lördag 3 april 2021

Husbilspremiär med strul

 


När vi äntligen kunde hämta hem Laikan från verkstaden, nyservad och med nya bränsleslangar var vi minst sagt sugna på att vårrusta bilen och ge oss iväg på premiärtur. Först var vi naturligtvis nyfikna på hur vår nya bordsskiva skulle bli, och den blev vi riktigt nöjda med. Helt plötsligt kunde vi ta oss fram i bilen och det kändes betydligt rymligare och drar vi ut den kan vi plötsligt utnyttja alla sittplatser.  


Vi jobbar på men vid onsdag lunch kommer nästa bakslag. Gasoltuberna sätts på plats, spis och kylskåp startar snällt, men sedan ska värmen testas. (De hotar ju trots allt med nattfrost). Då kommer ett larm, som har med temperatursensorn att göra och hur vi än läser instruktionsbok och får telefonhjälp från "Din Husbil" i Jönköping förblir det kallt och larmet blinkar.... Istället för att åka iväg på påskresa tidig skärtorsdagsmorgon får Lars åka ner till Jönköping för att få hjälp i verkstaden. Det blev ingen säker "diagnos" men troligen var det någon glappkontakt bakom sensorn?? men hur som helst kom bilen hem med fungerande värme och utan blinkande larm! Vi kände inte för att åka någon längre sträcka och kanske komma fram till en full ställplats, då klockan började närma sig 16 när vi packat in lite kläder och mat. Istället upprepade vi förra årets första övernattning och åkte de knappa tre milen till sjön Lönern och den lilla ställplatsen som finns där.


Här fick vi en härlig, men snart ganska kylig kväll, trots att vi tände en rejäl brasa på grillplatsen så vi kunde avnjuta vår skärtorsdagssupé, bestående av grillad korv med bröd.På långfredagens morgon vaknade vi till en grå och dimmig morgon, men innan vi hunnit äta frukost kom två olika sällskap och lade i sina båtar för att ge sig ut på fisketur.


Vi beger oss söderut och målet var Store Mosse, en av Sveriges 30 nationalparker några mil norr om Värnamo. Vi har räknat efter och någon av oss, eller båda har besökt 8 nationalparker, så det här ska bli den nionde att bocka av. Hur vi nu bar oss åt vet vi inte, men missade avtagsvägen från E4:an gjorde vi och vips var vi framme i Värnamo. Vad gör man då i Värnamo en kall, mulen dag i början på april? Vi frågar Google och boken "Nya Underbara Sverige".


Hos båda blir vi rekommenderade att besöka Vandalorum. det är ett museum, som öppnades 2011 och har fokus på design. Namnet fick museet efter vandalerna, ett vandringsfolk med anknytning till Småland. Genitivformen Vandalorum kommer från drottning Kristinas gravsten i S:t Peterskyrkan, i Rom, (vandalorum reginae,vandalernas drottning). Museet ryms i tre röda lador efter Renzo Pianos koncept, inspirerat av lokal byggnadsstil och material. Här visas varierande utställningar och just visades "Resan som Redskap för nordiska formgivare 1940-2020". här visades hur formgivare har påverkats av sina resor världen över.

Lisa Larson

Josef Frank


I nästa Lada fick vi gotta oss i systrarna Lisbet och Gocken Jobs konstnärskap i både textil och keramik. Det var riktigt intressant att få se hur de än i dag trycker de vackra tygerna för hand i Leksand.Ibland blir det lite för mycket av det goda.
I Lada 3 visades en utställning av Markus Vallien, "Den svaga utbrytarkungen". Som vi ofta säger; All konst är inte vacker eller också är det vi som inte fattar storheten i den.På Vandalorum finns också en restaurang, Syltan, som blev vinnare av Årets Kulturrestaurang, 2018. Där hade de även smörrebröd som Take Away och två boxar fick följa med oss ut till husbilen till lunch. De tre smörrebröden var gjorda på rågbröd och innehöll matjesill, ägg och potatis, färsbiff med dijonmajo och picklad rödlök samt en med rökt lax, pepparrotskräm och dill. 


Det smakade riktigt bra och nu var vi redo för att vända kosan mot Store Mosse. 


8 kommentarer:

 1. Vad skönt att det ordnade sig med värmen så ni kunde komma iväg på premiärturen :-)

  En del konst gör skäl för sitt namn och är helt enkelt bara konst-ig... Det konstigaste konstmuseet jag någonsin har besökt var detta:

  https://amacasa.wordpress.com/2016/09/30/nar-ama-sjalv-far-valja/

  Det är kanske inte så konstigt att det oftast är Anders som väljer vad vi ska åka och titta på ;-)

  Ha en glad påskdag!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det här med konstmuseum kan vara ett tiktigt lotteri. Jag ska leta upp ditt blogginlägg och se vad det var för tjusiga saker ni fick beskåda...

   Radera
 2. Vad trist med ett sånt fel. Hoppas det ”bara” var glapp så ni slipper fortsatta problem.
  En riktigt fin plats ni har så nära. Den kanske får fler besök under året.
  Allt gôtt

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vi håller också tummarna för att det "bara" var lite glapp och att vi i fortsättningen ska kunna få värme när vi behöver. Visst är platsen vid Lönern fin men det är en typisk övernattningsplatser utan något att göra och sommartid är det nog ganska mycket människor här eftersom de lägger i sina båtar för fiske här.

   Radera
 3. Härligt att ni kom iväg och att ni hade värme. Vilket trevligt museum ni hamnade på. Tänk att ha en sådan blommig hammock dit humlor och bin kom hihihi

  SvaraRadera
  Svar
  1. Visst är det kul att komma till helt oplanerade ställen, ibland kan det bli över förväntan. Det vore väl något för dig och dina symaskiner att fixa en helblommig hammock. De tygerna klipper man inte gärna fel i, ca 1800 kr/m.

   Radera
 4. Som vi tidigare konstaterat det finns fina platser på nära håll. Glädjande att ni kom iväg och hoppas nu att allt fungerar för nätterna är kalla. Museumet verkar riktigt fint . Gillar Jobs och Josef Frank.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Visst är Jobs handtryck och även Josef Franks mönster helt gudomliga. Som jag kommer att sakna mitt rödblommiga kök och Vårklockorna i gästrummet när vi flyttar till vitmålade väggar....

   Radera