onsdag 15 augusti 2018

Fjällvärld och myskoxar

Igår började vi dagen med en härlig golfrunda på Mora GK. För första gången på länge hade vi ett precis lagom "kortärmsväder". Vi njöt och spelade riktigt hyfsat (med våra mått mätt).


Efter lunch fortsatte vi upp mot Sveg och där tog vi vägen mot Hede, en väg vi aldrig åkt förut. Vi stannade på Sonfjällscampen i Hedeviken, några km före Hede. Det var en härlig plats så vi tog en skön kvällspromenad med våra kameror innan vi satte oss ute och åt kvällsmat med Sonfjället i blickfånget. 

 
Idag vaknade vi upp till ännu en solig dag och efter frukost fortsatte vi till Tännäs. Där hade vi bokat ett besök på det enda myskoxcenter som finns. 1972 kom fem myskoxar över till Härjedalen från Norge. På 80-talet ökade flocken och var som mest ett 30-tal djur. Numera finns 13 vilda djur kvar. På myskoxcentret bedrivs avel, men numera får djur inte placeras ut i naturen utan de kalvar som föds hamnar för tillfället på djurparker. I hägnet som vi åkte ut till fanns mamma Helga och kalven Ullis + en gigantisk hanne, Härje.

Helga och Ullis


Härje, drygt 450 kg muskler
 

 Vi fick se alla tre när de kom ner genom skogen för att förse sig av matransonen.
Ett unikum är att myskoxarna inte är släkt med varken oxar eller bufflar utan är faktiskt en get!
Vi besökte också Härje Brygg, ett lokalt bryggeri i Tännäs. Vi inhandlade några flaskor öl och sex ölglas. Smakar det bra finns deras öl i Systembolagets beställningssortiment.


På eftermiddagen fortsatte vår resa upp på fjället, men mer om det senare....

2 kommentarer:

 1. Tur att de är inhängande skulle inte vilja möta en sån bjässe på promenaden.

  SvaraRadera
  Svar
  1. De här djuren går definitivt inte att tömja så ingen får vistas i deras stoea hägn. Ett möte ute på fjället vill man inte heller ha, när man får veta att de här kolosserna springer 60 km/h.
   Häftigt att se dem hur som helst.

   Radera