torsdag 16 augusti 2018

Flatruet - Sveriges högst belägna landsväg

När vi lämnat Tännäs åkte vi mot Funäsdalen för att sedan fortsätta upp mot Flatruet.


Omgående blev det grusväg, som inte var det jämnaste vi åkt på. Landsvägen över Flatruet, som förbinder Funäsdalen i söder med Ljungdalen i norr invigdes 1938 och har sin högsta punkt 975 m ö h. Detta gör vägen till Sveriges högst belägna landsväg. 
Vägen är ofta stängd nattetid och vid hårt väder. Vid klart väder har man fri utsikt mot fjällvärlden, speciellt norrut mot Helagsfjällen.
En mängd renar uppehöll sig på och invid vägen.Vi gjorde ett par stopp för att beundra utsikten även om molnen började dra in.


När vi kom upp till rastplatsen vid vägens högsta punkt stannade vi för natten.
Det blev en liten sen eftermiddagsvandring, men de fina utsikterna över fjällen västerut gick vi miste om.

Nu märker vi verkligen att det är ljust betydligt längre på kvällarna, trots att vi inte nått så långt norrut.
Kvällen och natten blev en blåsig historia, med lite regn stundtals. Efter en rejäl grötfrukost var det bara att skumpa vidare på grusvägen mot Ljungdalen.

4 kommentarer:

 1. Vilka härliga vidder! Vackert! Gillar också renarna :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Visst har vi vacker natur här hemma. Tyvärr inföll min ledighet precis när vädret började slå om. Vi har bokat ett par nätter på fjällstationer för att candra men just nu ser det ut som om både regn och kraftiga vindar nalkas så vi får se hur det blir.....

   Radera
 2. Hoppas vädret blir bättre så ni kan göra det ni planerat.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Om du läser nästa inlägg får du se att det inte blev någon vandring. Det verkar kört för oss att komma runt Jömtlandstriangeln.

   Radera