måndag 9 november 2020

Söndagsgourmet på Smögens Hafvsbad

 


Då det av förklarliga skäl inte blir någon längre resa november 2020 kände vi att lite miljöombyte ändå skulle kännas bra. När vi undersökte olika alternativ inom ett inte alltför stort avstånd fastnade vi för ett paket kallat "Söndagsgourmet" på Smögens Hafvsbad. Det innefattade en övernattning med frukost och en femrätters meny på söndagskvällen. Dessutom fick man boka ett tvåtimmars pass i deras spa. Då det lovades blå himmel och sol vid västkusten på söndagen tyckte vi det kändes bättre att tillbringa de ljusa timmarna utomhus än tillsammans med okända människor inomhus nu när virusspridningen tagit ny fart. När vi åkte hemifrån i går förmiddags låg dimman verkligen tät och inte verkade den lätta även om vi närmade oss kusten...


...men som genom ett trollslag några km innan Smögenbron försvann dimman och solen lyste från en klarblå himmel. Vi parkerade på Smögens lilla torg och packade ner var sin Ceasarsallad i ryggsäcken och gick iväg ut mot klipporna vid Valleviks badplats. 


Där fick vi en härlig utsikt mot havet och hittade en bänk  mot en klippa där vi kunde äta vår lunch och njuta av en sol som värmde skönt och detta den 8 november!!

Sedan fortsatte vi strosa över klipporna och sedan ner mot Smögenbryggan, som vi nog aldrig sett så öde. 
Enstaka flanörer mötte vi och några satt på Göstas Fiskekrog, som troligen var den enda öppna restaurangen. Där stannade vi också och slog oss ner på uteserveringen med en öl.


Tänk att kunna sitta så här den 8 november!

Vi tog sedan den obligatoriska vägen förbi Smögens mest fotograferade fiskebodar på väg till bilen.Vi tröttnar aldrig på den här vyn i lågt stående eftermiddagssol!

När vi sedan checkade in på Smögens Hafvsbad är det verkligen en byggnad med historia. Det invigdes år 1900 och blev därmed Bohusläns sista kuranstalt. 

 

Man kan läsa i gamla skrifter från förra seklets början att ”Smögen synnerligen är lämpligt för dem som genom några veckors friluftsvistelse vid hav och klippor ämna rekreera sig efter vinterns intellektuella ansträngningar”. Vi kan bara instämma i att det kändes lika bra nu, 120 år senare, när vi gick ner i matsalen för att beundra utsikten och tog en kopp kaffe.När vi kom till vårt rum blev jag (B-M) överraskad med en bukett vackra rosor eftersom det idag, måndag var min födelsedag. Sedan firade vi med ett glas bubbel innan det var dags  för vår middag, som vi bokat till kl. 19.På menyn stod: Svampsoppa, Ceviche med pilgrimsmussla, fänkålssallad och lite annat gott, Rostad hjort m portvinssås, Lokala ostar m tillbehör och slutligen Chokladmousse m bär.


Det mesta smakade riktigt bra även om hjorten inte hörde till våra favoriter. Hur som helst blev det en riktigt bra avslutning på en härlig höstdag på fina Smögen.

Idag vaknade vi till en gråmulen dag så efter en hotellfrukost, som fick högsta betyg åkte vi hemåt. Dock kände vi att vi behövde en rejäl promenad så vi åkte upp på Hunneberg och gick en vandring runt sjön Eldmörjan innan sista etappen hem till Falköping. 

13 kommentarer:

 1. Vilken trevlig liten minitripp! Vackra omgivningar också :-) Fast jag kan tycka att Smögens HAFSbad låter lite slarvigt... ;-)

  Ha det gott!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det var en riktigt mysig tripp! Sedan måste vän av ordning kommentera att det heter Hafsbad och inte Hafsbad men skit samma, härligt var det...

   Radera
 2. EfterskottsGrattis här på bloggen också. Ni fick det riktigt fint i Smögen, skönt att slippa trängseln.
  Ha det fint i hösten

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack, tack! Då får jag väl gratta dig två dagar för tidigt! Tänk att nästan alla ställen är så mysiga off-season!

   Radera
 3. Grattis i efterskott. I år har det inte blivit någon tur mot västra sidan....men det kan bli lite längre fram. För visst vill vi ut och åka med husbilen och någon snö lär det nog inte bli än på ett tag. Smögen brukar vi besöka i slutet på augusti och början på september, när semestrarna är över och det är mindre folk i farten. I år var det stugförsäljning som satte stopp för det. Vår bil står färsig för avgång när vi känner för det. Fina bilder från Smögen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för gratulationen. I dessa tider får man ta alla tillfällen att få lite fest i vardagen även om vi inte brukar fira våra födelsedagar som något speciellt. Mysigt att ha husbilen resklar och någon vinter ser det ju inte ut att bli...

   Radera
 4. Vilken mysig utflykt! Helt rätt att ta sig ut och försöka göra något, särskilt när solen tittar fram. Och stort grattis i efterskott!!!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det blev en så mysig utflykt och när vädret var på vår sida kunde det inte bli bättre. Tack för grattis hälsningen!

   Radera
 5. Ett stort grattis i efterskott från mig och ägarna!
  Smögen är så fint och ägarna gjorde en utflykt dit i somras, såg dock ut att ha varit lite mer folk där då.
  Allt gott!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack! Visst är Smögen fint alla årstider men det här ljuvliga vädret i november slår nästan det mesta!

   Radera
 6. Stort grattis B-M . Härligt att ni kunde njuta av Smögen och Havsbadet. Visst känns det lite konstigt när turisterna dragit därifrån och mangården rå om Smögen nästan själv.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tackar! Vi har nog aldrig sett Smögen så folktomt men ändå så fint. Det blev en jättefin helg!

   Radera