måndag 29 oktober 2018

Vann Spa

I dagarna två har vi  (3 nuvarande och en f d arbetskamrat) gottat oss på Vann Spa, vackert beläget vid Gullmarsfjorden, några mil innan Lysekil.Platsen har en lång historia. Fastigheten, som hette Lingatan, var privatägd till 1920, då den köptes av Göteborgs stad. De anordnade ett skyddshem för så kallade vanartiga flickor. 1955 gjorde Kriminalvårdsstyrelsen om gården till en fångvårdsanstalt och semesterhem för långtidsfångar. En av de mer "prominenta gästerna" ska ha varit Clark Olofsson, som dock avvek i förtid.
1978 köptes området av fackförbundet Metall och 1983 invigdes kursgården Lingatan. Här hade man fackliga kurser och utbildningar fram till 1997. Då övergick  den i privat ägo och döptes till Lingatan Hotel & Conference. Vid årsskiftet 2007/2008 köptes anläggningen av de nuvarande ägarna . En totalrenovering gjordes och 2009 invigdes Vann Spa och Konferens. Vann är det gamla bohuslänska ordet för vatten och vattnet är ju det centrala på anläggningen. De nya delarna av Vann är ritat av Gert Wingårdh.
Nere vid vattnet ligger Strandbastun. Den utnyttjade vi inte, eftersom utetemperaturen inte lockade till en promenad i badrock dit ner (men något ska sparas till nästa gång).När vi installerat oss i våra rum njöt vi några eftermiddagstimmar i bastu och bassänger.

Redo för spa
I Djävulens Pool (skönt var det trots namnet)
Efter en Aperol Spritz och lite tilltugg var det dags att bege sig till matsalen.


Vann är känt för sin goda mat och kvällens middag gjorde ingen besviken. Till förrätt serverades vi Sotad kryddbakad ryggbiff m. Källbytomater/Hasselnöt/Sherrycreme.
Huvudrätten bestod av Torskterrin m. Tång-fänkålsaska/Betor/Blanquette/Kräftvierge. Några bilder på läckerheterna finns inte; De fotograferades inte - de åts och vi njöt.
Efter en natts god sömn och en härlig frukostbuffé var vi redo för nya spaupplevelser. Jag testade "fiskpedikyr" för första gången. Det var en kittlande upplevelse, men jag tror faktiskt att fötterna blev betydligt mjukare efter Garra Rufa - fiskarnas "måltid".Efter utcheckning och lunch fick vi vända hemåt, avslappnade och trötta efter ett skönt dygn och redo för några nya arbetsdagar!

 


12 kommentarer:

 1. Vad härligt och trevligt ni verkar ha haft det!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja visst är det skönt att få komma iväg och bara må gott i goda vänners sällskap.

   Radera
 2. Så mysigt med spa och fiskpedikyr. Det där med fiskpedikyr skulle jag vila prova. Spa med massage har jag fått i 60 års present och det var också skönt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är otroligt skönt att bara få koppla av och njuta av värme och bad.Fiskpedikyr var faktiskt riktigt skönt!
   Visst är det en bra present att få en sådan upplevelse!

   Radera
 3. Så härligt ni verkar haft det. Har varit ett par gånger där och deras olika bastun och pooler med olja dofter var fantastiska. Trevligt att få lite tjejhäng med god mat o dryck . Du får hälsa alla så gott

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vann ligger verkligen fint vid Gullmarsfjorden och var riktigt mysigt. Dessutom var deras restaurang riktigt bra.
   Dit kan jag gärna åka igwn.

   Radera
 4. Vilket fint spa det ser ut att vara! Kul med fiskspa oxå, det har jag inte provat ;)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det var ett riktigt mysigt ställe och är såkert lika fint alla årstider.
   Fiskspa var en ny upplevelse för mig också och faktiskt känns fötterna betydligt mjukare efteråt.

   Radera
 5. Det där såg riktigt mysigt ut. Fiskpedikyr är kittlande skönt hihihi har gjort det ett par gånger och fötterna blir så fina efteråt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja visst är det mysigt att bara få koppla av och njuta. Fiskpedikyr kan jag tänka mig fler gånger.

   Radera
 6. Glömde ju tipsa om er fina blogg bland de nya husbilsbloggarna i vår novemberlista ... Har lagt till er nu! Har också lagt in en länk till er blogg på vår länksida. https://www.freedomtravel.se/infor-resan/lankar/

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vad kul att vår i vårt tycke ganska anspråkslösa blogg hamnade där. I kväll har jag försökt få ihop vår "novemberlista".

   Radera