lördag 6 oktober 2018

Matnyttig lördag

Efter vår tur till svampskogen för två veckor sedan har vi nästan väntat på ett nytt tillfälle att återvända ut i de härliga skogarna för att se om trattkantarellerna vuxit till sig.
Idag hade vi inget inplanerat utan gav oss ut efter frukost och nog blev vi rikt belönade.
Trattkantareller är ett underligt släkte; först ser man inga, sen ser man inga och plötsligt finns de överallt....(och då är lyckan total!)


Vi fick ett par timmars rejäl promenad och flera kg av skogens läckerheter för vinterns goda måltider.

På väg hem stannade vi vid Ekornavallen och fikade. 
Ekornavallen är ett område med domarringar, resta stenar och de allra äldsta lämningarna är fyra gånggrifter och en hällkista. De här monumenten uppfördes under bondestenåldern och var avsedda för en släkt och kan innehålla resterna efter mer än hundra gravsatta människor. Gravarna är mellan 4000 och 5000 år gamla. För att rädda Ekornavallen samlade man in pengar och köpte området 1944. Det skänktes sedan till Vitterhetsakademin. Samtidigt pågick också en omfattande restaurering av fornlämningarna.
På Falbygden finns faktiskt ca 250 av de totalt 400 kända gånggrifterna i Sverige. Man tror att det beror på att den bördiga jorden här gjorde att trakten blev relativt tätbefolkad vid den tiden.Denna gånggrift kallas för Girommen, som ursprungligen betyder Jätteugnen. Förr i tiden trodde man att jättekärringen från Brunnhemsberget lagade sin mat här.
Tack vare vår fikarast fick vi en dos kultur också!
För er som läser det här och inte är från de här trakterna vill vi verkligen rekommendera vägen från Falköping, längs Hornborgasjön, till Varnhem och sedan vidare över Skövdevägen genom Valle härad. Det är en alldeles underbar väg speciellt på våren när Hornborgasjöns fåglar kommit, Billingens sluttningar är täckta med blommande körsbärsträd och Drottningkullarna är gula av gullvivor.
Man har gjort en turistsatsning som kallas Kulturväg Skaraborg, väl värd att titta närmare på.


När vi kom hem kände vi att vi inte fått nog av uteliv så det var bara att byta från skogskläder till golfkläder och åka ut till Berga golfbana.


När vi sedan kom hem smakade det perfekt med en riktig höstmåltid med porterstek och lite stekta trattisar tillsammans med ett glas rött vin.


Konstigt nog hade ingen rensat vår svamp medan vi var på golfbanan så det var bara att slå sig ner vid bordet och ta sig an detta medan höstmörkret sänkte sig utanför altanfönstren. Nu när svamptorken surrar känner vi oss otroligt nöjda med vår lördag!  

5 kommentarer:

 1. Vilken fantastisk skörd ni fångat! Har lärt mig äta svamp ganska nyligen så känner jag har mycket smakupplevelser kvar att njuta av. Så lite avis är jag allt på ert förråd, men inte på rensandet ;)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det går ganska bra att rensa trattisar. De är hyfsat rena och torra (även om de är små och många). Med trevligt sällskap och ett glas rött bredvid går det ännu lättare.
   Du har verkligen mycket gott att utforska på svampfronten...

   Radera
 2. Vilken härlig svampskörd ! Så bra de här torkarna är, jag är så nöjd med min. Det blev inga grattisannonserna för mig i år, men jag har kvar från förra året så det gör ingen ting.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Visst är svamptorken bra, även om den mest använts till äpplen i år. Rättstavningsprogrammen kan förvränga texten ordentligt; Jag tror "grattisannonserna" blir bra i såsen...

   Radera