva med att träffa bloggvänner ute i det fria, trevligt.
  Hemma hos ägarna är det också Skype, teams och allt vad det heter, allt för att ändå ha kontakt mera nära homosapiens.
  Nu väntar nog ägarandel bara in vaccinet som kanske är den enda räddningen i detta (det känns så iaf).
  Allt gott och trevlig lucia och tredje advent!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Här väntar vi också på att det börjar vaccineras. Med facit i hand har vi haft ett bra år, men nog är det tradigt att inte få träffa nära och kära, inte kunna gå på några kulturevenemang osv.
   Nu får vi hålla ut ett tag till och hålla alla tummar att det blir bättre.
   Ha det så gott!

   Radera
 3. Vilken fin sammanfattning av året! Ni har hunnit med många fina resor och vandringar! Vi får innerligt hoppas att 2021 blir ett Gott/bättre År!
  Vi önskar er en riktigt GOD JUL!!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Även om vi ibland tyckt att vi bara gått omkring här hemma så visst har vi gjort en hel del. Nu hoppas vi på ett fint/bättre 2021 så vi kan få träffa våra barn, barnbarn och vänner lite mer.

   Radera
 4. Men oj vad ni har hunnit med mycket trots att året inte blev som tänkt. Härligt att ni varit/är krya. 2021 kan bara bli ännu bättre. Önskar er ett Gott Slut och ett Gott Nytt!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Visst är det viktigaste att vi fått vara friska, detta underliga år! Nu blickar vi framåt och förhoppningsvis kan vi skönja ett ljus i tunneln...

   Radera
 5. Ha nu en riktigt fin julafton - GOD JUL!

  SvaraRadera