måndag 20 juli 2020

Karlsborg - En gång Sveriges "reservhuvudstad".Efter frukost på vår parkering i Forsvik släpper vi handbromsen och åker oss den dryga milen till Karlsborg. Inatt ska vi inte bli utan ställplats så vi beger oss till Segelsällskapets ställplats. Den ligger centralt med gångavstånd till centrum. Enligt Camper Contact finns här 42 platser och visst blir det fullt innan kvällen. Den här säsongen är servicehuset stängt, men man har tillgång till el på de flesta platser och kan tömma gråvatten och toaletter. Kostnad 150 kr/dygn. Det vi tycker är synd är att sjöutsikten mot Bottensjön nästan är helt skymd av sly, lite röjning skulle verkligen inte skada.


Efter lite fika travade vi iväg längs Vätterstranden för ett besök vid fästningen.
Karlsborgs fästning har en fascinerande historia. Idén om att bygga den kom upp när Sverige förlorat Finland till Ryssland i kriget 1808-09. Då kom Rysslands gräns betydligt närmare Stockholm. Sveriges försvar omorganiserades och blev koncentrerat till ett antal fästningar varav Karlsborg skulle bli den viktigaste och fungera som Sveriges reservhuvudstad. Hit skulle kungafamiljen och regeringen flyttas i händelse av krig. Även landets guldreserv skulle förvaras här och detta skedde också under andra världskriget då Riksbankens guldreserv, totalt 141 ton fördes hit. 
Vi som kom längs strandpromenaden kommer till fästningen genom Götiska Valvet. Porten pryds av Carl XIV Johans namnchiffer. 


På insidan av porten sitter den här skylten som berättar att kungen, den 24 juli 1832 (om jag tytt de romerska siffrorna rätt), lagt grundstenen under porten och samtidigt gett fästningen namnet Carlsborg.


Fästningsbygget började 1819 och beräknades ta 10 år men blev inte klart förrän 90 år senare och då var den helt omodern som fästning. Innanför vallarna finns en hel stad, eftersom det var tänkt att man skulle kunna bo här en längre tid.
Fästningen är statligt byggnadsminne sedan 1935 och förvaltas sedan 1994 av Statens Fastighetsverk.
Den mest imponerande byggnaden är det mäktiga slutvärnet. Det är 678 meter långt och byggdes 1844-66. In mot staden fick det en civil utformning med röda tegelväggar och stora fönster... 


...medan utsidan byggdes av stora kalkstensblock och försågs med nästan 300 skottgluggar ut mot området med vallgraven.
I slutvärnet ligger också Garnisonskyrkan. Förutom att vara en militär kyrka skulle den fungera som plenisal för riksledningen i krigstid.Det vackra korset på altaret är komponerat av glaskonstnären Erik Höglund och kom till kyrkan vid renoveringen 1969.


I mittskeppet hänger den s.k. bajonettkronan. Den består bl. a. av 276! bajonetter från gevär m/1861.


I slutvärnet finns även ett museum.

Modell över fästningen.Även i år kan man gå en "Historisk Äventyrstur", under högsäsong 6 ggr/dag. Vi har gått en liknande mycket intressant tur tidigare och tyckte det såg ut som om det var lite dåliga avstånd i grupperna även om deltagarantalet minskats från 40 till 25 personer/grupp.
Har man mindre barn med sig kan man gå "Lilla Skattjakten" på egen hand och efter att ha letat reda på skatten får man en fin belöning.
Vi strosade runt i staden och tog en fika på en av serveringarna vid Fästningstorget.


Soldathemmet


På vallen med slutvärnet i bakgrunden.

Sedan fortsatte vi ut på vandringsstigen (som även går bra att cykla på) mot Vanäs fyr, längst ut på udden.  
Vi passerar Fallskärmsjägarskolan...


... och kaponjären (en utstickande del i ett befästningsverk) Strykjärnet med idag igenmurade skottgluggar. 


Vanäs fyr är byggd 1892 och är den näst äldsta och med sina 11 m den högsta fyren i Vättern.  Längs strandkanten satt människor på flera ställen, med fikakorgar och trangiakök, och njöt av den härliga dagen, så nu började vi också bli riktigt hungriga.
Vi skyndade därför på stegen hem till husbilen och stillade hungern med grillat kött och potatissallad.


Fram mot kvällen blev det ytterligare en liten promenad, den här gången fram till kanalen.
Där var det full fart på uteserveringar, minigolfbanan och andra begivenheter.
Vi promenerade till kanalens utlopp i Vättern och tog en sväng över Karlsborgs fina, välskötta camping som också såg i princip fullbelagd ut.


Visst ser det tråkigt ut när kanalbåten får stanna på land den här sommaren...


... men vi fick istället se ett annat originellt flytande fordon.


På söndagen vaknar vi till en varm men molnig dag och det passar oss bra då vi tänkt oss ut i blåbärsskogarna norr om Karlsborg.
Blåbär finns det gott om, men det är nog bara att inse att våra kroppar inte är 25 år längre och inte vana vid sådant här jobb.Sedan var det bara att åka hemåt och fortsätta arbetet...


...men nog är det rikedom att kunna njuta av havregrynsgröt de luxe med färska blåbär en vanlig måndagsmorgon.10 kommentarer:

 1. Ni har ju hittat en massa kul saker att titta på :) Det är nog rätt så fullt på många ställen har vi hört. Dock utom i Skellefteå på campingen ....vad vi vet i alla fall :)) Men wow så mycket blåbär ni hittat, bra jobbat. Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tittar man sig omkring finns det otroligt mycket sevärt inom vårt närområde.
   Visst är färska blåbär otroligt gott (men det känns i kroppen dagen efter... 😉)

   Radera
 2. Wow, detta blå är som guld för min manlige ägare, och så mycket ni hittat. Måste vara ett riktigt blåbärsår.
  Det verkar som ni och ägarna måste vara i tid till ställplatser försatt få en plats.
  Allt gott och kör försiktigt!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Visst är blåbär nästan guld värt och i år är det nog ovanligt gott om dem.
   Det är lite synd att man måste komma till sin nattlogi på förmiddagen för att få en plats.

   Radera
 3. Vilket skojigt flytande fordon :-D

  Jösses... Guuu vad gott med svenska blåbär! Kan verkligen sakna dom. Här finns bara dom stora som är vita inuti och dom är inte alls lika goda. Frysta svenska finns det på dom skandinaviska affärerna men det är ju inte riktigt samma sak som färska, nyplockade :-)

  Ha det gott!

  SvaraRadera
 4. Svenska blåbär är riktigt gott och går inte att jämföra med de odlade.
  (men i brist på annat får de duga!)
  Visst var "bilbåten" häftig!

  SvaraRadera
 5. Så mycket blåbär ni plockat, Herre min ...min rygg känner att det skulle den inte orka. Jag plockar lite i taget och njuter av skogen och fika . Goda o nyttiga bär och om man bakar blåbärsmuffins lite mindre nyttiga

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det måste ju vara nyttigare med blåbärsmuffins än med muffins utan bär. Våra kroppar är inte heller gjorda för bärplockning men i fortsättningen blir det bara mindre mä gder.

   Radera
 6. Karlsborg passerade vi i år, men vi har varit där några gånger tidigare. Men oj vad blåbär ni plockat! Så gott och nyttigt, men min kropp vill tyvärr inte vara med om plockning längre. Som tur är finns det bär att köpa, men saknar trädens sys när hinkarna fylls!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Visst är det rofyllt och skönt att gå i skogen även om det känns i kroppen ett par dagar efteråt. Förra året köpte vi också lite blåbär för då fanns det knappt några här men i år är det nog ett riktigt blåbärsår..

   Radera