söndag 23 september 2018

Höstutflykt till svampskogen

Då vi ställde in vår planerade husbilstur till Blekinge inför hotet om Knuds framfart fick vi istället en helg på hemmaplan.
Då både fredag och lördag inbjöd till innearbete var det så härligt att vakna i morse och titta ut på en blå himmel, strålande sol och betydligt mindre vind.
Efter frukost packade vi in fika och stövlar i bilen och begav oss till skogs.
Eftersom det avverkats en hel del sedan förra hösten vi var här ute fick vi ett ordentligt motionspass över alla granar som låg över "stigarna".
Vi hade nog trott att trattkantarellerna skulle vara fler och större efter allt regn, men vi får väl ge oss ut på en ny tur om några veckor. 


Vi fick i alla fall med oss lite trattisar, några gula kantareller och en hel del soppar i svampkorgen.
Vi trodde nog att säsongen för Karl Johan och dess släktingar skulle vara över, men de vi hittade var jättefina och inte ett dugg maskangripna.

När man tröttnat på att plocka svamp kan man fotografera de som inte hamnar i korgen.

Efter vårt skogsbesök stannade vi och fikade med utsikt över Hornborgasjön. Till kaffet åt vi "utflyktsmuffins" med banan och blåbär i, efter ett säkert 30 år gammalt recept. Dessa muffins saknades inte i mina tjejers utflyktsryggsäckar under deras skoltid.

Inget smakar väl så bra som fika efter några timmars skogspromenad.
Vid Hornborgasjön börjar träden få höstfärger.
När vi kom hem skyndade vi oss att fixa lunch för en sådan här härlig höstdag måste man utnyttja. Det blev en golfrunda på hemmabanan i Falköping. 
Vad kvällens måltid bestod av är väl inte så svårt att gissa; Varma mackor med smörstekt blandsvamp, lite grönt och ett glas rött. (Och i morgon står det svamprisotto på menyn).


Nu är det bara att  hoppas på en riktig Brittsommar och en fortsatt härlig höst.4 kommentarer:

 1. Kan tänka mig att de där svampmackorna var rena himmelriket! Så tacksam att mina smaklökar ändrat sig med åren, numera älskar jag kantareller -n något jag mådde illa av att bara känna lukten av tidigare. Hoppas på fler soliga fina höstdagar för er!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jo tack, svamp hör till delikatesserna enligt oss, men i år verkar de vara svåråtkomliga.... Förra året plockade vi drygt 15 kg Karl Johan, så svamptorken gick i flera dygn.
   Vi hoppas också på fler fina höstdagar men i morse var det frost bara ett par mil från Falköping...
   Det slipper ni som är på väg söderut!

   Radera
 2. Kul att jag äntligen har hitta fram till eran trevliga blogg med väldigt fina bilder. Vet inte men det har inte gått att bara klicka på eran kommentar, från min blogg.
  Härligt att gå i skogen och att ni hittade svamp. Ingen av oss har haft tid med skogsbesök sedan vi kom hem innan helgen. Hoppas hösten håller i sig ett bra tag.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kul att du hittat till oss (varför det inte går att bara klicka på kommentaren har jag inte en aning om). Vi startade upp vår lilla blogg innan årets husbilssemester, istället för min gamla handskrivna resedagbok och det var verkligen en helt ny värld för oss. Eftersom vi tycker det är kul att fotografera så får vi in lite bilder också. Tidigare har vi bara läst många härliga bloggar, däribland er och fått massor med bra tips på färdvägar och sevärdheter.
   Nu får vi bara hoppas på en fin höst, så det kan bli några fler husbilsturer på hemmaplan. I morse var det frost här i närheten så det är väl bara att acceptera att vi går mot kallare tider.

   Radera